Conform unui studiu publicat in "Journal of the National Cancer Institute" si realizat de cercetatorii de la "National Cancer Institute in Bethesda", o dieta bogata in grasimi creste riscul apatitiei cancerului de san.
Cercetatorii de la "National Institutes of Health-AARP Diet" au adunat date referitoare la obiceiurile alimentare de la un lot de 188.736 de femei aflate in perioada de premenopauza. Dupa aproximativ 5 ani cercetatorii au luat legatura cu femeile participante la studiu pentru a vedea cate au dezvoltat cancer de san in acest timp. Pe baza datelor colectate in urma chestionarelor referitoare la obiceiurile alimentare, cercetatorii au concluzionat ca femeile care obtineau mai mult de 40% din consumul caloric din mancaruri bogate in grasimi au cu pana la 15% mai multe sanse de a dezvolta cancer de san. De asemenea, cercetatorii au detectat o asociere directa intre consumul de grasimi si riscul de a dezvolta cancer de san. Sansele raman ridicate indiferent daca acest consum a venit din grasimi saturate, monosaturate sau polisaturate. Nu s-au inregistrat diferente in procentul de risc la femeile care urmau un tratament hormonal la inceputul studiului, dar urmeaza sa fie supus cercetarilor amanuntite si acest aspect.