Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe

Actualizat: 26 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Leucocitoza este o afectiune caracterizata de existenta unor valori peste limita normala a leucocitelor din sange. Leucocitele, denumite si celule albe (WBC) sunt o parte a sistemului imunitar. Sistemul imunitar este componenta unui organism care lupta impotriva infectiilor si a bolilor. Celulele albe sunt produse de maduva osoasa, un tesut moale si spongios din interiorul oaselor. Unele WBC raman in maduva spinarii iar altele sunt eliberate in sange. Exista diverse tipuri de leucocite. Fiecare tip de celula este degajat in sange din diverse motive.
Afectiunea se poate ameliora cu sau fara tratament. In cazul in care sangele unei persoane contine o cantitate prea mare de WBC, s-ar putea produce o hiperleucocitoza.
Hiperleucocitoza este o afectiune grava care necesita tratament imediat. In urma terapiei adecvate, nivelul de leucocite revine la normal iar simptomele specifice bolii (dureri, apetit scazut, etc.) se vor diminua.

Cauzele leucocitozei

Printre cauzele bolii s-ar putea enumera:
- infectia - o infectie este o cauza comuna de declansare a leucocitozei. Aceasta poate fi determinata de germeni numite bacterii, de virusuri sau paraziti (care traiesc in interiorul intestinelor unei persoane). Pneumonia si varicela sunt alte tipuri de infectii care ar putea provoca leucocitoza.
- inflamatia - inflamatia (edem, roseata, durere) este o alta cauza frecventa de leucocitoza. Artrita este o inflamatie a oaselor care poate sta la baza aparitiei bolii. Articulatia este locul in care se unesc doua oase.
- leziuni ale tesuturilor - leucocitoza se poate declansa atunci cand tesuturile corpului sunt lezate, ca urmare a diverse situatii (cum ar fi arsurile, de exemplu). Printre bolile care au ca rezultat leziunile tisulare sunt cancerul si bolile de inima.
- reactii imune - leucocitoza poate sa apara atunci cand reactia sistemului imunitar este prea puternica. Acest lucru se poate intampla in timpul unei crize de astm sau alergie.
- probleme ale maduvei osase - numarul de globule albe poate fi depasit atunci cand maduva le produce in mod excesiv. Situatia poate fi intalnita in boli ca leucemia (cancer de sange sau de maduva osoasa). Aceste tipuri de globule albe nu functioneaza ca cele normale. Alte afectiuni ale maduvei osoase care ar putea determina formarea peste limita a leucocitelor, sunt: policitemia vera, mielofibroza si trombocitopenia. Pentru mai multe detalii legate de aceste boli, se va cere sfatul medicului.
- medicamente - unele substante medicamentoase pot provoca leucocitoza. Acestea sunt cele utilizate pentru tratamentul bolilor inflamatorii, tulburarile de sanatate mintala, cancer si problemele respiratorii. Persoanele care urmeaza tratament medicamentos ar trebui sa intrebe medicul daca unul din medicamente ar putea declansa leucocitoza.
- stresul - stresul emotional sau fizic fac parte din factorii care declanseaza leucocitoza, in situatia in care organismul este fortat dincolo de limitele sale (cum se intampla, de exemplu, in cazul exercitiilor fizice extreme). Interventiile chirurgicale, convulstiile, tremuraturile necontrolate, dar si diverse afectiuni pot stresa organismul.

Semne si simptome ale leucocitozei

Unele persoane, se pot afla in situatia in care sa nu prezinte manifestari ale leucocitozei. De obicei, simptomele sunt cauzate de boala care a provocat leucocitoza.
Cele mai des intalnite simptome ale leucocitozi sau ale cauzei acesteia, pot include:
- febra;
- sangerari sau vanatai;
- senzatie de slabiciune, oboseala sau stare generala de rau;
- ameteli, lesin sau transpiratie;
- dureri sau furnicaturi la nivelul bratelor, picioarelor sau abdomenului;
- tulburari respiratorii;
- probleme mentale;
- tulburari de vedere;
- pierderea inexplicabila in greutate sau apetit scazut.

Cum este diagnosticata leucocitoza?

Medicul va pune diagnosticul de leucocitoza pe baza rezultatelor obtinute in urma unui test de sange care determina cantitatea celulelor albe din sange. Acest test se numeste hemoleucograma completa (CBC). Specialistul va incerca sa identifice cauza leucocitozei, va dori sa cunoasca istoricul medical al pacientului si simptomele bolii. Doctorul trebuie sa stie daca pacientul a trecut prin stres emotional sau fizic, care este programul acestuia, in mod normal, pe parcursul unei zile, daca sufera de alergii. De asemenea, medicul va face un examen fizic complet, bolnavului.
Este posibil sa fie necesare si alte examene si analize de sange cum ar fi frotiu de sange periferic, care va determina forma si configuratia globulelor albe. Acesta va arata si daca o persoana are prea multe leucocite de un anumit tip. Medicul poate solicita si diverse analize de maduva osoasa pentru a verifica prezenta anumitor boli. Doctorul va face investigatii pentru a depista infectii sau posibilele cauze ale leucocitozei. Orice pacient se va adresa medicului daca doreste sa obtina mai multe informatii privind aceste teste si analize.

