Melanomul poate fi prevenit?

Actualizat: 11 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Melanomul este cel mai invaziv cancer de piele cu cel mai mare risc de deces. Desi este un cancer de piele grav, este vindecabil daca este depistat din timp. Prevenirea si tratamentul precoce sunt esentiale, mai ales daca aveti pielea deschisa, parul blond sau roscat si ochii albastri.

Ce este melanomul?

Melanomul, care inseamna „tumoare neagra”, este cel mai periculos tip de cancer de piele. Creste rapid si are capacitatea de a se raspandi in orice organ.
Melanomul provine din celulele pielii numite melanocite. Aceste celule produc melanina, pigmentul intunecat care da culoarea pielii. Majoritatea melanoamelor sunt de culoare neagra sau maro, dar unele sunt roz, rosii, violet sau de culoarea pielii.

Aproximativ 30% dintre melanoame incep in alunite existente, dar restul incep in piele normala. Acest lucru face ca este deosebit de important sa acordati atentie modificarilor din piele, deoarece majoritatea melanoamelor nu incep ca alunite. Cu toate acestea,in functie de cate alunite aveti, puteti preconiza riscul pielii dvs. de a dezvolta melanom.

Este important sa stiti daca va aflati intr-un grup cu risc ridicat de a dezvolta cancer de piele melanom. Din cauza ratei rapide de crestere a melanoamelor, o intarziere a tratamentului poate insemna uneori diferenta dintre viata si moarte.

Cunoasterea riscului va poate ajuta sa fiti mai vigilenti in urmarirea schimbarilor din piele si in examinari ale pielii, deoarece melanoamele au o rata de vindecare de 99% daca sunt descoperite in stadiile incipiente. Detectarea precoce este importanta deoarece succesul tratamentului este direct legat de profunzimea cresterii canceroase.

Semne

Este important sa stii cum sa depistezi melanomul, deoarece melanoamele precoce sunt tratabile. Melanomul poate aparea sub forma de alunite, pete solzoase, rani deschise sau umflaturi in relief.

Utilizati dispozitivul de memorie „ABCDE” al Academiei Americane de Dermatologie pentru a afla semnele de avertizare ca o pata de pe piele poate fi melanom:
-Asimetrie: O jumatate nu se potriveste cu cealalta jumatate.
-Margini: Marginile nu sunt netede.
-Culoare: Culoarea este pestrita si neuniforma, cu nuante de maro, negru, gri, rosu sau alb.
-Diametru: Pata este mai mare decat varful unei radiere de creion (6,0 mm).
-Evolutie: Pata este noua sau se schimba in dimensiune, forma sau culoare.

Unele melanoame nu se potrivesc cu regula ABCDE, asa ca spuneti medicului dumneavoastra despre orice rani care nu vor disparea, umflaturi neobisnuite, eruptii cutanate sau modificari ale pielii sau ale alunitelor existente.

Un alt instrument pentru a recunoaste melanomul este semnul de ratusca urata. Daca una dintre alunitele tale arata diferit de celelalte, este ratusca urata si ar trebui sa fie vazuta de un dermatolog.

Cauze

Majoritatea expertilor sunt de acord ca un factor de risc major pentru melanom este supraexpunerea la lumina soarelui, in special arsurile solare cand esti tanar. Statisticile ne spun ca 86% dintre melanoame sunt cauzate de razele ultraviolete solare (UV). Cum provoaca soarele cancer de piele? Expunerea la UV poate provoca deteriorarea ADN-ului unei celule, facand modificari anumitor gene care afecteaza modul in care celulele cresc si se divid. Potentialul de probleme apare atunci cand ADN-ul pielii este deteriorat si acele celule incep sa se reproduca.

Radiatia UV de la paturile de bronzat creste, de asemenea, riscul de melanom si a fost desemnata drept cancerigen (care provoaca cancer) de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Desi oricine poate dezvolta melanom, un risc crescut de a dezvolta boala este observat la persoanele cu:
• istorie personala de melanom.
• Un istoric familial de melanom.
• Piele deschisa, pistrui, par blond sau roscat si ochi albastri.
• Expunerea excesiva la soare, inclusiv arsuri solare cu vezicule.
• O adresa in apropierea ecuatorului sau la altitudini inalte - locuirea in aceste locatii poate creste expunerea la UV.
• O istorie a utilizarii paturilor de bronzat.
• Multe alunite, in special alunite atipice.
• Un sistem imunitar slabit.

