Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor

Actualizat: 18 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este afectiunea si cum se manifesta


Supradoza de medicamente la copii reprezintaun act de iresponsabilitate al parintilor. Lipsa supravegherii acestora, precum si lasarea la-ndemana lor a medicamentelor si substantelor toxice ii poate costa viata pe copii.

Inghitirea accidentala a supradozelor de medicamente este frecventa in randul copiilor. Acestia nu sunt constienti de pericolul care-i asteapta atunci cand aleg sa inghita sau sa amestece pastilele pe care le gasesc si cad prada unor pericole serioase.

Curiozitatea specifica varstei, dar si lipsa capacitatii de a recunoaste produsele ii fac sa confunda pastilele cu bomboane si medicamentele lichide cu sucuri si nu mai tin cont de cat anume beau. Daca acestea au si un gust placut, atunci copiii pot consuma chiar si toata sticla, ceea ce le poate cauza decesul.

Simptomele supradozajului cu medicamente la copii

Daca acestia sunt suficient de mari, ei pot fi intrebati rapid in legatura cu ce anume si in ce cantitati au consumat in momentul in care sunt prinsi asupra faptului.

Daca sunt prea mici si nu pot comunica aceste informatii, atunci parintii trebuie sa urmareasca o serie de simptome specifice:
- schimbari bruste ale semnelor vitale (puls, respiratie, tensiune arteriala, temperatura corporala);
- stare de coma;
- somnolenta;
- confuzie;
- transpiratie rece sau dimpotriva, piele fierbinte si uscata;
- crampe abdominale;
- greata sau varsaturi;
- diaree.

Severitatea acestor simptome, precum si afectarea unor organe vitale - plamani, inima, rinichi, ficat etc - depinde de cantitatea si tipul de medicament ingerat de copii.

Cauze

Uneori nu este clar daca o supradoza a fost accidental sau intenionat. Pot exista elemente ale ambelor. Indiferent de motivul pentru care s-a produs supradozajul, este important sa tratati persoanele care au suferit o supradoza cu grija si demnitate.

-Accidental – daca o persoan ia substanta sau combinatia gresit de substante in cantitate gresit sau la momentul nepotrivit, fara sa stie ca i-ar putea face rau. Acestea pot include persoane care iau un medicament pentru a obine un anumit efect dorit, dar nu isi dau seama de puterea sau ingredientele a ceea ce iau.

-Intenionat – o persoana care ia intenionat o doza dauntoare dintr-o substanta sau combinatie de substante. Acest lucru poate fi semn de suferinta fizica, emotionala sau interna si evidentiaza nevoia de ingrijire si sprijin suplimentar.

Factori ce pot influenta

-Se ia mai mult de o substanta in acelasi timp.
-Organismul nu este obisnuit sa ia o anumita substanta.

Masuri de prim ajutor

Primul lucru pe care trebuie sa il faca parintii cand suspecteaza o supradoza de medicamente la copii este sa sune la 112 si sa solicite o ambulanta sau sa mearga la cel mai apropiat spital de urgenta.

Cu cat se reactioneaza mai repede, cu atat cresc sansele de a salva viata celor mici. In cazul in care isi pierd cunostinta sau au semne vitale extrem de slabe, parintii trebuie sa fie pregatiti sa acorde primul ajutor - tehnici de resuscitare cardiopulmonara sau ventilatie artificiala (respiratie gura la gura). Trebuie monitorizate in permanenta semnele vitale.

Toate informatiile legate de tipul, cantitatea si timpul care a trecut de la ingerarea medicamentelor sunt esentiale pentru medici, pentru a salva viata copilului. Chiar daca nu se cunosc foarte multe date, trebuie precizate macar suspiciunile pe care parintii le au dupa inspectarea casei si gasirea flacoanelor deschise.

Principii terapeutice

Medicul dumneavoastra poate recomanda urmatoarele teste si proceduri de tratament:
Teste de sange si urina
•Carbune activat care ajuta la absorbtia toxinelor aflate inca in stomacul copilului
•Emetice, medicamente care induc varsturi. Ele ajuta la golirea stomacului, lasand mai putin excesul de medicament sa fie absorbit in sange.
•Lavaj gastric sau irigare gastrica, care este procesul de pompare a continutului stomacului copilului dumneavoastra.
•Aspiratia nazogastrica, drenarea continutului stomacului
•Anticonvulsivantele/medicamentele antiepileptice sunt administrate pentru a trata convulsii care pot fi cauzate de o supradoza de medicament.
•Sedative sau tranchilizante pentru a produce un efect calm, relaxant, care poate fi benefic pentru copilul dumneavoastra.
•Ventilator, o masina care sprijina respiratia copilului dumneavoastra atunci cand nu o poate face singur. U

Prevenirea supradozajului

•Practicati siguranta in medicina. Cititi intotdeauna cu atentie etichetele medicamentelor. Luati medicamentele prescrise numai conform instructiunilor. Pastrati toate medicamentele in ambalajul lor original.
•Spuneti medicului dumneavoastra daca ati avut o supradoza inainte.
•Nu pastrati medicamentele de care nu mai aveti nevoie. Returnati-le farmacistului.
•Pastrati toate medicamentele, alcoolul, drogurile si otravurile inchise intr-un loc sigur.
•Aveti grija sa nu luati diferite substante (inclusiv alcool) in acelasi timp cu un tratament medical. Acestea pot interactiona negativ si pot creste riscul de supradozaj. Intrebati medicul sau farmacistul daca exista interactiuni de care ar trebui sa fii constient.


Citeste si despre:

Intoxicatia cu paracetamol Abuzul de barbiturice Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Depresia la copil si adolescent Implicatiile stresului in viata cotidiana Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Combinatii periculoase de medicamente Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Administrarea corecta a medicamentelor la copii