Soarele si, implicit, radiatiile ultraviolete sunt esentiale pentru sanatatea omului, insa pentru a avea efecte benefice nu trebuie sa ne expunem necontrolat si neprotejati.
Expunerea excesiva la radiatiile UV este asociata cu un risc crescut pentru diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, imbatranire accelerata a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor.
Soarele emite radiatii ultraviolete A, B si C, pe pamant ajungand numai ultravioletele A si B.
Ultravioletele pot avea efecte nedorite vara, mai ales intre orele 10:00 si 17:00, iar la altitudine, precum in zona montana, acestea cresc 10% la fiecare 1.000 de metri. Undele B nu trec prin geam, spre deosebire de cele A.
Cu toate acestea, ultravioletele au si efect benefic, de exemplu ele sunt esentiale in producerea vitaminei D. Daca expunerea la soare este controlata si protejata, ultravioletele au un efect benefic in ameliorarea unor boli de piele precum psoriazis sau eczeme.
Radiatiile UVB cauzeaza arsuri solare, iar cele UVA afecteaza pielea, ducand la imbatranirea prematura si la dereglari ale sistemului imunitar.
Aceste radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Razele Alpha nu pot penetra pielea umana sau hainele, insa sunt nocive cand reusesc sa patrunda in organism.
Razele Beta provoaca leziuni ale pielii si afecteaza organismul.
Razele Gamma si X sunt cele mai nocive. Acestea au un nivel mare de energie si distrug tesuturile umane. Radiatiile sunt invizibile, nu pot fi simtite si nici mirosite.
Expunerea excesiva soare poate avea urmari devastatoare asupra pielii si a sanatatii intregului organism.
Principalele afectiuni posibile sunt: melanomul malign cutanat, carcinomul celular scuamos al pielii sau carcinomul celular bazal al pielii.
In plus, pielea isi pierde elasticitatea, putand dezvolta keratoze solare.
Efectele imediate ale radiatiei UV includ fotokeratitele (inflamatii ale corneei) si foto-cojunctivitele (inflamatii ale conjunctivei).
Important de mentionat este faptul ca aceste neplaceri sunt totusi reversibile. In plus, sunt foarte usor de prevenit prin protejarea ochilor cu ajutorul ochelarilor de soare.
In schimb, exista si efecte mai grave ale radiatiilor UV asupra ochilor precum cataracta, care poate cauza diferite complicatii precum pierderea completa a vederii.
O alta problema serioasa care afecteaza ochii, principalul vinovat fiind radiatiile UV, este pterigionul, adica o ingrosare membranoasa a conjunctivei, de forma triunghiulara, care se extinde din unghiul intern al ochiului pe fata anterioara a corneei.
Radiatia UV poate in unele cazuri sa micsoreze eficacitatea sistemului imunitar prin schimbarea activitatii si distributiei celulelor responsabile pentru declansarea raspunsurilor imune.
Imunosupresia poate cauza reactivarea la nivelul buzelor sau la nivel genital a virusurilor de tipul Herpes simplex.
Pentru a te bucura de o vara linistita si sanatoasa trebuie sa tii cont de urmatoarele reguli:
• Evita sa iesi din casa intre orele 10:00 si 17:00.
• Imbraca-te cu haine din bumbac, de preferat de culoare deschisa.
• Poarta ochelari de soare si sapca sau palarie pe cap.
• Inainte de a iesi din casa, aplica un strat de crema cu factor de protectie minimum 30.
• Bea suficienta apa si evita bauturile alcoolice.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.