Tumorile hepatice

Actualizat: 24 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tumorile sunt mase anormale de testut care se formeaza atunci cand celulele se reproduc in mod exagerat. La nivelul ficatului se pot dezvolta atat tumori necanceroase (benigne) cat si canceroase (maligne).

Ce sunt tumorile hepatice?

Tumorile benigne sunt destul de frecvent intalnite si de obicei nu prezinta simptome.
Adesea acestea nu sunt diagnosticate pana cand pacientul nu realizeaza o ecografie, tomografie computerizata ori RMN. Exista mai multe tipuri de tumori hepatice benigne, inclusiv:
- adenom hepatocelular - a carei aparitie a fost asociata cu utilizarea anumitor medicamente. Cele mai multe dintre aceste tumori raman nedetectate. Uneori, un adenom se va rupe si va sangera in cavitatea abdominala, fiind necesara interventia chirurgicala.
Adenoamele hepatocelulare rareori sunt maligne.
- hemangiom - acest tip de tumoare benigna este o masa anormala de vase de sange.
Tratamentul, nu este necesar, de cele mai multe ori. Copii cu hemangioame hepatice extinse, necesita interventie chirurgicala pentru prevenirea tulburarilor de coagulare si a disfunctiilor cardiace.

Care sunt tumorile maligne ale ficatului?

Tumorile canceroase ale ficatului fie isi au originea in ficat (cancerul hepatic primar) sau sunt tumori ce se raspandesc din alta parte a corpului si afecteaza si ficatul (cancer metastatic de ficat).

Ce este cancerul hepatic primar sau hepatomul?

Numit si carcinom hepatocelular sau hepatocarcinom, aceasta este cea mai frecventa forma de cancer hepatic primar. Infectiile cronice cu virusul hepatic B si C cresc riscul dezvoltarii acestui tip de cancer. Alte cauze includ folosirea substantelor care provoaca cancerul, alcoolismul si ciroza hepatica cronica.

Care sunt simptomele de hepatocarcinom?

Fiecare persoana poate avea simptome diferite. Totusi, cele mai frecvente sunt:
- durerile abdominale;
- scaderea in greutate;
- greata;
- varsaturile;
- prezenta unei mase de mari dimensiuni care poate fi simtita in partea dreapta, superioara a abdomenului;
- febra;
- icter.

Simptomele unui hepatom pot fi asemanatoare cu cele ale altor conditii medicale. Pentru diagnostic se va consulta medicul.

Diagnosticul hepatocarcinomului

Alaturi de istoricul medical complet si examinarea fizica, medicul poate considera necesara pentru diagnostic oricare din urmatoarele proceduri:
- teste ale functiei hepatice - care includ o serie de teste speciale de sange care determina daca ficatul functioneaza sau nu corect;
- ecografie abdominala - este o tehnica imagistica de diagnostic care foloseste ultrasunete pentru a crea o imagine a organelor interne pentru a se vizualiza organele interne ale abdomenului: ficatul, splina, rinichii si pentru a evalua circulatia sangelui prin vasele de sange;
- tomografie computerizata - este o procedura de diagnostic imagistic in care se foloseste o combinatie de raze X si tehnologia informatica pentru a rezulta imagini transversale, atat orizontale cat si verticale ale organismului. O scanare CT ofera imagini detaliate despre orice parte a corpului, inclusiv oase, muschi, grasime, organe interne;
- arteriografia hepatica - presupune radiografia locala dupa ce a fost injectata o substanta de contrast in artera hepatica;
- biopsia hepatica - procedura in cadrul careia sunt recoltate mostre de tesut din ficat (cu ajutorul unui ac sau in timpul unei interventii chirurgicale) din organism pentru examinare la microscop.

Tratament

Tratamentul specific pentru hepatomul de ficat va fi stabilit de catre medic pe baza:
- varstei, starii generale de sanatate, a istoricului medical;
- gradului de evolutie al bolii;
- tolerantei la medicamente specifice, proceduri sau terapii;
- expectativelor privind evolutia bolii;
- opiniilor si preferintelor pacientului.

Tratamentul poate include:
- interventia chirurgicala - care poate fi utilizata pentru indepartarea tesutului malign din ficat. In acest caz tumora trebuie sa fie de mici dimensiuni.
- radioterapia - foloseste raze X de inalta energie pentru distrugerea sau micsorarea celulelor canceroase.
- chimioterapia - implica medicamentele anticancer pentru distrugerea celulelor canceroase.
- transplantul hepatic.

Alte tipuri de cancer hepatic primar

Alte tipuri, mai putin intalnite de cancer hepatic primar includ:
- colangiocarcinomul - este un tip de cancer care afecteaza mucoasa cailor biliare care poate lua nastere in caile biliare intra sau extrahepatice;
- hepatoblastomul - este un tip de cancer intalnit la sugari si copii, care provoaca eliberarea unor hormoni care duce la pubertate precoce;
- angiosarcomul - este o forma rara de cancer care provine din vasele de sange ale ficatului.

Care sunt etapele dezvoltarii tumorilor hepatice?

Atunci cand un medic stabileste diagnosticul de cancer hepatic, urmatorul pas este de a se determina cat de departe s-a extins acesta (proces numit stadializare).

Specialistii au stabilit urmatoarele etape de evolutie ale cancerului hepatic primar:
- cancerul local rezecabil - este localizat doar la nivelul ficatului care inca nu s-a raspandit in organism si poate fi eliminat complet in urma interventiei chirurgicale;
- cancerul local nerezecabil - este un tip de cancer inoperabil localizat doar in ficat, care nu s-a extins dar care nu poate fi complet eliminat;
- cancerul avansat - este propagat si in alte parti ale corpului;
- cancerul recurent - este cancerul care a recidivat dupa ce a fost deja tratat.

Ce este cancerul hepatic metastatic?

Cancerul hepatic metastatic este cancerul care s-a extins de la alte zone din corp pana la ficat, avand de obicei, originea in plamani, san, colon, pancreas sau stomac. Uneori si alte tipuri de cancer sau chiar leucemia pot afecta ficatul.

Care sunt simptomele cancerului hepatic metastatic?

Manifestarile acestui tip de cancer pot include:
- scadere in greutate;
- lipsa poftei de mancare;
- ficat marit si dureros la atingere;
- febra;
- splina marita;
- ascita - acumulare de lichid in cavitatea abdominala;
- icter - ingalbenirea pielii si a ochilor;
- confuzie;
- somnolenta.

Cum este diangosticat cancerul hepatic metastatic?


Alaturi de istoricul medical complet si examinarea fizica, procedurile de diagnostic ale cancerului de ficat metastatic pot include:
- testarea functiei hepatice;
- ecografie abdominala;
- tomografie computerizata;
- RMN;
- biopsie hepatica.

Tratamentul pentru cancerul hepatic metastatic

Tipurile de tratament pentru cancerul hepatic metastatic, ca si criteriile de alegere ale acestora sunt aceleasi ca si cele utilizate in cazul hepatocarcinomului celular.


Citeste si despre:

Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Tumorile carcinoide din perspectiva oncologului Informatii esentiale despre biopsia hepatica Hemangiomul hepatic Ciroza hepatica Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Chistul hidatic hepatic, boala cu multiple complicatii Tumorile neuroendocrine Abcesul hepatic - cauze, diganostic si tratament Prolactinomul, una dintre cele mai frecvente tumori benigne hipofizare Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C