Cauzele durerilor ovariene

Actualizat: 29 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ovarele sunt doua glande mici situate in bazinul inferior. Ele joaca un rol vital in reproducere, ciclu menstrual si in dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale femeii. Ovarele reprezinta, de asemenea, sursa primara a hormonilor estrogen si progesteron.

Multe femei sufera din cand in cand de dureri ovariene, mai ales in timpul ciclului menstrual. Uneori, totusi, durerea ovariana poate fi un semn al unei afectiuni fundamentale ce necesita tratament.

Factorii declansatori ai durerilor ovariene

Cele mai frecvente cauze ale durerilor ovariene sunt:

1. Ovulatia

Durerea la ovulatie este cunoscuta si sub numele de Mittelschmerz, care provine din cuvintele germane „durere” si „mijloc”.

Ovulatia reprezinta procesul prin care un ovul este eliberat din ovar. Ovulatia apare in jurul celei de a 14-a zi a ciclului menstrual. Unele femei nu simt nimic in timpul ovulatiei, in timp ce alte femei simt un disconfort ce dureaza cateva minute sau ore.

Mittelschmerz poate sa apara pe una sau pe ambele parti ale corpului si uneori este insotit de greata si sangerare sau o secretie vaginala mai abundenta.

Nu exista tratament pentru durerile din timpul ovulatiei. Unele femei iau anticonceptionale pentru a preveni ovulatia si disconfortul provocat de aceasta.

2. Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Boala inflamatorie pelvina (BIP) reprezinta o infectie a tractului genital si a organelor de reproducere la femei. Ea afecteaza uterul, trompele uterine si ovarele. Aceasta infectie poate fi transmisa sexual sau pe alte cai. Boala inflamatorie pelvina este mai frecventa la femeile cu varste cuprinse in 15 si 25 de ani.

Este posibil ca boala inflamatorie pelvina sa se manifeste cu sau fara simptome. Simptomele bolii inflamatorii pelvine sunt:

- Durere la nivelul pelvisului;
- Usturimi la urinare;
- Greata;
- Varsaturi;
- Sangerari neregulate;
- Secretii vaginale abundente;
- Durere in timpul actului sexual;
- Febra;
- Frisoane.

Potrivit specialistilor, BIP reprezinta cauza principala a infertilitatii. Acesta poate fi diagnosticat in timpul unui examen pelvin, la ecografie sau laparoscopie. Tratamentul implica antibiotice si agenti antimicrobieni.

3. Torsiune de ovar

Ovarul este legat de peretele abdominal printr-un ligament subtire, prin care trec vase de sange ce alimenteaza ovarul si nervii.

Torsiunea este mai frecventa daca exista un chist pe ovar sau o tumora la nivelul acestuia, deoarece ovarul devine mai greu si este posibil ca ligamentul sa se rasuceasca.

Torsiunea de ovar provoaca o durere ovariana severa si reprezinta o urgenta medicala. Fara tratament rapid apare necroza ovarului.

4. Endometrioza

Endometrioza este reprezentata de o crestere anormala a tesutului endometrial in afara uterului. Acest tesut se poate dezvolta oriunde in abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovare si se comporta ca in timpul ciclului menstrual.

Sub influenta hormonilor, tesutul creste, se desprinde si provoaca sangerari. Deoarece tesutul endometrial este localizat in afara uterului, sangele nu poate fi eliminat din organism, lucru ce provoaca tesut cicatricial si dureri abdominale sau pelvine severe.

Simptomele endometriozei includ:

- Durere severa;
- Sangerare excesiva;
- Fatigabilitate;
- Diaree;
- Constipatie;
- Greata.

Tratamentul endometriozei poate fi medicamentos sau chirurgical, in functie de cat de grava e afectiunea. Nu exista un remediu pentru endometrioza, insa poate fi gestionata cu medicamente antalgice, medicamente hormonale si interventii chirurgicale.

5. Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt formatiuni pline cu lichid care se pot forma pe suprafata unui ovar. Majoritatea chisturilor nu provoaca dureri sau alte simptome. Chiar si chisturile de dimensiuni mari pot fi neobservate pe perioade lungi de timp.

Simptomele chisturilor ovariene includ durere pelvina, precum si durere la nivelul spatelui si coapsei. De asemenea, pot exista dureri pelvine in timpul actului sexual.