Tratament

Numarul de leucocite albe poate reveni la normal cu sau fara tratament. Daca este necesara terapia, medicul va trata, de obicei, cauza leucocitozei. In cazul in care factorul declansator este un medicament, doctorul va solicita intreruperea administrarii acestuia. Totusi, nici o persoana nu trebuie sa intrerupa un tratament decat cu acordul medicului. Daca pacientul sufera de o alergie, specialistul i-ar putea cere sa evite orice alergen.

Tratamentul poate include, de asemenea, una sau mai multe din urmatoarele alternative:
• administrare intravenoasa de fluide - pacientul ar putea avea nevoie de fluide care vor fi administrate, suplimentar, intravenos.
• medicamente:
- antibiotice - acestea ar putea fi utilizate pentru a trata sau preveni infectia care cauzeaza o afectiune dar si aparitia sepsisului (infectie grava in sange).
- steroizi - steroizii sunt administrati pentru a contribui la diminuarea inflamatiei. Acestia pot ajuta la micsorarea numarului de celule albe din sange.
- antiacide - acest tip de medicamente ajuta la scaderea acidului din urina in timpul tratamentului pentru leucocitoza.
- acid antiuric - medicamentele sunt administrate in scopul reducerii cantitatii de acid uric din organism. Acidul uric poate fi gasit inclusiv in sange. Medicamentele contribuie si la prevenirea deteriorarii celulelor.
• leucocitoreductie - aceasta procedura contribuie la scaderea numarului de leucocite din sange si este utila pentru ameliorarea leucocitozei.
• leucafereza - sangele unei persoane este recoltat intravenos si va fi prelucrat prin intermediul unui aparat special.
chimioterapia - prespune administrarea unui tratament special care este deseori folosit pentru tratarea cancerului. Acesta actioneaza prin distrugerea celulelor tumorale. Doar medicul va putea decide ce fel si cat de mult ar putea avea nevoie o persoana de chimioterapie. Uneori daca un anumit tip de chimioterapie nu are tratamentul scontat, specialistul ar putea recomanda al tip de chimioterapie. Aceasta poate avea deseori, multe efecte secundare. De aceea, doctorul va urmari cu atentie posibilele manifestari adverse si va incerca reducerea acestora. Chiar si in cazul in care, chimioterapia nu vindeca in totalitate cancerul poate ajuta o persoana sa traiasca mai mult sau sa se simta mai bine.
• transplantul de maduva osoasa - maduva osoasa bolnava se inlocuieste cu cea sanatoasa (de obicei a unui donator). Transplantul de maduva osoasa poate vindeca boala dar poate provoca si alte probleme foarte grave de sanatate.
• transfuzia de sange - pe parcursul unei transfuzii de sange, un bolnav va primi sange de la un donator care va fi inainte testat pentru a se afla daca este sanatos si nu ar putea transmite boli grave prin intermediul transfuziei.

Cand se va consulta medicul?

Ajutorul medicului se va solicita in oricare din urmatoarele cazuri:
- febra;
- vanatai sau sangerare cu usurinta;
- scaderea in greutate fara explicatie sau apetit scazut;
- greata;
- ameteala;
- lesin;
- transpiratie;
- erectie dureroasa care dureaza mai mult timp decat de obicei.

Cand se va solicita serviciul de urgenta?

Se va chema serviciul medical de urgenta in cazul in care:
- sunt prezente dureri in piept;
- exista deficiente noi de vaz sau auz;
- o persoana sufera de tulburari de respiratie;
- apar brusc dificultati in gandire;
- se manifesta furnicaturi la nivelul bratelor, picioarelor sau abdomenului;
- o persoana sufera de dureri bruste de spate;
- cand o persoana are semne si simptome ale unui accident vascular cerebral: durere accentuata de cap, ameteala, slabiciune sau amorteala in picior, brat sau fata, confuzie si probleme de vorbire sau de intelegere, imposibilitatea de a vedea cu unul sau cu ambii ochi.
Toate aceste simptome necesita interventia de urgenta. Se va suna la serviciul de ambulanta pentru a se ajunge la cel mai apropiat spital. Pacientul va evita sa conduca autoturismul.


Citeste si despre:

Blastomicoza Sindromul neuroleptic malign Morfinomimetice Mezoteliomul malign Pionefroza Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pneumonia de aspiratie Apendicita Pneumonia de ventilatie Tromboza de sinus cavernos Gangrena gazoasa (Miozita clostridiana)