Cum poate fi imbunatatita starea de sanatate a unghiilor?

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Unghiile arata starea de sanatate


Aspectul unghiilor unei persoane poate indica starea de sanatate a acesteia. Cu toate acestea, utilizarea excesiva a unor produse chimice, alimentatia dezechilibrata, precum si alti factori pot afecta in mod direct sanatatea unghiilor unei persoane.

Unghiile fragile si moi pot indica afectiuni care necesita atentie medicala, cateva exemple fiind reprezentate de bolile hepatice, bolile renale sau psoriazisul. Modul in care o persoana isi trateaza unghiile poate afecta, de asemenea, sanatatea acestora.

Alimentatia corecta

O alimentatie echilibrata, hranitoare si bogata in minerale si vitamine poate ajuta la rezolvarea unor serii de probleme legate de sanatatea si fiabilitatea unghiilor. Daca o persoana nu are un aport suficient de minerale si vitamine prin dieta, medicul trebuie consultat. Acesta poate realiza anumite investigatii speciale prin care va afla care sunt lipsurile, iar ulterior poate recomanda o serie de tratamente pe baza de vitamine si minerale.

Suplimentele de biotina

Biotina sau vitamina B7 ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, a parului si a unghiilor. Biotina se gaseste in mod natural in diverse alimente, precum legumele, pestele si ouale. Cu toate acestea, vitamina B7 este solubila in apa, ceea ce inseamna ca unele persoane o pierd prin transpiratie sau urina.

Este important ca biotina sa fie introdusa in organism fie prin alimente, fie prin intermediul suplimentelor. Este recomandat sa se consulte medicul inainte de a se administra acest supliment.

Consumul optim de apa

Nivelul de hidratare are un efect direct asupra unghiilor unei persoane. Cand un individ nu se hidrateaza corespunzator, unghiile pot deveni fragile, rupandu-se usor si exfoliindu-se.

Majoritatea oamenilor se hidrateaza prin consumarea de apa potabila, insa pot sa primeasca un aport excelent de lichide si din legume si fructe. Este important sa se evite alimentele bogate in sare, deoarece acestea pot duce la deshidratare.

Evitarea anumitor produse pentru unghii

Multe produse destinate cosmetizarii unghiilor pot provoca mai multe neplaceri. De exemplu, anumite solutii folosite pentru indepartarea lacului de unghii pot contine substante chimice ce pot duce la degradarea acestora, precum formaldehida. Este important sa se verifice ingredientele acestor produse inainte de a fi aplicate.

Evitarea utilizarii excesive a unghiilor

Rolul unghiilor este de a proteja pielea de sub acestea. Nu este o idee buna sa fie folosite in alte scopuri, mai ales cele care ar putea duce la distrugerea lor. Cateva exemple de activitati ce pot distruge unghiile sunt reprezentate de desfacerea dozelor de suc sau gratarea unor suprafete dure. Evitarea folosirii unghiilor in astfel de scopuri poate preveni deteriorarea lor.

Pastrarea unghiilor scurte

Unghiile mai scurte sunt mai putin susceptibile la deteriorare. Atunci cand unghiile sunt foarte lungi exista un risc mult mai mare de a se rupe sau de a se exfolia. Mentinerea unghiilor la dimensiuni mai mici ajuta la pastrarea rezistentei acestora.

Utilizarea lotiunilor hidratante pentru maini

Utilizarea unor lotiuni hidratante pentru maini ajuta si la mentinerea unghiilor hidratate. De asemenea, acest lucru este benefic, facandu-le chiar si mai flexibile. Este necesar sa se aplice lotiunea respectiva dupa spalarea pe maini sau dupa indepartarea lacului de unghii, astfel incat umiditatea optima sa fie restabilita.

