Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune

Actualizat: 03 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Cefaleea de tensiune se manifesta printr-o durere constanta sau senzatie de apasare la nivelul fruntii si tamplelor sau la nivelul cefei si gatului.

De obicei, cefaleea are o intensitate medie sau usoara, cu localizare difuza si nu impiedica efectuarea activitatilor zilnice. Pot insa exista cazuri in care durerea este severa, continua sau intermitenta.

Acest tip de cefalee este comun si are tendinta de recurenta, in special in perioadele de stres. Episoadele de cefalee pot dura de la 30 de minute pana la cateva zile.

Cauze

Cauzele cefaleei datorata tensiunii nu sunt determinate. Specialistii considera ca exista mai multi factori ce pot determina acest tip de cefalee.

In trecut se considera ca un rol important in determinarea cefaleei era dat de spasmul sau tensiunea musculaturii de la nivelul gatului, fetei, mandibulei sau scalpului. Acum se considera ca poate avea un rol important si modificarea compozitiei chimice a creierului.

Mecanismul pare a avea doua componente: una periferica (formele episodice) si o componenta centrala, similar mecanismului patogenic din migrena, implicat preponderent în formele cronice. Se produce o sensibilizare a terminatiilor nervoase trigeminale periferice.

Simptome

Simtomatologia cefaleei datorata starilor de tensiune include:

- o durere constanta ce nu pulseaza; de obicei senzatia de durere sau presiune este bilaterala;
- senzatie de apasare, strangere la nivelul fruntii;
- durere acuta la nivelul tamplelor sau la nivelul gatului si cefei.

-caracter predominant difuz

Spre deosebire de migrene, cefaleea de tensiune nu se asociaza cu greata, varsaturi, sensibilitate la lumina si la zgomot si nu sunt asa de puternice incat sa interfere cu activitatea zilnica.

Episoadele de dureri de cap datorate tensiunii dureaza intre 30 de minute si cateva zile (7 în formele episodice). Se considera ca aceste dureri sunt cronice atunci cand apar pentru o perioada mai mare de 15 zile sau o luna.

Durerile cronice de cap datorate tensiunii, se asociaza frecvent cu alte afectiuni de genul anxietatii sau depresiei. Desi nu se intampla frecvent, cefaleea poate fi provocata si de tumori sau de infectii.

Nu se asociazÄ in mod uzual cu fenomene vegetative sau aura dar uneori în formele cronice apar caracteristici asemÄnÄtoare cefalee migrenoase, dar de intensitate mai mica: caracter pulsatil, greturi, fonofobie, fotofobie.

Mecanism fiziopatogenic

Cefaleea de tensiune reprezinta una dintre cele mai frecvente forme de cefalee. Aceasta poate fi provocata de stres, anxietate, depresie, foame, furie, oboseala, extenuare, pozitie incorecta si tensiune musculara. Durerile de cap se pot instala lent sau brusc.

Pozitia sezanda indelungata sau pozitia incorecta, incomoda si tulburarile de vedere, pot de asemenea sa declanseze durerile de cap. Cefaleea poate sa dispara dupa relaxare sau dupa administrarea unui medicament de genul aspirinei sau ibuprofenului.

Cefaleea cronica poate determina anxietate si depesie, care la randul lor, pot determina cefalee. Terapia ajuta la reducerea frecventei sau sistarea durerilor de cap datorate starilor de tensiune.

Factori de risc

Persoanele cu varste intre 30 si 39 de ani au riscul cel mai mare de a dezvolta cefalee de tensiune; pe masura ce se inainteaza in varsta scade riscul.

Aproximativ 2% dintre persoane au cefalee de tensiune. Simptomele pot debuta in copilarie, dar au o frecventa mai mare la adulti si sunt legate de evenimente stresante.

Consult de specialitate

Persoanele care au cefalee si care au fost diagnosticate anterior cu cefalee din cauza starilor de stres, trebuie sa apeleze de urgenta la medic in cazul in care:

- apare o durere intensa de cap, ce se instaleaza brusc si pare diferita de durerile anterioare;
- sunt prezente simptome de accident vascular cerebral.

