Stresul omoara celulele creierului si ne face depresivi

Publicat: 14 Martie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Un singur episod stresant poate fi de ajuns pentru ca celule nervoase din creier sa moara, sustin specialistii.
Cercetatori de la Universitatea Rosalind Franklin au facut descoperiri interesante despre depresie si celulele distruse ale creierului.
In cazul cercetarilor facute pe soareci, medicii au descoperit ca celulele distruse in situatii de stres se aflau hipocampus, zona a creierului care controleaza invatatrea, memorarea si emotia.
Cercetatorii au descoperit ca soarecii cu varste mai mici au fost stresati in situatii de agresivitate, dar cei mai mari au produs in continuare celule nervoase in hipocampus.
Hipocampusul este una dintre cele doua regiuni ale creierului care continua sa produca noi celule nervoase pe timpul intregii vieti, atat in cazul soarecilor, dar si in cazul oamenilor.
Pe baza acestui studiu cercetatorii cred ca pierderea celulelor nervoase poate fi una dintre cauzele depresiilor. Aceste rezultate cresc speranta de descoperire a noi tratamente pentru a opri influenta stresului asupra starii generale a psihicului uman.
In cadrul experimentului celulele nu mureau imediat dupa situatia stresanta, ci la un interval de 24 de ore sau chiar mai mult, fapt care i-a determinat pe medici sa se gandeasca la gasirea si administrarea unui tratament in intervalul de timp respectiv.
Celule nervoase au fost produse in continuare de hipocampus, insa problema era ca o mare parte dintre acestea mureau dupa episoadele stresante. Supravietuirea pe termen lung a celulelor nervoase era deci compromisa.
Cercetarile urmatoare se vor axa pe intelegerea modului in care stresul reduce supravietuirea celulelor nervoase de la nivelul creierului.


Citeste si despre:

Stresul este contagios. Ce poti sa faci ca sa te afecteze cat mai putin Managementul stresului provocat de locul de munca Meningita - cauze, simptome, tratament Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Disosmia, perceptia alterata a mirosului Nostalgia: dulcea reamintire Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ? Epilepsia – simptome, cauze si tratament Diferenta dintre depresia situationala si depresia clinica Consumul de nuci inlatura depresia 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Depresia la copil si adolescent