Neglijarea alunitelor suspecte poate duce la cancer

Actualizat: 14 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alunitele sunt pete colorate sau excrescente ale pielii de diferite dimensiuni. Se formeaza atunci cand celule pigmentare numite melanocite se aduna la un loc. Majoritatea alunitelor sunt inofensive. In cazuri rare, ele pot deveni canceroase.

Alunitele apar de regula in copilarie. Majoritatea oamenilor au intre 10 si 40 de alunite, care in timp isi pot schimba aspectul sau pot chiar disparea.

Cei mai predispusi la aparitia alunitelor sunt cei care se expun timp indelungat la soare. Este recomandat un examen dermatologic anual pentru a fi verificate de catre specialist eventualele modificari ale formei si aspectului alunitelor.

Tipuri de alunite

Alunite tipice:
- Au o culoare uniforma, maro inchis, cafeniu, rosu, roz;
- Masoara sub 5 milimetri;
- Sunt rotunde si au marginile regulate;
- Nu isi modifica forma si culoarea.

Alunite atipice:
- Se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe cap, gat, scalp, trunchi. Apar uneori si pe fata;
- Pot avea forma plata sau pot fi sub forma unei excrescente;
- Sunt mai mari de 5 milimetri;
- Au forma neregulata, cu margini neuniforme;
- Contin doua sau mai multe culori;
- Suprafata lor poate fi neteda, dura sau neregulata.

Autoevaluarea

Este indicata autoevaluarea permanenta, urmarindu-se eventualele modificari de forma, dimensiune si culoare. Verifica fiecare parte a corpului, inclusiv scalpul, spatele bratelor, palmele, talpile, zona aflata intre degele de la mana si de la picioare, partea din spate a gatului, zona din spatele genunchilor si inclusiv zona genitala si dintre fese.

Mentine o evidenta a acestor alunite, notand orice alunita nou aparuta, dar si eventualele modificari care apar.

Desi majoritatea alunitelor atipice nu se transforma in cancer, unele dintre ele pot deveni cancerigene. Melanomul este o forma de cancer cutanat, care isi are originea in celulele producatoare de pigment, cele care produc si alunitele. Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite.

Riscul ca o alunita atipica sa fie canceroasa este de 1 la 100, comparativ cu 1 din 3.000 de alunite tipice care se pot transforma in melanom.

Cand mergi la medic?

Orice modificare suspecta a alunitelor trebuie verificata de medicul dermatolog. Alunitele devin suspecte atunci cand capata forma asimetrica, cresc in dimensiuni, pigmentarea lor devine neuniforma, iar marginile devin neregulate.

Schimbari precum inaltimea alunitei, tumefierea, senzatii de mancarime sau de arsura la nivelul alunitei sunt semne de melanom.

Medicul va efectua o biopsie care va fi analizata in laborator pentru a se stabili daca este sau nu vorba despre cancer.

Profilaxie

Urmareste modificarile - fa-ti o autoevaluare lunara, mai ales daca in familie exista istoric cu privire la melanom. Autoevaluarea se poate face cu ajutorul oglinzilor.

Protejeaza-ti pielea - ia masuri pentru a te proteja de radiatiile ultraviolete, cu ajutorul hainelor, al palariilor de soare si al cremelor cu factor de protectie UV de minim 30.

Evita sa stai in soare intre orele 11.00 si 16.00 - programeaza-ti activitatile in aer liber pentru alte ore ale zilei.

Evita expunerile la solar - acesta emite raze UV care pot creste riscul de aparitie a cancerului de piele.


Citeste si despre:

Alunitele, cand sa ne alarmam? Alunitele si fotoprotectia Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic Cum sa recunosti alunitele periculoase Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe Cand devin alunitele periculoase? Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata 5 beneficii ale utilizarii protectiei solare Modificarea aspectului alunitelor Alunite rupte – ce trebuie sa faci Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor Nevii nevocelulari (alunitele) Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism