Intepatura de viespi/albine la copii

Actualizat: 07 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intepaturile de viespi sau albine sunt neplacute pentru ca provoaca durere si disconfort. Pericolele intepaturilor acestor insecte apar atunci cand copilul este alergic la insecte si face soc anafilatic sau cand veninul lasat de ele cauzeaza infectii. Exista reguli de prim ajutor si metode de prevenire!

Pericolele intepaturilor pentru sanatate

Desi aceste accidente nedorite nu sunt in general periculoase pentru sanatatea copiilor, exista cazuri in care acestia pot manifesta o reactie alergica, de tipul socului anafilactic sau o infectie severa (febra - principalul simptom), care necesita interventie medicala de urgenta.

Printre simptomele socului se numara:

- urticarie;
- respiratie dificila pana la sufocare;
- senzatie de apasare/intepaturi in piept;
- ameteala;
- umflarea mainilor, fetei si in special a limbii;
- pierderea cunostintei.

Masurile de prim ajutor

- scoaterea acului (daca exista);
- igienizarea zonei cu apa calda si sapun, de cateva ori pe zi;
- aplicarea locala a unui cub de gheata;
- administrarea de antihitaminice, acetaminofen, ibuprofen, daca manifesta durere sau mancarime; acestea se dau numai dupa ce primesti avizul medicului;
- chemarea ambulantei sau transportul la cel mai apropiat spital in cazul in care manifesta simptome de soc.

Prevenirea intepaturilor

Masurile de prevenire sunt foarte simple si constau in tinerea la distanta de zonele expuse stupilor de albine sau viespi (tufisuri, copaci, vita-de-vie) sau imbracarea cat mai completa in timpul plimbarilor prin mijlocul naturii.

Folosirea repelantelor este importanta in profilaxia intepaturilor de insecte. Si evitarea folosirii parfumurilor sau lotiunilor dulci ajuta, pentru ca albinele sau viespile sunt atrase de aceste mirosuri.

Invata copilul sa nu se agite atunci cand are in preajma o albina sau viespe. Miscarile bruste le sperie si acestea devin agresive. Este mai indicat sa incerce sa sufle usor in ea si sa nu dea cu mana pentru a o indeparta.


Citeste si despre:

Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Prim ajutor in intepaturi de albine si viespi Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Intepaturile de insecte si paianjeni Remedii alternative pentru intepaturile de albine Hipercolesterolemia la copii Primul ajutor in leziuni oculare la copii De ce te trezesti cu mainile amortite si ce sa faci pentru un somn lipsit de griji Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Gripa la copii Semnele deshidratarii la copii Administrarea corecta a medicamentelor la copii Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta Hemoroizii la copii Depresia si anxietatea la copii Cancerul la copii: semne si simptome