Sindromul scrotal acut

Actualizat: 17 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr Militaru Marius
Consultant medical:

Dr Militaru Marius
Medic Specialist Pediatrie

Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Despre sindromul scrotal acut


Sindromul scrotal acut este o urgenta medicala caracterizata prin aparitia brusca a durerii, umflaturii, inrosirii si/sau sensibilitatii scrotului. Aceasta poate fi cauzata de diverse afectiuni grave care, daca nu sunt tratate prompt, pot duce la deteriorarea permanenta sau pierderea testiculului.

Diagnosticul sindromului scrotal acut implica o examinare fizica detaliata, urmata de investigatii imagistice, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizata (CT). Tratamentul depinde de cauza specifica si poate include interventii chirurgicale, administrarea de antibiotice, gestionarea durerii si alte masuri de suport. Interventia timpurie este esentiala pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil.

Cauze

Sindromul scrotal acut poate fi cauzat de o varietate de afectiuni:

Factori de risc

Torsiune testiculara

Epididimita

Traumatisme testiculare

Este important de retinut ca nu toate cazurile de sindrom scrotal acut au o cauza sau un factor de risc clar care sta la baza acestuia, iar unele cazuri pot aparea fara niciun factor de risc identificabil.

Simptome

Sindromul scrotal acut este o urgenta medicala care se poate manifesta in mai multe moduri, inclusiv:

Copiii cu sindromul scrotal acut, care poate cauza umflarea testiculelor, pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi febra, pe langa greata, varsaturi si durere abdominala.

Diagnosticare

Medicul urolog diagnosticheaza sindromul scrotal acut in urma unei examinari fizice, care poate sa fie urmata de investigatii imagistice, cum ar fi o ecografie sau o tomografie computerizata (CT). Tratamentul depinde de cauza de baza si poate implica interventii chirurgicale, antibiotice, gestionarea durerii si alte masuri de sustinere. Interventia timpurie este cruciala pentru cel mai bun rezultat posibil.

Tratament

Sindromul scrotal acut este o urgenta medicala care necesita o evaluare si tratament:

Este important sa solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati simptome ale sindromului scrotal acut, cum ar fi durere severa, umflaturi sau bubite rosii la nivelul scrotului, deoarece este necesar un tratament prompt pentru a preveni pierderea testiculului.

Complicatii

Sindromul scrotal acut poate avea complicatii grave daca nu este diagnosticat si tratat imediat:

Preventie

Sindromul scrotal acut nu poate fi intotdeauna prevenit dar exista anumite masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune:

Bibliografie:

https://www.racgp.org.au/afp/2013/november/acute-scrotal-pain

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1999/0215/p817.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22787516/


Citeste si despre:

Durerea testiculara Torsiunea de testicul Cand devine durerea testiculara o urgenta medicala? Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Durerea inghinala la barbati - cauze si simptome Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pubertatea intarziata Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Epididimita