Melanomul este un tip de cancer care se dezvolta in celulele care produc melanina - pigmentul care da culoarea pielii. Chiar si ochii unei persoane contin celule care produc melanina si care pot dezvolta melanom: melanomul ochiului sau melanom ocular.
Majoritatea melanoamelor ochiului se formeaza in partea ochiului care nu poate fi vazuta atunci cand o persoana se priveste in oglinda (retina). Din cauza acestui fapt, melanomul ocular este dificil de detectat. In plus, melanomul ocular nu manifesta, de obicei, semne sau simptome precoce.
Exista diverse tipuri de tratament pentru tratarea melanomului ocular. De obicei, modalitatile de tratament pentru melanomul ocular de mici dimensiuni nu afecteaza vederea unei persoane. In alte cazuri, cand melanomul este mai mare, tratamentul poate determina pierderea vederii in diferite proportii.
Melanomul ocular nu se manifesta de cele mai multe ori. Cand, totusi, apar semnele si simptomele, acestea pot include:
- o pata inchisa la culoare, care creste in dimensiuni, la nivelul irisului;
- perceptia unor lumini intermitente;
- schimbarea formei pupilei (cercului inchis la culoare din centrul ochiului);
- vedere slaba sau incetosata la un singur ochi;
- pierderea vederii la ochiul afectat.
Se va face o programare la medic atunci cand apar orice semne sau simptome ingrijoratoare. Modificarile bruste ale vederii ar putea fi un semnal de urgenta: mai ales in aceste situatii se va consulta medicul.
Nu este clar ce anume cauzeaza melanomul ocular. Medicii considera ca acesta apare cand exista modificari in dezvoltarea celulelor ADN sanatoase ale unui ochi. Astfel, in urma acestor modificari, celulele ADN cresc si se multiplica fara control. In mod normal, celulele anormale nu ar supravietui, dar in acest caz se acumuleaza in interiorul ochiului si formeaza un melanom ocular.
Cel mai frecvent, melanomul ocular se dezvolta in celulele uveei, stratul vascular localizat inaintea retinei - strat subtire de tesut care captuseste partea din spate a peretelui globului ocular si a sclerei (albul ochiului). Melanomul ocular poate sa apara in partea anterioara (din fata) a uveei (iris si corpul ciliar) sau in partea posterioara (din spate) a uveei (stratul coroid). Acesta ar mai putea sa se dezvolte pe stratul exterior al partii din fata a ochiului (conjunctiva), in santul care inconjoara globul ocular si pe pleoapa, desi aceste tipuri de melanom ocular sunt foarte rare.
Printre factorii de risc ai melanomului primar al ochiului sunt:
- culoarea ochilor - persoanele care au ochii albastri sau verzi au un risc mai mare de a dezvolta melanom al ochiului;
- rasa caucaziana - persoanele cu pielea alba au sanse mai mari sa prezinte melanom ocular decat cei care apartin altor rase;
- inaintarea in varsta - riscul aparitiei melanomului ocular creste o data cu inaintarea in varsta;
- anumite afectiuni mostenite ale pielii - sindromul de nerv displazic (afectiune care se manifesta prin prezenta unor alunite anormale pe piele) poate creste riscul de a dezvolta melanom la nivelul pielii dar si a ochilor. In plus, persoanele cu pigmentari anormale ale pielii care implica si aparitia unor tesuturi pigmentare pe uvee - afectiune cunoscuta sub numele de melanocitoza oculodermala - au un risc crescut de a dezvolta melanom ocular;
- expunerea la soare - unele studii au demonstrat ca persoanele care se expun in mod repetat la soare, perioade indelungate de timp, pot fi mai predispuse la aparitia melanomului ocular, comparativ cu cele care se expun intr-un mod limitat la soare. Totusi, alte studii n-au putut confirma aceasta asociere.
Complicatiile melanomului ocular includ:
- cresterea tensiunii din interiorul ochiului (glaucom) - cu cat melanomul este mai mare cu atat sunt mai ridicate sansele declansarii glaucomului. Semnele si simptomele de glaucom pot include dureri oculare si inrosirea ochilor, vedere neclara, etc.