Simptomele de accident vascular cerebral pot fi:

- paralizie, senzatie de amorteala instalate brusc, senzatie de slabiciune la nivelul fetei, bratului sau piciorului, in special daca sunt pe o singura parte a corpului;
- senzatie de ameteala sau tulburari de mers;
- tulburari de vedere aparute brusc;
- tulburari de vorbire sau de constienta instalate brutal;
- tulburari de mers sau de mentinere a pozitiei.

Persoana cu cefalee trebuie sa se prezinte de urgenta la medic in cazul in care:

- apare febra;
- apare imposibilitatea de a misca gatul;
- se instaleaza greata, voma;
- durerea de cap nu cedeaza intr-un interval de 24 de ore.

Este indicata monitorizarea cu atentie a starii de sanatate si prezentarea la medic in cazul in care:

- cefaleea nu cedeaza in 1-2 zile sau trezeste persoana din somn;
- episoadele dureroase se intensifica sau cefaleea este mai puternica;
- apar simptome noi;
- apar prombleme legate de administrarea unor medicamente;
- persoanele cu varsta peste 50 de ani au cefalee din ce in ce mai frecventa;
- cefaleea se instaleaza dupa exercitiile fizice, activitatea sexuala, tuse sau stranut;
- activitatea zilnica este perturbata de durerile de cap (de exemplu este necesar frecvent sa se lipseasca de la servici sau de la scoala din cauza durerilor de cap).

Expectativa vigilenta

In cazul in care durerile de cap se amelioreaza de la sine nu va fi nevoie de tratament. In cazul in care durerile se accentueaza si sunt din ce in ce mai frecvente, medicul va hotari ce este de facut.

Expectativa vigilenta si administrarea medicamentelor ce nu necesita reteta, sunt metodele folosite cel mai frecvent in cazul durerilor de cap provocate de starile de tensiune ce nu afecteaza activitatea zilnica.

In cazul in care apar mai mult de 15 episoade de cefalee pe luna pentru o perioada mai mare de 6 luni, se indica administrarea unui tratament pentru cefalee cronica.

Medici specialisti recomandati

Majoritatea medicilor pot sa diagnosticheze si sa trateze durerile de cap datorate starilor de tensiune. Poate fi necesar consultul urmatorilor medici:

- medicul de familie;

- medicul de medicina interna;

- medicul neurolog, in cazul durerilor ce nu se amelioreaza sub tratament.

In cazul in care se presupune ca durerile ar fi produse de o stare depresiva sau de anxietate, se indica consultul unui psihiatru sau psiholog.

Investigatii

Medicul poate pune diagnosticul de dureri de cap produse de starile de tensiune, prin anamneza privind stilul de viata si prin examinarea fizica.

Este important de realizat diagnosticul diferential intre durerea de cap provocata de starile de tensiune si alte tipuri de dureri de cap (de exemplu migrene), deoarece simptomele pot fi asemanatoare dar tratamentul si investigatiile paraclinice variaza

Pot exista anumite cazuri in care cefaleea este produsa de alte afectiuni, ca tumorile cerebrale sau anevrismele. Medicul poate indica anumite investigatii pentru a exclude alte cauze de cefalee.

Aceste investigatii pot fi:

- punctie lombara: o examinare ce presupune recoltarea unei cantitati mici de lichid din canalul medular; acest fluid (lichid cefalorahidian) va fi examinat pentru detectarea semnelor de infectie;

- electroencefalograma: este o investigatie ce inregistreaza activitatea electrica a creierului, prin utilizarea de senzori ce vor fi atasati de cap si conectati la un computer;

- RMN: utilizeaza campul magnetic si unde radio pentru a realiza imagini ale creierului;

- CT cranio-cerebral: o investigatie ce utilizeaza razele x

Tratament

Durerile de cap pot diminua dupa administrarea de medicamente ce nu necesita prescriptie, ca antiinflamatoarele nesteriodiene (de genul ibuprofen sau aspirina).

In cazul in care durerile sunt severe poate fi necesara administrarea de medicamente cu reteta, de genul antidepresivelor, pentru a reduce frecventa si intensitatea durerilor.