Alte simptome ale chisturilor ovariene sunt:

- Durere in timpul peristaltismului intestinal;
- Balonare;
- Modificari ale perioadelor menstruale.
- Greata;
- Varsaturi;
- Sensibilitate la nivelul sanilor;
- Presiune asupra vezicii urinare cu urinare frecventa.

Chisturile ovariene se pot mari in volum si se pot rupe. Semnele ce indica ruperea unui chist ovarian sunt reprezentate de:

- Durere abdominala brusca si severa;
- Febra;
- Varsaturi;
- Tahipnee;
- Stari confuzionale;
- Tegumente reci si moi.

Desprinderea unui chist ovarian reprezinta o urgenta medicala.

6. Sindromul ramasitelor de ovar (Ovarian remnant syndrome)

Acest sindrom apare numai la femeile care au eliminat pe cale chirurgicala ovarele si trompele uterine.

In acest sindrom o bucata de tesut ovarian ramane in cavitatea pelvina si poate produce in continuare hormoni.

Acest lucru poate provoca durere constanta sau intermitenta. Femeile care sufera de sindromul ramasitelor de ovar pot, de asemenea, experimenta dureri in timpul actului sexual, peristaltismului intestinal sau cand urineaza.

Pacientele cu acest sindrom pot avea nevoie de tratament medicamentos sau de radiatii pentru a distruge tesutul ovarian ramas. Aceste tratamente vor distruge hormonii produsi de tesutul ramas. Tratamentul poate include si o interventie chirurgicala pentru a elimina tesutul.

7. Perimenopauza

Perimenopauza reprezinta perioada anterioara menopauzei, in care o femeie incepe sa experimenteze fluctuatii ale ciclului menstrual. Femeile intra in aceasta perioada de tranzitie in jurul varstei de 45 de ani.

In timpul perimenopauzei, hormonii produsi de ovare, in principal estrogen si progesteron, incep sa fluctueze. De aceea, femeile care se afla in aceasta perioada nu vor mai avea cicluri menstruale regulate.

Unele femei nu experimenteaza niciun simptom in afara de o menstruatie neregulata, in timp ce pentru alte femei fluctuatiile hormonale pot provoca o varietate de simptome cum ar fi:

- Balonare;
- Crampe abdominale;
- Sensibilitate marita a sanilor;
- Insomnie;
- Transpiratii nocturne;
- Cefalee;
- Fatigabilitate;
- Menstruatie neregulata.

8. Alte afectiuni

Ovarele sunt situate langa multe alte organe. Ca rezultat, pot exista dureri ovariene si pelvine care au la baza alte afectiuni. Unele dintre aceste afectiuni sunt:

Apendicita – in acest caz durerea este localizata in fosa iliaca dreapta. De asemenea, se pierde apetitul, apar semne de infectie cum ar fi febra, varsaturile si frisoanele;

Constipatia;

Calculii renali – in aceasta afectiune durerea este severa si poate iradia. Este posibila prezenta sangelui in urina (hematuria), febra si frisoanele;

• Sarcina – in timpul sarcinii sunt prezente greata, varsaturile, fatigabilitatea sau sensibilitatea marita a sanilor;

• Infectii ale tractului urinar – daca durerea este localizata mai mult in zona centrala a pelvisului, este posibil sa exista o infectie a tractului urinar. Aceasta afectiune provoaca, de asemenea, urinari frecvente, senzatie de usturime si urina tulbure.

Concluzii

Durerea ovariana poate avea o cauza grava sa nu. Chiar daca durerea nu este severa, este important sa fie mentionata atunci cand pacienta este consultata de un medic.

Chiar daca durerea nu afecteaza activitatile zilnice ale pacientei, este indicat ca aceasta sa consulte medicul pentru a gasi cat mai precoce cauza durerii. Afectiuni precum endometrioza sau boala inflamatorie pelvina pot duce la infertilitate daca sunt lasate netratate.

Apendicita sau chisturile ovariene rupte pot pune viata pacientei in pericol. Medicul poate ajuta pacienta in diagnosticarea precoce a afectiunilor si prescrierea unui tratament eficient.


Citeste si despre:

Endometrioza – cauza de infertilitate 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Durerea ce apare in timpul contactului sexual (dispareunia) Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala 7 cauze mai putin cunoscute ale durerilor pelvine la femei Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene Pot chisturile ovariene sa devina canceroase? Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate? Durerile si crampele abdominale Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)