Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic

Actualizat: 22 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Alunitele sunt un potential factor de risc pentru aparitia cancerului de piele.

Cel mai periculos este melanomul, pentru ca este extrem de agresiv., insa identificat in stadii incipiente, acesta are sanse de vindecare de pana la 95%, de aceea, orice suspiciune legata de o alunita trebuie luata in serios.

In momentul in care ti se pare ca o alunita este suspecta, o poti analiza si singur, inainte de a te prezenta la medic, folosindu-te de ABCDE-ul alunitelor, formula pusa la punct de catre specialistii in dermatologie.

Acest sistem te ajuta sa deosebesti o alunita periculoasa de una care nu reprezinta un grad de risc pentru sanatate.

ABCDE-ul alunitelor

A (asimetrie): daca o alunita nu are marginile rotunde si nu este simetrica, poate fi un pericol

B (border): in cazul in care marginile sunt neregulate, sunt ca o dantela, atunci este indicat sa mergi la medic

C (culoare): orice schimbare de culoare trebuie sa te trimita la medic, pentru ca poate fi vorba despre un semn timpuriu de cancer; daca alunita nu este omogena poate fi, de asemenea, un semn de pericol

D (diametru): o alunita cu un diametru mai mare de 6 mm poate fi suspecta, spun medicii, de aceea trebuie sa mergi la consult

E (evolutie): suprafata care creste in volum, o alunita care da mancarimi, este inflamata sau sangereaza este semn ca ar putea fi vorba despre melanom.

Examinarea, in oglinda

Examinarea poate fi facuta cu ochiul liber, cu ajutorul unei oglinzi care mareste.

Orice suspiciune trebuie sa te trimita la medic, unde vei face un test cu dermatoscopul, aparat care poate mari de pana la 70 de ori suprafata unei alunite.

O alunita de mici dimensiuni nu pune, de obicei probleme, insa daca observi schimbari ale texturii sau ale culorii, trebuie o examinare mai atenta. Daca apar mici pete de culoare roz, care iti dau mancarimi este, de asemenea, important sa mergi la medic.

Alunitele au nevoie de o supraveghere mai atenta daca sunt in numar mai mare de 40. Apar din copilarie si pana in jurul varstei de 39 de ani.

Melanomul, cauzat nu numai de alunite

Melanomul este unul dintre cele mai periculoase forme de cancer, dar si cel mai usor de tratat, in cazul in care este descoperit in stadii incipiente.

Melanomul apare cel mai frecvent dintr-o alunita, iar atunci cand este diagnosticat in prima faza, poate fi vindecat complet prin eliminarea alunitei si terapie medicamentoasa.

Nu numai alunitele sunt de vina pentru declansarea acestui tip de cancer, ci si expunerea in exces la soare, arsurile solare si istoricul familial. Cei care au in familie rude de gradul I diagnosticate cu aceasta boala au sanse de doua ori mai mari de a se imbolnavi, la un moment dat.

In cazul in care boala nu este descoperita la timp, se extinde la alte zone ale corpului si devine foarte periculoasa.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca persoanele care au suferit arsuri solare in prima parte a copilariei au un risc cu 50% mai mare de melanom.

Crema cu grad de protectie SPF si expunerea moderata la soare ofera o foarte buna protectie contra acestui tip de cancer de piele.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor Nevii nevocelulari (alunitele) Arginina: beneficii si riscuri Riscurile si cauzele anafilaxiei - cum trebuie sa reactioneze parintii? Lampile UV si riscul de cancer Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate? Cardiomiopatia restrictiva Dermabraziunea Alimentatia corecta pe timp de iarna