Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj?

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Este posibil supradozajul cu antidepresive?


Da, este posibila supradozarea cu orice tip de antidepresiv, mai ales daca este luat impreuna cu alte medicamente. Antidepresivele sunt medicamente eliberate pe baza de reteta utilizate pentru tratarea simptomelor depresiei, durerii cronice si a altor tulburari de dispozitie. Se considera ca functioneaza prin cresterea nivelului anumitor substante chimice – serotonina sau noradrenalina - in creier.

Exista mai multe tipuri de antidepresive, precum:
• antidepresive triciclice (TCA);
• inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO);
• inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS);
• inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei (SNRI);
• antidepresive noradrenergice si specific serotoninergice;
• antidepresive atipice.

S-a demonstrat ca supradozajele TCA au rezultate mai fatale decat supradozajele cu MAOI, SSRI sau SNRI.

Care sunt semnele si simptomele supradozajului?

Supradozajul cu antidepresive poate provoca simptome usoare pana la severe. In unele cazuri, moartea este posibila. Simptomele individuale vor depinde de:
• ce cantitate de medicament ati luat
• cat de sensibil sunteti la medicamente
• daca ati luat medicamentul impreuna cu alte medicamente

In cazuri usoare este posibil sa apara: pupile dilatate, durere de cap, somnolenta, gura uscata, febra, vedere incetosata, tensiune arteriala crescuta, greata si varsaturi.

In cazurile severe este posibil sa apara: halucinatii, tahicardie, convulsii, hipotensiune arteriala, coma, stop cardiac si chiar deces.

Ce trebuie facut daca suspectati o supradoza?

Daca banuiti ca a avut loc un supradozaj, solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Nu ar trebui sa asteptati pana cand simptomele devin mai severe. Anumite tipuri de antidepresive, in special IMAO, nu provoaca de regula simptome severe pana la 24 de ore dupa supradozaj.

Daca simptomele devin severe, apelati serviciile locale de urgenta.

Cum este tratata o supradoza?

In caz de supradozaj, personalul de urgenta va va transporta la spital sau la camera de urgenta.

Este posibil sa vi se administreze carbune activ in timpul deplasarii. Acest lucru va poate ajuta sa absorbiti medicamentul si sa va atenuati unele dintre simptome. Cand ajungeti la spital sau la camera de urgenta, medicul poate efectua spalaturi gastrice pentru a elimina orice medicament ramas. Daca suntei agitati sau hiperactivi, acestia pot folosi benzodiazepine pentru a va seda.

Daca prezentati simptome ale sindromului serotoninergic, acestia pot administra si medicamente pentru a bloca serotonina. Fluidele intravenoase (IV) pot fi, de asemenea, necesare pentru alimentarea substantelor nutritive esentiale si prevenirea deshidratarii.

Odata ce simptomele dumneavoastra s-au calmat, este posibil sa vi se solicite sa ramaneti in spital sub observatie.

Care sunt dozele tipice prescrise si care sunt dozele letale?

Doza letala a unui antidepresiv depinde de multi factori, inclusiv: tipul de antidepresiv, modul in care corpul dumneavoastra metabolizeaza medicamentul, greutatea, varsta, daca aveti afectiuni preexistente, cum ar fi afectiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului si daca ati luat antidepresivul cu alcool sau alte medicamente (inclusiv alte antidepresive).

TCA

Comparativ cu alte tipuri de antidepresive, antidepresivele triciclice (TCA) au ca rezultat cel mai mare numar de supradoze fatale.
Doza zilnica tipica de amitriptilina este cuprinsa intre 40 si 100 miligrame (mg). Doza tipica de imipramina este intre 75 si 150 mg pe zi. Conform unei revizuiri din 2007, simptomele care pun viata in pericol sunt de obicei observate cu doze mai mari de 1.000 mg. Intr-un studiu clinic, cea mai mica doza letala de imipramina a fost de doar 200 mg. Cercetatorii au recomandat tratament de urgenta pentru oricine a luat o doza de desipramina, nortriptilina sau trimipramina mai mare de 2,5 mg pe kilogram (kg) de greutate.