De asemenea, pot fi incercate terapii complementare (acupunctura sau meditatia), pentru a diminua stresul si astfel vor fi prevenite durerile de cap.

Tratament medicamentos:

Medicamente ce nu necesita reteta.

Antiinflamatoarele nesteriodiene de obicei, reduc durerea de cap provocata de starile de tensiune. Trebuie evitata administrarea de antiinflamatoare nesteriodiene mai mult de 3 ori pe saptamana, deoarece pot aparea dureri de cap de rebound.

Durerile de cap de rebound sunt diferite de durerile de cap datorate starilor de tensiune.

De obicei se declanseaza in momentul in care medicamentul si-a terminat efectul, astfel fiind nevoie de o noua doza. Eventual se pot produce deureri de cap de fiecare data cand se opreste administrarea medicamentului.

Medicamente ce necesita reteta

In cazul in care medicamentele ce nu necesita reteta nu au oprit durerile de cap, medicul poate recomanda administrarea de medicamente mai puternice, ce necesita reteta.

Agentii terapeutici cel mai des folositi sunt:

- antidepresivele reduc frecventa si intensitatea durerilor de cap provocate de starile de tensiune;
- anxiolitice, in cazul in care durerile de cap sunt provocate de anxietate;
- anticonvulsivante pot reduce frecventa si durata durerilor de cap provocate de starile de tensiune;
- relaxanti musculari, in cazul in care tensiunea musculara cauzeaza durerile de cap.

In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente de genul barbiturice sau narcotice, atunci cand alti agenti sunt ineficienti. Acesti agenti pot da dependenta si trebuie administrati numai ocazional.

De retinut!

Anumite medicamente pentru durere interactioneaza cu alte medicamente, de aceea este necesar sa se comunice medicului toate medicamentele ce se administreaza si alte terapii alternative ce sunt efectuate de pacient, inainte de a incepe administrarea de antialgice.

Adultii si copiii ce iau antidepresive trebuie monitorizati permanent, pentru ca exista riscul de suicid. Acest lucru este important, in special in cazul in care o persoana incepe tratamentul cu antidepresive sau cand sunt modificate dozele.

Semnele alarmante includ anxietatea crescuta, atacuri de panica, agitatie, iritabilitate, insomnie, impulsivitate, ostilitate si manie. Este important de urmarit aceste simptome la copii, deoarece copiii au un control mai mic al impulsurilor, decat adultii si de aceea riscul de suicid este mai mare la copii.

Nu este recomandata oprirea administrarii de antidepresive. Este indicata monitorizarea atenta a persoanelor ce iau antidepresive.

Tratarea stresului


Eliminarea sau diminuarea stresului, a depresiilor sau anxietatii, pot reduce frecventa cefaleei de tensiune. Cea mai buna terapie in cazul acestor dureri include administrarea de medicamente in combinatie cu terapii pentru reducerea stresului.

Terapii nemedicamentoase de reducere a stresului:

- biofeedback, o metoda de relaxare, ce ajuta la realizarea controlului unei functii a organismului ce nu se afla in mod obisnuit sub control voluntar, de genul tensiunii musculare;

- exercitii de relaxare, in care persoana se concentreaza pe relaxarea fiecarei grupe musculare in parte;

- acupunctura, ce consta in introducerea unor ace fine la nivelul pielii, in anumite zone ale organismului, pentru a produce fluxuri de energie de-a lungul unor meridiane ale organismului (acupunctura poate fi utila in tratamentul durerilor de cap);

- stimulare electrica nervoasa transcutanata, ce determina diminuarea durerii;

- terapie cognitiv-comportamentala sau terapii de solutionare a problemelor in cadrul sedintelor terapeutice psihologice;

- yoga;

- meditatia.

Profilaxie:

De obicei, tratamentul de intretinere consta in administrarea de medicamente pentru indepartarea durerii si practicarea de tehnici de reducere a stresului, de genul meditatiei sau exercitiilor de relaxare.

