Insuficienta ovariana primara

Actualizat: 23 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


insuficienta ovariana primara se refera la deprecierea functiei normale a ovarelor inainte de varsta de 40 de ani. In cazul in care are loc disfunctia ovarelor, acestea nu vor mai produce cantitati normale de estrogen si nici nu vor mai elibera ovule in mod regulat. Infertilitatea este cel mai frecvent rezultat al insuficientei ovariane premature.

Conditia este uneori mentionata sub denumirea de menopauza prematura, dar cele doua afectiuni nu sunt identice. Femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura sau insuficienta ovariana primara pot avea menstre neregulate sau ocazionale si chiar pot ramane insarcinate.

Femeile care au menopauza prematura nu vor mai avea menstruatii si nici nu pot ramane gravide. Reechilibrarea nivelurilor de estrogen la femeile cu insuficienta ovariana primara ajuta la prevenirea aparitiei unor complicatii cum ar fi osteoporoza, dar cel mai dificil este de tratat infertilitatea.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a insuficientei ovariane primare. Printre posibilele motive ale stoparii productiei de ovule se numara chimioterapia sau radioterapia. Aceste tipuri de terapii pot afecta materialul genetic al celulelor. De asemenea, alte toxine cum ar fi fumul de tigara, substantele chimice, pesticidele si virusurile pot grabi aparitia insuficientei ovariane.

O alta potentiala cauza a insuficientei ovariene primare ar putea fi anormaliile cromozomiale. Exista anumite boli genetice care sunt asociate cu insuficienta ovariana prematura. Acestea includ sindromul Turner, dar si sindromul X fragil.

Chiar daca exista unele teorii conform carora se afirma faptul ca insuficienta ovariana poate fi transmisa genetic, la doar 10-20% dintre femeile diagnosticate cu aceasta conditie este prezenta tulburarea in istoricul familial.

De asemenea, este posibil sa apara o disfunctie in productia foliculilor daca este prezenta o reactie autoimuna in organism. Sistemul imunitar poate produce anticorpi impotriva tesutului ovarian care va afecta foliculii care contin ovulele si vor deteriora ovulul.

Simptome

Semnele si simptomele insuficientei ovariane premature sunt similare celor experimentate de persoanele care trec la menopauza si sunt tipice deficitului de estrogen. Acestea pot include

- menstre neregulate sau absenta menstrelor (amenoree) care pot fi inregistrate perioade indelungate de timp, dupa o sarcina sau dupa intreruperea anticonceptionalelor
- bufeuri
- transpiratii nocturne
- uscaciune vaginala
- iritabilitate sau dificultati de concentrare
- apetit sexual scazut.

In cazul in care menstruatia nu este prezenta mai mult de o luna, consultati medicul pentru ca acesta sa determine cauza absentei sau neregularitatii menstruatiei.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul dezvoltarii insuficientei ovariene premature includ

- varsta - riscul de insuficienta ovariana primara creste brusc intre 35-40 de ani
- istoricul familial - prezenta in istoricul familial a insuficientei ovariene premature creste riscul dezvoltarii acestei tulburari.

Complicatii

Printre complicatiile insuficientei ovariene premature se numara

- infertilitatea - incapacitatea de a ramane insarcinata este complicatia cel mai des intalnita la femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura
- osteoporoza - estrogenul contribuie la mentinerea puterii oaselor. Femeile care au un nivel scazut de estrogen au un risc major de a avea oase fragile care sunt mai predispuse la ruperea acestora comparativ cu oasele sanatoase.
- depresie sau anxietate - riscul de aparitie a infertilitatii si a altor complicatii generale ca urmare a unui nivel scazut de estrogen poate provoca anxietate sau depresie la unele femei.

Teste si diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de insuficienta prematura, medicul va dori sa stie mai multe informatii despre semnele si simptomele pe care le experimenteaza pacienta, despre ciclul menstrual si despre istoricul de expunere la orice fel de toxine cum ar fi chimioterapia sau radioterapia care cauzeaza un prejudiciu direct atat foliculilor, cat si ovulelor. Cele mai multe dintre femei prezinta destul de putine semne de insuficienta ovariana prematura.

Pe langa examentul fizic si cel pelvian, medicul ar putea considera necesar sa se realizeze oricare dintre urmatoarele analize si teste

- test de sarcina - efectuat pentru a se exclude posibilitatea aparitiei unei sarcini neasteptate la femeile de varsta fertila care au pierdut deja o sarcina
- testarea hormonului foliculo-stimulant (FSH) - este un hormon eliberat de glanda pituitara care stimuleaza cresterea foliculilor in ovare. Femeile cu insuficineta ovariana prematura au un nivel anormal de ridicat de FSH in sange.
- testarea hormonului luteinizant (LH) - care contribuie la maturarea foliculilor in scopul eliberarii ovulelor. La femeile cu insuficienta ovariana prematura nivelul de LH este mai mic decat cel de FSH.
- testarea estradiolului - nivelul de estradiol din sange este scazut la femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura
- determinarea cariotipului - unele femei pot avea doar un cromozom X in loc de doi sau pot avea diverse defecte cromozomiale.

Tratament

Tratamentul pentru insuficienta ovariana prematura are de obicei in vedere deficitul de estrogen

- terapia cu estrogeni - pentru a preveni aparitia osteoporozei, a diminua bufeurile si alte simptome asociate cu nivelul scazut de estrogeni este important sa se urmeze tratament de substitutie cu estrogen atunci cand acesta nu mai este produs de ovare in mod natural. Estrogenul este inlocuit, de obicei, cu progesteron in scopul protejariii mucoasei uterine si pentru a se preveni modificarile precanceroase care pot rezultat in urma administrarii estrogenilor in cazul monoterapiei.

- utilizarea de suplimente de calciu si vitamina D - importante pentru preintampinarea aparitiei osteoporozei si cresterea densitatii oaselor.

Nu exista tratament pentru infertilitate. Ca alternativa poate fi aleasa fertilizarea in vitro cu ovule de la donatori. Inainte de a apela la o astfel de procedura este important sa se discute cu medicul.


Citeste si despre:

Semne si cauze ale infertilitatii Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Ciclul menstrual – probleme ce pot sa apara Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Factori care pot influenta infertilitatea feminina Disfunctii ovariene Terapia de substitutie hormonala Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Insuficienta ovariana prematura