Simptomele torsiunii ovariene pe care trebuie sa le cunoasca toate femeile!

Actualizat: 28 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Torsiunea ovariana cauzeaza dureri foarte mari!


Torsiunea ovariana este acea situatie in care unul dintre ovare se rasuceste in jurul ligamentelor care le tine la locul lor. Aceasta rasucire poate opri fluxul de sange catre ovar si catre trompa uterina.

Torsiunea ovariana poate cauza dureri foarte intense si alte simptome ca urmare a faptului ca ovarul nu mai primeste suficient sange. Daca ovarul nu primeste sange suficient pentru perioade indelungate de timp, acest lucru poate conduce la moartea tesutului. De cele mai multe ori, torsiunea ovariana afecteaza un singur ovar.

Simptomele torsiunii ovariene

Trebuie subliniat faptul ca de multe ori simptomele in cazul torsiunii ovariene sunt similare cu simptomele altor afectiuni si tocmai de aceea uneori a pune diagnosticul de torsiune ovariana este o mare provocare. Afectiunile care au simptome similare celor din cazul torsiunii ovariene sunt: pietrele la rinichi, infectia tractului urinar, apendicita sau gastroenterita.

Simptomele care sunt asociate cu torsiunea ovariana includ:

- o senzatie de strangere la nivel pelvin.
- ameteala.
- durere intensa in zona pelvina.
- stari de voma si varsaturi.
- febra.
- sangerari anormale.

Cauzele torsiunii ovariene

Majoritatea persoanelor care sufera de torsiune ovariana au varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca aceasta nu este o regula si aproape orice persoana de sex feminin poate suferi de torsiune ovariana.

Adesea, un chist sau o alta masa de tesut in interiorul ovarului il poate disloca. Greutatea mai mare sau masa de tesut extra poate reprezenta cauza de debut a rasucirii ovarului in jurul ligamentelor care il sprijina.

O alta cauza destul de des intalnita in cazul torsiunii ovariene are legatura cu ligamentul ovarian care face legatura intre ovar si uter, acest ligament fiind de obicei mai lung. Un ligament ovarian favorizeaza aparitia torsiunii ovariene.

Mai mult decat atat, tehnologiile de reproducere asistata precum ovulatia reprezinta un alt factor favorizant in aparitia torsiunii ovariene. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonii folositi pentru fertilizarea in vitro sau inducerea ovulatiei cresc riscul de torsiune ovariana datorita faptului ca acesti hormoni de obicei maresc ovarele si favorizeaza aparitia chisturilor.

Atat femeile insarcinate, cat si cele care nu sunt insarcinate pot experiementa aceasta problema la nivelul ovarului, iar femeile insarcinate in primul trimestru pot avea chist ovarian si acesta poate conduce spre torsiune ovariana.

De asemenea, pe timpul sarcinii, nivelurile mai ridicate de hormoni pot duce la relaxarea tesuturilor, incluzand aici si ligamentele care sustin ovarele la locul lor. In consecinta, daca ligamentele nu sunt intinse, exista o mai mare probabilitate ca acestea sa se rasuceasca.

Cand este momentul sa mergi la medic?

La primele simptome care pot fi asociate cu torsiunea ovariana este recomandata o vizita la medic. Pentru a pune diagnosticul de torsiune ovariana, un medic va putea apela la urmatorele teste:

- o ecografie transvaginala, prin care o sonda de mici dimensiuni este introdusa in interiorul vaginului pentru ecografie.
- o ecografie abdominala care foloseste o sonda ultrasonica pentru ecografie in exteriorul abdomenului.
- alte testari precum Computer Tomograf sau Rezonanta Magnetica Nucleara.
- un set de analize complete ale sangelui pentru a analiza numarul de celule albe din organism.

Chiar si folosind aceste teste, un medic nu va putea avea siguranta faptului ca este vorba despre o torsiune ovariana fara a apela la o interventie chirurgicala pentru a vedea ovarul.