Tratamentul de intretinere implica descoperirea agentului medicamentos care este cel mai potrivit pentru durerea de cap, identificarea cauzelor ce determina durerile de cap si evitarea durerilor de cap de rebound provocate de utilizarea in exces a antialgicelor.

Tratament in cazul agravarii bolii

In cazul in care durerile de cap nu cedeaza in urma tratamentului, medicul poate incerca o noua formula terapeutica. Schimbarea medicamentelor, administrarea de alt tip de antialgice sau administrarea zilnica de antidepresive pot imbunatati simptomele si reduce frecventa durerilor de cap provocate de starile de tensiune.

In cazul in care au fost deja incercate mai multe formule terapeutice si nu au avut efect, medicul poate indica efectuarea de analize suplimentare de genul RMN sau CT pentru a exclude alte cauze de cefalee.

De retinut!

Chiar si cu tratament, durerile de cap provocate de starile de tensiune pot aparea. Alegerea unui agent medicamentos eficient poate necesita mai mult timp. Pot fi necesare cateva incercari pana la descoperirea medicamentului care va functiona cel mai bine pentru acel pacient.

In cazul in care se presupune ca depresia sau anxietatea ar fi cauza durerilor de cap, este necesar sa se discute cu medicul pe aceasta tema. In aceste conditii sunt posibile eliminarea si reducerea frecventei durerilor de cap provocate de starile de tensiune, cu tratament potrivit.

Au fost facute cateva cercetari privin utilizarea toxinei botulinice tip A (BTX-A) in tratamentul durerilor de cap provocate de starile de tensiune. Rezultatele acestor teste sunt mixte.

Botulina este injectata in muschii fetei si ai gatului pentru a reduce spasmul muscular ce se presupune ca ar cauza durerilor de cap. Totusi, botulina poate provoca slabiciune a musculaturii faciale si va afecta inghititul.

Mai multe cercetari sunt necesare pentru a determina daca botulina poate (sau nu) fi utilizata in tratamentul durerilor de cap datorate starilor de tensiune.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Exista mai multe optiuni terapeutice ce pot fi realizate la domiciliu, pentru a reduce frecventa si severitatea cefaleei de tensiune. Diminuarea stresului, efectuarea de exercitii fizice regulate, alimentatia sanatoasa si gasirea unor cai de a aborda depresia si anxietatea, pot fi utile pentru diminuarea durerilor de cap.

Pot fi incercate urmatoarele:

- gasirea de cai noi de a aborda situatiile stresante: probabilitatea de a avea dureri de cap legate de starile de tensiune este mai mare in timpul perioadelor stresante;

- efectuarea exercitiilor de relaxare, pentru a reduce tensiunea musculara si stresul (pot scadea frecventa si intensitatea durerilor de cap);

- administrarea de medicamente prescrise de medic, pentru a preveni si trata cefaleea; acest lucru va preveni de asemenea aparitia durerilor de cap de rebound, ce pot aparea in cazul folosirii in exces a antialgicelor (medicamente ce inlatura durerea);

- identificarea factorilor declansatori pentru durerile de cap poate fi utila; de asemenea, este indicat sa se tina un calendar al durerilor, pentru a stabili daca sunt mai frecvente sau mai severe.

Cefaleea de tensiune la copii

In cazul apar la copii, ele pot fi legate de situatiile stresante de la scoala, de genul lucrarilor de control sau alte evenimente legate de scoala (competitii, serbari).

Durerile de cap pot fi provocate si de somn insuficient. Poate fi necesar intocmirea unui calendar al durerilor, pentru a determina cauzele acestora. Trebuie discutat cu medicul pentru stabilirea unui tratament optim. In cazul in care durerile nu se amelioreaza sub tratament, trebuie consultat medicul.

Tratament chirurgical

Nu exista tratament chirurgical pentru durerile de cap provocate de starile de tensiune


Citeste si despre:

Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare? 7 simptome ale stresului: de la durere de cap, la insomnie Tipuri de cefalee si tratament Cefaleea cervicogena, cauzata de pozitia de la locul de munca Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cefaleea la varstnici 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Encefalita Afectiunile care provoaca durere faciala