Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice!

Actualizat: 29 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul hepatic ocupa locul cinci pe plan mondial din punct de vedere al incidentei si este a treia cauza de mortalitate prin cancer. Statisticile arata ca 70% dintre cei diagnosticati cu cancer hepatic se afla in stadiul trei sau patru, situatie in care nu se mai pot face interventii chirurgicale.

Din fericire, progresele medicinei si metodele de tratament actuale aplicate tumorilor hepatice cresc sansa de viata a pacientilor, oferind mijloace alternative de abordare a bolii. In ceea ce priveste cancerul de ficat, progresele terapeutice sunt vizibile, explicatiile fiind imbunatatirea procesului de monitorizare a cirozei hepatice, pe de o parte, si aparitia metodelor terapeutice avansate, cum este chemoembolizarea, pe de alta parte.

Despre chemoembolizarea hepatica

Chemoembolizarea hepatica este o procedura moderna de tratare a tumorilor hepatice (cancerul hepatic sau metastazele) si este o alternativa la tratamentul chirurgical, ce poate fi utilizata in cazurile in care pacientul are contraindicatii chirurgicale.

Chemoembolizarea hepatica este o procedura ce tine de domeniul radiologiei interventionale vasculare, ramura a medicinei moderne care se practica si in Romania, de cativa ani. Primul centru medical privat din tara noastra, dedicat in exclusivitate interventiilor de cardiologie si radiologie interventionala, este Centrul Medical Hemodinamic, in care opereaza unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu. Interventia de chemoembolizare hepatica este efectuata, la centrul Hemodinamic, de directorul medical al centrului, dr. Bogdan Popa - medic primar radiologie si imagistica medicala.

Avantajele chemoembolizarii hepatice

Dr. Bogdan Popa a explicat in ce consta si care sunt avantajele acestei proceduri: „Interventia consta in injectarea selectiva, in interiorul vaselor care vascularizeaza tumora, a unor substante cu efect citostatic, amestecate cu un agent fixator, intr-o combinatie stabilita impreuna cu medicul oncolog.

Amestecul se face cu o substanta cu vascozitate foarte mare, rezultand astfel o solutie extrem de stabila, care va ajunge in celulele tumorale si se va elibera treptat. Injectarea acestor substante se face prin plasarea unui cateter sau microcateter, introdus printr-o punctie in artera si ghidat spre artera hepatica ce vascularizeaza formatiunile nocive.

Cancerul hepatic este foarte bine vascularizat, de aceea intreruperea caii de hranire a tumorii genereaza distrugerea celulelor maligne.” In functie de tehnica utilizata si de anatomia hepatica a fiecarui pacient, se fac mai multe sedinte, durata unei sedinte variind intre una si doua ore.

„Chemoembolizarea hepatica prezinta avantaje incontestabile - interventia este nedureroasa si nu necesita anestezie generala, pacientul fiind constient in timpul interventiei, iar perioada de recuperare este de doar o zi”, a adaugat directorul medical al Centrului Medical Hemodinamic, dr. Bogdan Popa.


Citeste si despre:

Tumorile hepatice Anemia din ciroza hepatica Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Cancerul hepatic Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Tumorile carcinoide din perspectiva oncologului Informatii esentiale despre biopsia hepatica Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Hemangiomul hepatic Ciroza hepatica Chistul hidatic hepatic, boala cu multiple complicatii Tumorile neuroendocrine Abcesul hepatic - cauze, diganostic si tratament Prolactinomul, una dintre cele mai frecvente tumori benigne hipofizare Hepatita B si noile ghiduri de tratament