- pierderea vederii - in cazul melanomului ocular de mari dimensiuni pot sa apara diferite complicatii, cum ar fi dezlipirea de retina, ce cauzeaza pierderea vederii. Si melanoamele mici de la nivelul ochiului pot sa provoace pierderea vederii, daca sunt localizate in partile critice ale ochiului. Este posibil sa apara tulburari ale vederii centrale sau periferice. In cazul in care melanomul ocular este avansat, vederea se poate pierde complet;
- raspandirea melanomului ocular - melanomul ocular se poate raspandi si in alte zone indepartate ale ochiului, inclusiv ficat, plamani si oase.
Pentru diagnosticarea melanomului ocular, medicul ar putea recomanda:
- examen oftalmologic - specialistul va analiza nu doar starea generala a ochiului, ci va incerca sa depisteze eventuale dilatatii ale vaselor de sange care ar putea indica prezenta unei tumori in interiorul ochiului. Apoi cu ajutorul unor instrumente speciale, medicul va evalua interiorul ochiului. In acest scop poate fi utilizata oftalmoscopia, metoda prin intermediul careia medicul, ajutat de o serie de lentile si o sursa puternica de lumina montata pe frunte sau biomicroscopia, care foloseste un microscop si o sursa puternica de lumina care lumineaza in interiorul ochiului;
- ecografia oculara - foloseste unde sonore de inalta frecventa transmise prin intermediul unui instrument numit traductor, pentru a produce imagini de la nivelul ochiului. Traductorul este plasat pe pleoapa sau pe suprafata din fata ochiului. Medicul va folosi ultrasunetele pentru a masura grosimea si marimea tumorii pentru a stabili care este tratamentul potrivit;
- recoltarea unui esantion din tesutul anormal pentru testare - in unele cazuri medicul poate recomanda biopsia. Pentru prelevarea probei (a testutului suspect) se va introduce in ochi un ac lung, subtire. Tesutul este apoi analizat intr-un laborator pentru a se determina daca acesta contine celule de melanom ocular. De obicei, biopsia nu este necesara pentru diagnosticarea melanomului ocular.
Alte investigatii necesare pentru a se stabili daca melanomul ocular s-a raspandit si in alte zone din organism Medicul ar putea recomanda si alte teste si proceduri suplimentare pentru a determina daca melanomul s-a extins (metastazeaza) in alte parti ale corpului.
Printre acestea s-ar putea enumera:
- analize de sange pentru evaluarea functiei hepatice;
- radiografii la nivelul zonei toracice;
-tomografia computerizata (CT);
- imagistica prin rezonanta magnetica (IRM);
- ecografie abdominala.
Optiunile de tratament pentru melanomul ocular depind de localizarea si de marimea acestuia, de starea de sanatate a pacientului, dar si de preferintele acestuia. Tratamentul pentru melanomul ocular de dimeniuni reduse - Un melanom ocular de mici dimensiuni, care afecteaza partea colorata a ochiului (irisul) nu necesita tratament imediat. In cazul in care melanomul este mic si nu creste, pacientul si medicul specialist pot alege expectativa vigilenta si sa nu se intervina pana in cazul in care melanomul se mareste. In cazul in care melanomul creste in dimensiuni sau cauzeaza diverse complicatii, se va institui tratament, imediat.
Chirurgia
Interventiile chirurgicale utilizate pentru tratarea melanomului ocular includ proceduri de eliminare a unei parti din ochi sau de indepartare totala a ochiului. Optiunile pot include:
- iridectomia - aceasta procedura presupune eliminarea doar a unei parti a irisului. Este folosita doar in cazul melanoamelor mici ale irisului, care nu au invadat alte structuri ale ochiului.
- irido trabeculectomia - este o tehnica ce implica indepartarea unor parti ale irisului dar si a tesuturilor de sprijin aflate in jurul corneei la baza irisului, in cazul melanoamelor mici ale irisului care au invadat aceste tesuturi.
