Pericolele consumului de paracetamol

Actualizat: 08 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Paracetamolul sau acetaminofenul este mai periculos decat se crede. Un studiu al unei binecunoscute reviste britanice ”Annals of the Rheumatic Diseases” avertizeaza cu privire la riscurile unei doze puternice de paracetamol.
Cu totii il avem in dulap, insa in ciuda banalitatii aparente, paracetamolul nu este lipsit de efectele nedorite, mai ales ca acesta nu are nevoie de reteta pentru a-l cumpara.


Se cunosc riscurile luarii acestui medicament aparent banal, cumparat fara reteta, in caz de abuz, mai ales asupra ficatului. Insa studiul britanic, care a facut sinteza mai multor studii asupra acestui subiect, indica pentru prima data posibilele efecte nedorite chiar si in cazul unei doze normale. Trebuie sa stiti ca doza prescrisa variaza in functie de tara.

Riscul multiplicat de a avea un infarct si ulcer
In spatele unei eventuale toxicitati pentru ficat in cazul unei doze mari, acest studiu demonstreaza pentru prima data efectele secundare ale paracetamolului. De fapt, acest medicament mareste cu 20% riscul de boli cardiovasculare. Altfel spus, daca luati prea mult paracetamol, veti avea un risc mai crescut de a avea un infarct sau un accident vascular cerebral. Cercetatorii au pus in evidenta si un risc digestiv mai important, mai ales pentru ulcer.

Evitati sa il asociati altor medicamente
Medicii incearca sa ii convinga pe pacienti sa consume cu prudenta acest medicament. Paracetamolul este potrivit pentru tratamente de scurta durata. Insa atunci cand depasiti o saptamana, 2 saptamani, trebuie sa fiti prudenti si mai ales sa evitati comportamentele care pot consolida riscurile. Trebuie, spre exemplu, sa evitati sa luati alte medicamente antiinflamatorii sau analgezice.

Amestecul cu alcoolul este nerecomandat
Putine persoane stiu ca paracetamolul este nerecomandat a fi asociat cu alcoolul. Amestecul paracetamol-alcool este toxic pentru ficat. De aceea, daca ati consumat alcool, nu luati paracetamol pentru a evita mahmureala de dimineata, pentru ca nu ajuta cu nimic, din contra, riscurile sunt mai mari.

Paracetamolul favorizeaza astmul si alergiile
Studiind mai mult de 300.000 de adolescenti, cercetatorii au descoperit ca paracetamolul este asociat unui risc semnificativ mai crescut pentru astm, eczeme si alergii. Astfel, riscul de a dezvolta astm este cu 43% mai mare la pacientii care folosesc uneori paracetamolul decat la cei care nu iau deloc acest medicament si de 2,5 ori mai mare pentru cei care il utilizeaza regulat pentru diferite afectiuni.

Atentie la supradoza!
Este recomandat sa luati pana in 4 grame de paracetamol pe zi. Dar multi sunt cei care depasesc doza. Pacientii spitalizati, bolnavii cu dureri cronice, persoanele cu probleme cu spatele fac deseori aceasta greseala. Aceste supradoze nu sunt fatale, insa ar putea afecta pe termen lung organismul. Chiar daca paracetamolul este un medicament analgezic sigur, el se dovedeste a fi toxic daca este consumat in supradoza.
Un studiu a demonstrat ca un consum zilnic a mai mult de 4 grame de paracetamol pe o perioada de mai multi ani poate provoca leziuni hepatice foarte grave fata de cei care sunt victime ale unei supradoze mai importante, insa singulara.

Precautie
Paracetamolul este un analgezic sigur, iar accidentele hepatice raman exceptionale. Insa este un medicament si trebuie sa respecte anumite reguli. Nu trebuie sa va panicati daca folositi regulat paracetamol. Toxicitatea depinde de doza, frecventa cu care consumati si de pacient.
Insa unele precautii respectate de profesionisti, insa mai putin cunoscute, pot fi amintite pentru pacienti:
- Chiar daca doza zilnica recomandata este de 4 grame, ati face bine daca nu ati depasi 3 grame pe zi si daca nu ati prelungi doza cotidiana mai mult de 5 zile.
- Este important sa separati bine dozele: consumati 1 gram la cel putin 6 ore.
- Se recomanda administrarea paracetamolului dupa ce ati mancat.


Citeste si despre:

Mahmureala Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Primul ajutor in caz de insolatie Cocktail periculos: alcoolul si medicamentele Informatii esentiale despre biopsia hepatica Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Impactul tatuajelor asupra sanatatii Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome MDMA (Ecstazy) Paracetamol