Senzatia de ameteala: cauze

Publicat: 26 August 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ameteala este starea in care o persoana are senzatia ca ar putea lesina, ca si-ar putea pierde echilibrul, este instabila, se simte confuza sau are vertij.
Cele mai multe dintre cauzele ametelilor nu sunt grave si se rezolva rapid, fie cu recomandarea medicului fie prin tratament la domiciliu.

Cauze

Ameteala se poate declansa in situatia in care creierul nu este suficient irigat. Acest lucru poate fi urmarea unei scaderi bruste a tensiunii arteriale, a deshidratarii ca urmare a varsaturilor, diareii, febrei sau altor cauze. Ametelile pot insoti adesea gripa, hipoglicemia, raceala sau alergiile.
Exista si boli mai grave care pot duce la starea de confuzie si ameteala: tulburari cardiovasculare, accident vascular cerebral, scaderea severa a tensiunii arteriale. Oricare dintre aceste tulburari grave este insotita de dureri in piept, palpitatii, dificultati de exprimare, tulburari de vedere sau alte simptome. Cele mai frecvente cauze de vertij sunt vertijul pozitional benign si labirintita.

Vertijul pozitional benign se declanseaza atunci cand o persoana isi schimba pozitia capului, ca urmare a dereglarii unor particule de calciu din urechea interna. Labirintita urmeaza o raceala sau gripa si este cauzata de o infectie virala a urechii interne. O alta problema comuna a urechii interne este boala Meniere care determina vertij, pierderea echilibrului si zgomote in urechi. Rar, vertijul sau senzatia de instabilitate sunt semnul unor accidente vasculare cerebrale, screloza multipla, convulsii, tumori cerebrale sau hemoragii craniene. Totusi in aceste cazuri apar si alte simptome.

Ingrijirea la domiciliu

Daca o persoana ameteste atunci cand se ridica, trebuie sa evite schimbarile bruste de postura, daca ii este sete, va consuma multe lichide.
Vertijul pozitional benign sau labirintita dispar de la sine in cateva saptamani. In timpul crizelor este indicata multa odihna si statul cat mai mult timp in pozitie intins si nu se vor face schimbari bruste de pozitie.
Unele tipuri de vertij pot fi tratate prin colaborarea cu medicul specialist sau cu un fizioterapeut. Uneori, medicatia poate imbunatati simptomele, fiind recomandate: antihistaminice, sedative sau antiemetice. In cazul bolii Meniere poate fi necesara interventia chirurgicala.

Cand se va solicita serviciul medical de urgenta

Se va solicita serviciul medical de urgenta in oricare din urmatoarele situatii:
- traumatism la nivelul capului;
- febra de peste 39 grade celsius, dureri de cap, gat rigid;
- convulsii sau varsaturi;
- dureri toracice, palpitatii ale inimii, dificultati de respiratii, slabiciune, incapacitatea de a misca un brat sau picior, tulburari de vedere sau dificultati de vorbire;
- lesin si pierderea constientei pentru mai mult de cateva minute;

Se va contacta medicul daca pacientul:
- nu a mai avut alte ameteli inainte;
- simptomele pe care le-a avut in trecut sunt diferite de cele din prezent;
- se suspecteaza ca medicatia ar fi cauza ametelilor;
- apare vreo pierdere a auzului.

Investigatii si diagnostic

Testele de diagnostic care pot fi efectuate includ:
- masurarea tensiunii arteriale;
- ECG;
- teste auditive;
- RMN;
- test de echilibru.

Modalitati de prevenire

Tratarea prompta a infectiilor urechii, racelilor, gripei, congestiei sinusurilor si a altor infectii respiratorii pot preveni aparitia bolii Meniere si a labirintitei. Daca o persoana sufera de gripa, raceala sau alta boala virala ar trebui sa bea multe lichide pentru a preveni instalarea deshidratarii.


Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Ameteala si pierderi de echilibru? Tot ce trebuie stiut despre vertij Vertijul – simptome, cauze si tratament 7 afectiuni pe care le semnaleaza ameteala Otoragia sau hemoragia auriculara: cauze si tratament Ce este matreata, de ce apare si cum o tratam? Laserele medicale, solutia ideala pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! 5 solutii naturale pentru un sistem imunitar puternic! Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor Cauzele si tratamentele principale ale vertijului Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului? Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Cauzele episoadelor de hipoglicemie