Poate fi fatal consumul excesiv de paracetamol?

Actualizat: 28 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iarna este sezonul virozelor respiratorii, iar foarte multe persoane aleg auto-medicatia atunci cand se simt rau. Unul dintre cele mai des utilizate medicamente in cazul racelilor este paracetamolul.

Acesta este inofensiv daca este administrat in doze mici, la sfatul medicului de familie, dar daca se depaseste doza recomandata, poate deveni extrem de toxic, uneori chiar fatal.

Mai exact, este dovedit ca, daca se exagereaza administrarea de paracetamol, functia hepatica este grav afectata. Important de subliniat este si faptul ca paracetamolul se elibereaza in farmacii fara prescriptie medicala, existand astfel oricand pericolul unui supradozaj.

Este adevarat ca paracetamolul reduce durerea si inflamatiile si nu provoaca ulcer sau sangerari stomacale, in plus poate sa fie administrat si pe stomacul gol, spre deosebire de alte medicamente cu rol antiinflamator.

Cu toate acestea, luat in doze mari, paracetamolul cauzeaza aparitia leziunilor hepatice, care pot fi fatale. Doza recomandata este de 500 de miligrame la fiecare patru ore, dar numai la recomandarea medicului.

Totodata, fiind un medicament destul de ieftin si care se elibereaza fara reteta din farmacii, cazurile de supradozaj sunt destul de frecvente.

Doza standard este insa sigura si nu presupune riscuri, doza maxima recomandata (4 grame pe zi pentru un adult) este foarte apropiata de o doza care poate cauza o supradoza, iar acest lucru poate dauna grav sanatatii ficatului.

Supradozajul cu paracetamol este una dintre cauzele principale ale insuficientei hepatice severe in Statele Unite ale Americii.

Cand nu este recomandat paracetamolul

• Paracetamolul nu este recomandat pentru durerile musculare, deoarece face parte dintr-o categorie a analgezicelor numite non-opioide, utilizate in ameliorarea durerilor slabe si a celor moderate.

Acesta este eficient in cazul durerilor de cap, al febrei moderate, dar nu are puterea de a reduce inflamatia articulara.

• Nu trebuie sa depasiti doza maxima admisa de 4.000 de miligrame de paracetamol pe zi. Supradoza de paracetamol poate afecta ireversibil ficatul si poate cauza decesul.

• Paracetamolul nu se administreaza in combinatie cu alcoolul, deoarece poate creste riscul aparitiei afectiunilor hepatice si renale.

Totodata, este indicat sa retinem ca un copil cu varsta de pana in 12 ani poate lua paracetamol doar la recomandarea medicului, un comprimat de patru ori pe zi, iar un adult un comprimat de maximum sase ori pe zi.

Trebuie insa evitat un tratament indelungat cu acest medicament.

Printre efectele adverse ale folosirii in exces a paracetamolului se regasesc: ulcerul bucal, aparitia migrenelor, eruptiile cutanate, afectiuni ale sangelui, reducerea celulelor albe din sange, hipotensiune, distrugerea ficatului, distrugerea rinichilor, complicatii gastrointestinale, sangerari stomacale, astm, eczema, febra, greata, dureri abdominale, scaderea apetitului alimentar, urina inchisa la culoare.

Mai mult, paracetamolul - administrat in combinatie cu sedative sau cu alcool - devine periculos pentru sanatatea unei persoane. In concluzie, combinatiile de medicamente trebuie luate numai sub indicatia medicului de familie sau al celui specialist.


Citeste si despre:

Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala Riscurile asociate unui consum excesiv de proteine Atentie la sare! Excesul poate fi fatal Pneumonia netratata poate fi fatala Cum iti poate salva viata consumul de avocado Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei! Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Excesul de mancare poate fi daunator organismului Efectele consumului de alcool asupra organismului Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Banana, alimentul care poate imbunatati vederea Paracetamol