Melanomul este mai frecvent la persoanele albe, dar poate aparea la persoanele de toate tipurile de piele. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au cel mai adesea melanom pe palme, talpi si unghii.

Diagnostic

Daca aveti o alunita sau o alta pata care pare suspecta, medicul dumneavoastra o poate indeparta si se uita la microscop pentru a vedea daca contine celule canceroase. Aceasta se numeste biopsie.

Dupa ce medicul dumneavoastra primeste rezultatele biopsiei cutanate care arata dovezi ale celulelor melanomului, urmatorul pas este sa determinati daca melanomul s-a raspandit. Aceasta se numeste punere in scena. Odata diagnosticat, melanomul va fi clasificat in functie de mai multi factori, cum ar fi cat de adanc s-a raspandit si aspectul sau la microscop. Grosimea tumorii este cea mai importanta caracteristica in preconizrea rezultatelor.

Ce teste sunt folosite pentru a stadializa melanomul?

Exista mai multe teste pe care medicul dumneavoastra le poate folosi pentru a va stadializa melanomul. Medicul poate utiliza aceste teste:
-Biopsia ganglionului santinela
-Tomografie computerizat (CT
-Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM
-Tomografie cu emisie de pozitroni (PET
-Analiza de sange

Tratament

Tratamentul pentru melanom va depinde de stadiul melanomului si de sanatatea dumneavoastra generala.

Chirurgia este de obicei principalul tratament pentru melanom. Procedura implica indepartarea cancerului si a unei parti din pielea normala din jurul acestuia. Cantitatea de piele sanatoasa indepartata va depinde de dimensiunea si localizarea cancerului de piele. De obicei, excizia chirurgicala a melanomului poate fi efectuata sub anestezie locala in cabinetul dermatologului. Cazurile mai avansate pot necesita alte tipuri de tratament in plus fata de sau in locul interventiei chirurgicale.

Tratamente pentru melanom:

1. Chirurgia melanomului
2. Limfadenectomie
3. Metastasectomie
4. Terapie tintita a cancerului
5. Radioterapia
6. Imunoterapia

Melanomul poate fi prevenit?

Puteti reduce riscul de melanom protejandu-va de excesul de soare si de arsurile solare.
• Evitati soarele si cautati umbra, in special intre orele 10:00 si 16:00.
• Nu folositi paturi de bronzat.
• Ori de cate ori este posibil, purtati palarii, ochelari de soare, camasi cu maneci lungi si pantaloni.
• Utilizati o protectie solara cu spectru larg cu un factor de protectie a pielii (SPF) de 30 sau mai mare si reaplicati des, de obicei la fiecare 1,5 ore sau mai des daca inotati sau transpirati.
• Utilizati un balsam de buze cu protectie solara.
• Nu uitati sa aplicati protectie solara copiilor mici si sugarilor mai mari de 6 luni.
• Detectarea precoce este importanta pentru a minimiza riscurile asociate melanomului. Asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra despre orice alunite, rani sau decolorari ale pielii noi sau in schimbare. In plus, cereti medicului dumneavoastra sa efectueze in mod obisnuit un examen total al pielii pentru a cauta semne de cancer de piele.

Concluzie

Primirea unui diagnostic de melanom poate fi infricosatoare. Urmariti-va pielea si alunitele pentru orice modificari si consultati-va in mod regulat medicul pentru examinari ale pielii, mai ales daca aveti pielea deschisa, va va oferi cele mai bune sanse de a detecta melanomul devreme, atunci cand este cel mai tratabil.

Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884
2. https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14391-melanoma


Citeste si despre:

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Afectiunile cutanate Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele? Modificarile patologice ale unghiilor Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii Teste screening recomandate femeilor Cancerul nazal Informatii esentiale despre cancerul penian (de penis) Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului