Atentie la cancerul la copii!

Actualizat: 17 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

16 Februarie 2010: 200.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer, in fiecare an. 250 de tineri mor zilnic din cauza cancerului in intreaga lume. in Romania, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30–60%, in functie de specificul bolii si de momentul depistarii.

Sectia de Oncologie Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" si Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, in parteneriat cu Sanatatea Media Group si Asociatia P.A.V.E.L., au organizat in data de 16 februarie 2010, o conferinta de presa extraordinara avand ca tema particularitaile bolii canceroase la copii.

Evenimentul a reunit reprezentantii principalelor sectii de oncopediatrie din Bucuresti, in care se trateaza circa 70% din numarul copiilor si tinerilor bolnavi de cancer din tara. Au participat, in calitate de speakeri: Prof. univ. dr. Constantin Virgiliu Arion, seful Clinicii de Pediatrie, Institutul Clinic "Fundeni", Conf. univ. dr. Monica Desiree Dragomir, seful Sectiei de Oncopediatrie, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu", dr. Cristian Scurtu, seful Sectiei de Oncologie Pediatrica, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" si Olga Cridland, Presedintele Asociatiei P.A.V.E.L. La conferinta au fost prezenti si reprezentanti ai Asociatiei P.A.V.E.L., parinti ai copiilor bolnavi de cancer precum si supravietuitori de cancer.

Scopul acestei conferinte a fost tragerea unui semnal de alarma asupra problematicii cancerului la copii. Invitatii au dezbatut teme privind posibilitatile de diagnostic si tratament al acestei afectiuni in cadrul spitalelor si institutelor oncologice din Romania, importanta unei diagnosticari precoce a cancerului, rolul transplantului de celule stem in malignitati, precum si importanta suportului societatii civile in imbunatatirea conditiei copilului bolnav de cancer si a familiei acestuia.

„In privinta posibilitatilor de diagnostic si tratament a copiilor bolnavi cu cancer, din pacate Romania este codasa tarilor din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, cancerul este o problema de sanatate publica si ar trebui sa intereseze intreaga societate romaneasca. Am putea spune ca se neglijeaza problematica ingrijirii copiilor diagnosticati cu cancer din Romania”. Totodata, „se constata o lipsa acuta a personalului medical calificat in oncologia pediatrica, intrucat de aproximativ sase ani de zile nu se mai realizeaza pregatirea specialistilor in acest domeniu. Practica medicala arata ca un oncolog pentru adulti nu poate lucra usor cu copiii”, a declarat dr. Cristian Scurtu.

Unul dintre motivele pentru care tara noastra inregistreaza o rata scazuta de succes in tratamentul bolnavilor de cancer este acela ca diagnosticarea se realizeaza in stadii avansate ale bolii, iar tratamentul nu mai poate obtine vindecarea. Abordand problematica importantei diagnosticarii precoce a cancerului la copii, doamna Conf. univ. dr. Monica Desiree Dragomir a utilizat sintagma „diagnostic in stadiu curabil”, ceea ce se poate traduce prin „stabilirea diagnosticului de cancer suficient de repede, astfel incat pacientul sa beneficieze la maximum de posibilitatile oferite de terapia actuala si sa aiba, asadar, sanse maxime de vindecare si risc minim de efecte secundare la distanta”.

Conf. univ. dr. Constantin Virgiliu Arion a vorbit despre realizarea transplantelor de celule stem in malignitati. Inainte de efectuarea unui astfel de transplant, pacientul este supus unor investigatii complexe, in scopul stabilirii diagnosticului si a indicatiei de transplant. „Diagnosticul complet in cazul leucemiilor acute si cronice la copii inseamna adaptarea chimioterapiei la grupul de risc in care se incadreaza, evitarea exceselor terapeutice (acolo unde nu este cazul), utilizarea unor terapii foarte intense (acolo unde este cazul), precum si monitorizarea raspunsului la tratament. Pentru efectuarea unei indicatii stiintifice, trebuie sa demonstrezi ca trebuie sa faci transplantul, o procedura costisitoare, cu riscurile ei, cu efectele ei secundare. Ultimul aspect al valorii diagnosticului complet este stabilirea necesitatii transplantului de celule stem hematopoietice in cazul leucemiilor acute. in formele cu risc standard, 70-80% din leucemiile acute limfoblastice ating o remisiune continua completa”, a declarat Conf. univ. dr. Constantin Virgiliu Arion.

„Cancerul este in prezent o importanta problema de sanatate publica, fiind a doua cauza a mortalitatii in Romania. Ignoranta, lipsa de informare publica, secondata de o implicare inca limitata a autoritatilor in acest domeniu, duc la diagnosticarea tarzie a bolii si, ca urmare, tratamentul devine extrem de costisitor, agresiv, implicand mai multa suferinta atat pentru pacient, cat si pentru familie. Din aceste motive, in foarte multe cazuri, vindecarea nu mai este posibila. Este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca diagnosticarea timpurie reprezinta premisa esentiala a vindecarii, fiind dovedit clinic faptul ca 80% din tumorile diagnosticate timpuriu la copii, pot fi vindecate. Asadar, identificat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspunde mult mai bine la tratament decat la adulti”, a declarat Olga Cridland, presedintele Asociatiei P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa).

Asociatia P.A.V.E.L. este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave. infiintata in anul 1996, a constituit prima organizatie de parinti cu copii bolnavi de cancer din Romania. Chiar si in momentul de fata, Asociatia P.A.V.E.L. este una dintre putinele organizatii neguvernamentale si non-profit din tara noastra, a carei activitate este dedicata copiilor diagnosticati cu cancer. Bazandu-se pe principiul conform caruia „Un copil pierdut este... prea multi, un copil salvat... poate schimba lumea!”, membrii asociatiei lupta pentru imbunatatirea vietii copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, leucemie si anemii grave, prin acordarea de sprijin moral, informational, psihologic si material copiilor, tinerilor bolnavi, precum si acordarea de suport clinicilor de specialitate.

Copiii bolnavi de cancer au nevoie de intervenia activa a tuturor celor care ii pot sprijini in lupta cu aceasta cumplita boala.

Pentru mai multe informatii:
Simona Wist
PR Manager
Tel.: 0733.011.102
E-mail: [email protected]


Citeste si despre:

Cancerul la copii: semne si simptome Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Simptome la copii - semnificatii posibile Cancerul endometrial Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Cancerul de piele sau melanomul Cancerul ovarian Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Alimentatia corecta a copiilor Durerea asociata cancerului Durerea in cancer Cancerul mamar Cancerul testicular Cancerul de colon Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer
Cere sfatul medicului ×