Tratamentul torsiunii ovariene

Singura optiune de tratament in cazul torsiunii ovariene o reprezinta interventia chirurgicala. Pentru a reduce durerea si greata, medicul poate prescrie si anumite medicamente inaintea interventiei chirurgicale.

Medicul va recomanda intotdeauna ca interventia chirurgicala sa fie efectuata cat mai rapid posibil tocmai pentru a evita situatiile in care ovarul nu primeste sange pentru un timp prea indelungat si astfel se poate ajunge la moartea tesuturilor si la indepartarea ovarului afectat.

Varianta ideala de interventie chirurgicala in cazul torsiunii ovariene o reprezinta interventia laparoscopica. Aceasta interventie inseamna o mica incizie in zona abdominala, de dimensiunea unei gauri de cheie.

Medicul va utiliza o microcamera ce este introdusa in interiorul abdomenului si o serie de instrumente medicale pentru a elibera ovarul torsionat. In cazul in care medicul nu reuseste sa vada suficient de bine ovarul, o interventie chirurgicala clasica trebuie efectuata.

In urma interventiei chirurgicale pentru tratarea torsiunii ovariene, pacientul se poate intoarce acasa de obicei in aceeasi zi. Cu toate acestea, pacientul va ramane sub supravegherea medicului pentru a avea certitudinea faptului ca ovarul primeste suficient sange pentru a fi sanatos.

Daca, in ciuda interventiei chirurgicale, ovarul indica semne de tesut mort, medicul va fi nevoit sa elimine ovarul printr-o interventie ulterioara.

Dupa o astfel de interventie chirurgicala, medicul va recomanda mai multa grija si evitarea unor activitati precum ridicarea de greutati mari sau practicarea de activitati fizice intense pe durata primelor saptamani dupa interventie.

Medicamente precum ibuprofen pot fi prescrise pentru reducerea durerilor. Daca in urma interventiei chirurgicale apar semne precum febra, inflamare sau roseata in zona inciziei, o rana care nu se vindeca sau o durere in zona pelviana care creste, atunci este obligatoriu o vizita la medicul specialist.

Complicatii posibile

Una dintre complicatiile posibile care pot sa apara in cazul torsiunii ovariene este necroza. In cazul necrozei ovariene, cauza este reprezentata de moartea tesuturilor la nivelul ovarelor ca urmare a incetarii irigarii cu sange a acestor tesuturi. In cazul in care acest lucru se intampla, medicul va trebuie sa inlature ovarul pe cale chirurgicala.

Ca urmare a unei eventual necroze ovariene si a unei interventii chirurgicale, complicatiile pot sa afecteze si fertilitatea. In cazul in care ovarul necrozat nu este inlaturat pe cale chirurgicala, apare riscul de infectie care poate conduce la abces sau peritonita. Orice persoana care a suferit sau sufera de torsiune ovariana trebuie sa se asigure ca ovarul primeste sange in mod corespunzator, si vindecarea se desfasoara in parametrii optimi recomandati de medic.

Concluzii

Conform Asociatiei Americane de Interventii Chirurgicale Pediatrice, torsiunea ovariana este a cincea cea mai intalnita urgenta medicala a sistemului reproducator feminin. Printr-o atentie medicala sporita in cazul torsiunii ovariene si efectuarea interventiei chirurgicale cat mai repede, complicatiile ulterioare pot fi eliminate complet.

Cu toate acestea, in situatiile in care torsiunea ovariana a restrictionat un timp indelungat sangele in a ajunge la ovar, sau daca persoana sufera de tumora sau chist ovarian, aceste situatii pot sa necesita un tratament ulterior.


Citeste si despre:

Sindromul hiperstimularii ovariene Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Pierderea unei sarcini si moartea neonatala 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Durerea abdominala Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala? Durerea abdominala acuta