SSRI

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt cele mai frecvent prescrise antidepresive, deoarece tind sa aiba mai putine efecte secundare. Daca este luat singur, un supradozaj cu SSRI este rareori fatal.

Doza tipica de fluoxetine este cuprinsa intre 20 si 80 mg pe zi. O doza mica de 520 mg de fluoxetina a fost asociata cu un rezultat letal, dar exista o sursa de incredere a unei persoane care a luat 8 grame de fluoxetina si si-a revenit. Riscul de toxicitate si deces este mult mai mare atunci cand se ia o doza mare de SSRI impreuna cu alcool sau alte medicamente.

SNRI

Inhibitorii recaptarii serotoninei-noadrenalinei (SNRI) sunt considerati mai putin toxici decat TCA, dar mai toxici decat SSRI. O doz tipica de venlafaxina SNRI este intre 75 si 225 mg pe zi, administrata in doua sau trei doze divizate. Rezultatele letale au fost observate la doze de pana la 2.000 mg (2 g). Cu toate acestea, majoritatea supradozajelor cu SNRI nu sunt fatale, chiar si la doze mai mari. Majoritatea cazurilor de supradozaj letal implica mai multe medicamente.

MAOI

Inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO) sunt o clasa mai veche de antidepresive si nu mai sunt folositi la fel ca odinioara. Majoritatea cazurilor de toxicitate MAOI se intampla atunci cand se iau doze mari impreuna cu alcool sau alte medicamente. Simptomele severe ale unui supradozaj pot aparea daca luati mai mult de 2 mg pe kg. Moartea cauzata de supradozajul MAOI este rara, dar acest lucru este probabil deoarece nu mai sunt prescrise pe scara larga datoria numeroaselor lor interactiuni.

Concluzie

Antidepresivele trebuie luate numai sub supraveghere medicala. Nu trebuie sa luati niciodata mai mult decat doza prescrisa si nu trebuie sa ajustati aceasta doza fara aprobarea medicului dumneavoastra. Utilizarea antidepresivelor fara prescriptie medicala sau amestecarea lor cu alte medicamente poate fi extrem de periculoasa.

Daca alegeti sa utilizati antidepresivele in scopuri recreative sau sa le amestecati cu alte substante recreative, informati-va medicul. Acestia va pot ajuta sa intelegeti riscul individual de interactiune si supradozaj, precum si sa urmariti orice modificare a starii dumneavoastra generale de sanatate.

Bibliografie:
• Barbey JT, et al. (1998). SSRI safety in overdose.
psychiatrist.com/jcp/article/Pages/1998/v59s15/v59s1507.aspx
• Garcia E, et al. (2017). Toxicity, monoamine oxidase inhibitor.
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459386/
• Kerr GW, et al. (2001). Tricyclic antidepressant overdose: A review. DOI:
doi.org/10.1136/emj.18.4.236
• Levine M. (2017). Psychiatric drug overdose, antidepressant overdose, antipsychotic overdose, neuroleptic overdose.
• McKenzie MS, et al. (2007). Trends in antidepressant overdoses.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pds.1355/abstract;jsessionid=E1486517A9DD8F9771AA02DBB367D36C.f03t01
• Prozac fluoxetine hydrochloride. (n.d.).
fda.gov/ohrms/dockets/ac/04/briefing/4006B1_05_Prozac-Label.pdf
• Venlafaxine (Efexor): Summary of basis for regulatory position. (2006).
surreyandsussex.nhs.uk/wp-content/uploads/2013/04/MHRA-Venlafaxine.pdf
• Woolf AD, et al. (2007). Tricyclic antidepressant poisoning: An evidence-based consensus guideline for out-of-hospital management. DOI:
doi.org/10.1080/15563650701226192


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul? Care sunt semnele incipiente ale depresiei Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie poti aplica Afla care sunt cauzele si simptomele trombofiliei Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Primele semne si simptome in aparitia cancerului Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Semnele si simptomele sifilisului la barbati Care sunt efectele expunerii la mucegaiul negru? Antidepresive triciclice - Imipramina, Amitriptilina, etc. 8 factori pe care medicii ii iau in considerare atunci cand va recomanda un antidepresiv Antidepresivele si cresterea in greutate
Cere sfatul medicului ×