Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand ovarele, care stocheaza si elibereaza ovulele, nu mai functioneaza inaintea varstei de 40 de ani.
Femeia ce sufera de aceasta boala are ovule mai putine sau chiar deloc sau ovulele sale nu se pot dezvolta normal. In functie de cauza, insuficienta ovariana prematura poate aparea inca din perioada adolescentei.
Desi cauzele exacte ale insuficientei ovariene premature nu sunt pe deplin cunoscute, un factor genetic sau o problema a sistemului imunitar pot juca un rol important. Intr-o boala a sistemului imunitar, organismul isi ataca propriile tesuturi, in acest caz ovarele.
Insuficienta ovariana prematura poate aparea dupa histerectomie (indepartarea uterului) sau o alta interventie chirurgicala ginecologica, dupa radioterapie sau chimioterapie folosite in tratamentul cancerului. In unele dintre aceste cazuri ea este temporara.
Simptomele insuficientei ovariene premature sunt asemanatoare celor din menopauza. Ciclul menstrual poate deveni neregulat (intr-o luna da si luna urmatoare sa lipseasca) sau se poate opri definitiv, bufeuri, transpiratii nocturne, iritabilitate, uscaciune vaginala, scaderea libidoului, insomnii.
Daca ciclul menstrual este neregulat, femeia trebuie sa mearga la un ginecolog pentru a face un consult. Medicul va pune intrebari legate de starea generala de sanatate si daca exista alte simptome ale bolii.
Se vor lua si probe de sange pentru dozarea hormonului folicular stimulator. Acest hormon semnalizeaza organismului eliberarea unui ovul in fiecare luna. Daca nivelul hormonului foliculostimulant din sange este peste valoarea normala mai mult de o zi, acest lucru arata o insuficienta ovariana prematura.
De asemenea, se poate efectua si un alt test de sange, ce consta in dozarea estrogenului. O valoare scazuta a estrogenului si o valoare crescuta a hormonului foliculostimulant este un semn de insuficienta ovariana. Multe femei isi descopera aceasta afectiune atunci cand au dificultati in a ramane insarcinate.
Nu este cunoscut un tratament care sa stimuleze activitatea ovarelor sau sa ajute la stimularea fertilitatii. Medicul poate prescrie un tratament pe baza de hormoni, medicamente antidepresive sau alte medicamente pentru tratarea bufeurilor si a altor simptome.
Trebuie discutat cu medicul specialist tratamentul cel mai bun in fiecare caz in parte. Unele femei pot dori sa ramana insarcinate folosind donarea de ovule. Aflarea unui astfel de diagnostic poate fi traumatizant, mai ales pentru femeile ce vor sa ramana insarcinate, dar daca este nevoie se poate apela la un psiholog pentru depasirea acestei situatii.
In acest moment, nu se cunoaste nicio metoda de prevenire a acestei afectiuni. Totusi, se pot lua unele masuri pentru protejarea starii generale de sanatate.
Femeile ce sufera de aceasta afectiune au un risc crescut de a face osteoporoza (scaderea densitatii osoase), diabet si boli cardiovasculare. O dieta echilibrata si scazuta in grasimi, exercitiile regulate, administrarea de calciu si vitamina D, renuntarea la fumat, pot ajuta la protejarea oaselor si a inimii.
Alte masuri de prevenire pot fi discutate cu un medic specialist. Insuficienta ovariana prematura se caracterizeaza prin cicluri menstruale neregulate sau chiar lipsa lor, probleme de fertilitate si simptome asemanatoare menopauzei - este, de aceea, foarte dificil sau chiar imposibil pentru femeile cu insuficienta ovariana sa ramana insarcinate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.