- irido cilectomia - este un tip de tratament aplicabil pentru melanoamele de dimensiuni reduse ale irisului si ale corpului ciliar. Implica eliminarea partiala a irisului si a corpului ciliar.
- coroidectomia - pe parcursul acestei interventii chirurgicale este indepartata o parte a coroidei, cu sau fara inlaturarea unui fragment al ochiului (sclerouvectomie). Aceasta procedura complicata paote fi urmata suplimentar de diverse procedee cu radiatii.
- chirurgia pentru indepartarea intregului ochi (enucleerea) - este o tehnica ce se aplica mai ales in cazul tumorilor mari ale ochiului. Aceasta poate fi utilizata si in cazul in care tumora este cauza durerilor oculare. Dupa ce ochiul cu melanom este indepartat, se va introduce un implant in aceeasi pozitie, iar muschii care controleaza miscarile ochilor vor fi atasati la implant pentru a-i permite acestuia sa se miste. Dupa o perioada de timp, in care locul interventiei chirurgicale s-a vindecat, se va introduce o proteza, un ochi artificial. Suprafata partii anterioare a ochiului artificial va fi personalizata pentru a semana cu ochiul existent.
Radioterapia
Radioterapia utilizeaza fascicule de radiatii X de mare putere, cum ar fi protonii sau razele gamma pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, radioterapia este utilizata in cazul melanoamelor mici si mijlocii.
Radiatiile sunt directionate catre tumorare prin plasarea unui placi radioactive pe ochi si sunt eliberate chiar asupra tumorii printr-o procedura numita brahiterapie. Placa este mentinuta temporar, cu ajutorul unor copci. De fapt, placa este similara cu un capac de sticla si contine cateva seminte radioactive. Aceasta va ramane in aceasta pozitie timp de 4-5 zile inainte de a fi indepartata.
De asemenea, radiatiile pot fi aplicate prin intermediul unei masini care directioneaza particulele radioactive catre ochi (cu ajutorul unor fascicule externe sau teleterapie). Administrarea acestui tip de radioterapie se repeta, de obicei, la cateva zile.
Tratamentul cu laser
Acest tip de tratament, utilizat pentru a distruge celulele de melanom, ar putea fi o optiune pentru unele situatii, dar nu este un tratament utilizat pe scara larga. Un astfel de tip de tratament cu laser, numit si termoterapie, foloseste un laser infrarosu si este uneori utilizat in combinatie cu radioterapia.
Crioterapia
Crioterapia este folosita pentru a distruge celulele de melanom in cazul meloanomului ocular de mici dimensiuni. Totusi, acest tip de tratament nu este prea frecvent utilizat.
Inca nu este clar daca melanomul ocular poate fi prevenit. De asemenea, exista prea putine dovezi in urma carora s-ar putea afirma ca razele ultraviolete ale soarelui cresc riscul aparitiei de melanom ocular. Pentru a proteja ochii de razele ultraviolete, medicii recomanda purtarea de ochelari de soare. Desi nu se poate confirma cu certitudine ca ochelarii de soare ar putea preveni melanomul ocular, totusi acestia pot ajuta la diminuarea riscului aparitiei altor afectiuni oculare, cum ar fi cataracta.
Atunci cand o persoana isi achizitioneaza o pereche de ochelari de soare ar trebui sa ia in calcul urmatoarele aspecte:
- acestia trebuie sa protejeze impotriva celor doua tipuri de lumina solara UVA si UVB;
- culoarea ochelarilor de soare trebuie sa fie uniforma - se vor evita lentilele care sunt mai luminoase in unele locuri si mai intunecoase in altele;
- lentile inchise la culoare - se poate verifica in urmatorul mod daca ochelarii de soare sunt potriviti: se vor pune ochelarii la ochi si se va privi intr-o oglinda. In cazul in care persoana care ii poarta isi poate vedea ochii prin lentile, inseamna ca ochelarii de soare nu sunt destul de inchisi la soare;
- protectie laterala pentru blocarea luminii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.