Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene

Actualizat: 14 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Chisturile ovariene se formeaza pe ovar, ca parte a procesului normal de ovulatie.

Ele sunt in general inofensive si nu prezinta niciun fel de simptome. Prezenta chisturilor este detectata de obicei la examenul ecografic.

Afla ce dosebiri exista intre diferitele tipuri de chisturi, cum le poti trata pe cele care pun probleme si care sunt metodele de prevenire a formarii lor.

Ce sunt chisturile?

Chisturile sunt mici umflaturi pe suprafata ovarului, asemanatoare unor saculeti rotunzi, cu pereti subtiri, plini cu un lichid limpede. Functia lor este de a elibera ovule, de unde si denumirea de chisturi functionale. Ele nu dor si dispar de la sine fara niciun fel de tratament.

Cand un chist nu elibereaza niciun ovul, acesta continua sa se umple cu lichid, creste in volum si poate deveni dureros. El se poate rasuci sau rupe, provocand sangerari in afara perioadei menstruale.

Cauzele aparitiei chisturilor

Chisturile apar cand procesul normal de producere si eliberare a ovulului sufera mici modificari, sub influenta hormonilor.

Ele apar mai des la femeile care se apropie de menopauza si la cele care urmeaza tratamente pentru infertilitate. Aceastea din urma dispar dupa intreruperea tratamentului, fara sa puna probleme majore.

Alte afectiuni caracterizate prin aparitia chisturilor sunt: endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, tumorile benigne si cancerul ovarian.

Tipuri de chisturi ovariene

Dintre chisturile functionale, cele mai frecvente sunt chisturile foliculare. Ele iau nastere atunci cand ovulul nu este eliberat din folicul, de unde si denumirea.

Chisturile foliculare apar atat in interiorul ovarului, cat si pe suprafata lui si nu pun probleme majore daca au dimensiuni reduse (2-5 cm).

O alta forma de chist functional este chistul luteal. El este mai putin frecvent si mai mic decat chistul folicular si se formeaza dupa ce ovulul a fost eliberat din folicul.

Cavitatea restanta, numita si corp luteal, nu se dizolva, ci continua sa se umple de lichid.

Exista si chisturi patologice. Ele apar in cadrul unor afectiuni cronice benigne, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau in cazul cancerului.

Chistul dermoid si chistadenomul necesita intotdeauna interventie chirurgicala. Ambele sunt tumori benigne care trebuie extirpate, deoarece pot creste foarte mult in volum, ajungand si la dimensiuni de 45 de cm.

Simptomele chisturilor

Retineti, doar chisturile mari dau simptome. Chisturile foliculare pot apasa pe ovar sau pe vezica urinara cauzand:

- durere sau disconfort abdominal;
- nevoia de a urina des;
- balonare;
- modificari ale ciclului menstrual.

Chisturile de natura patologica sunt insotite de simptome aditionale. Femeile cu tulburari de ovulatie, diagnosticate cu sindromul de ovar polichistic pot suferi de infertilitate, cresteri in greutate, exces de pilozitate si acnee. Chistul care apare in endometrioza cauzeaza durere pelvina si de spate.

Cele mai mari probleme le pun chisturile rasucite sau cele care se rup.

Mergeti imediat la medic daca prezentati vreunul dintre simptomele de mai jos:

- durere severa aparuta brusc in zona pelvina;
- greata si varsaturi;
- stare de lesin (lipotimie), ameteala, slabiciune;
- sangerari vaginale;
- stare de soc cauzata de sangerarea excesiva.

Aceste manifestari sunt specifice mai multor tipuri de afectiuni, de aceea este foarte important sa consultati ginecologul, pentru stabilirea diagnosticului exact.

Controlul ginecologic regulat si monitorizarea ecografica raman cea mai buna cale de prevenire si monitorizare a chisturilor. In functie de dimensiunile lor si de varsta pacientei, tratamentul variaza.

Durerea cauzata de chisturile marite in volum se trateaza in mod normal cu antiinflamatoare. Pentru a preveni aparitia lor, se recomanda un control al ovulatiei, completat cu examinarea ginecologica si ecografica.

Medicul specialist va poate prescrie si anticonceptionale sau, la nevoie, o interventie laparoscopica, urmata de biopsie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Doctor Allia Dmour
Tel: 0747619919
Iasi, Bulevardul Carol I Nr. 48, Iași

Medici

medic primar, doctor în științe medicale ALLIA DMOUR
Obstetrica-Ginecologie - Doctor Allia Dmour
Iasi, 0747619919
primar Tișea Denisa
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Tarpan Celus
Obstetrica-Ginecologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Sindromul hiperstimularii ovariene Chisturile maligne si benigne pe col uterin Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Disfunctii ovariene Simptomele torsiunii ovariene pe care trebuie sa le cunoasca toate femeile! 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Chisturi pancreatice si pseudochisturi Chisturile pe colul uterin Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice 6 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre libido Afectiuni care pun in pericol fertilitatea