Evitarea utilizarii excesive a solutiilor dezinfectante pentru maini

Oamenii folosesc adesea solutiile dezinfectante pentru maini ca substituent pentru spalarea acestora sau atunci cand spalarea nu se poate realiza in acel moment. Totusi, dezinfectantul contine de cele mai multe ori alcool, ceea ce poate duce la deshidratarea mainilor si a unghiilor. Daca dezinfectantul este singura optiune pentru o persoana, aceasta trebuie sa foloseasca o cantitate mica si sa evite aplicarea lui pe unghii. Exista si dezinfectante fara alcool pentru maini, achizitionarea lor fiind o metoda eficienta pentru a evita degradarea unghiilor.

Utilizarea de manusi atunci cand se folosesc produsele de curatenie

Produsele de curatenie contin adesea substante chimice corozive ce pot provoca leziuni permanente la nivelul unghiilor. Unele produse nu produc imediat simptome, dar ulterior acestea se instaleaza si sunt reprezentate de durere, prurit, usturimi sau senzatie de arsura. Toate acestea pot dauna in timp atat unghiilor, cat si pielii ce a intrat in contact cu produsele.

Se recomanda utilizarea manusilor de protectie ori de cate ori se folosesc produsele de curatenie. In acest mod se evita orice risc de a distruge unghiile.

Evitarea expunerii excesive la apa

Expunerea prelungita la apa poate provoca o inmuiere exagerata a unghiilor, acest lucru facandu-le foarte fragile. De asemenea, prin inmuierea de acest tip a unghiilor este crescut semnificativ riscul de rupere sau exfoliere. Se recomanda utilizarea de manusi atunci cand mainile trebuie introduse in apa, de exemplu in timpul spalarii vaselor.

Consumul de proteine

Proteinele sunt esentiale atunci cand vine vorba de mentinerea sanatatii unghiilor. Daca o persoana are deficit de proteine, unghiile acesteia nu vor fi foarte sanatoase si puternice. Oamenii isi pot creste aportul de proteine prin introducerea in dieta a urmatoarelor alimente: carne slaba, peste, oua, fasole etc.

Pulberea de proteina a devenit un supliment nutritional popular pentru sportivi, insa poate fi consumata si de cei care au carenta de proteine. De asemenea, suplimentele de proteine sunt o optiune rapida si convenabila si pot fi utile pentru persoanele care nu reusesc sa introduca destule proteine in dieta lor.

Evitarea anumitor medicamente

Anumite medicamente, precum diureticele, pot afecta sanatatea unghiilor, deoarece duc la deshidratarea lor. De asemenea, medicamentele utilizate in chimioterapie provoaca daune la nivelul unghiilor, ducand la fragilizarea lor. Daca se observa ca unghiile au devenit mai fragile in urma administrarii unor medicamente este esential sa se consulte medicul inainte de a se intrerupe administrarea lor. De obicei, unghiile isi revin la normal dupa ce medicamentele nu mai sunt luate.

Evitarea unghiilor cu gel

S-a dovedit faptul ca aplicarea de geluri speciale, dar si pilirea excesiva a unghiilor naturale sunt doi factori ce duc deteriorarea acestora. Solutiile utilizate in timpul tehnicilor de aplicare a unghiilor pot fi extrem de corozive, ducand la afectarea permanenta a unghiilor.

De asemenea, exista riscul de a dezvolta infectii la nivelul unghiilor daca instrumentele utilizate nu sunt sterilizate sau daca intre unghie si gelul aplicat raman spatii goale. In aceste spatii se pot crea medii favorabile pentru dezvoltarea germenilor.

Cand este necesar consultul medicului?

O persoana trebuie sa consulte medicul atunci cand unghiile acesteia sunt deteriorate sau fragile si nu s-a observat imbunatatirea starii de sanatate dupa urmarea unor anumite remedii.

Dermatologul este cel care poate evalua starea de sanatate a unghiilor si care poate sugera un tratament optim pentru refacerea unghiilor.

Concluzii

Lipsa ingrijirii, obiceiurile de viata sau alimentatia dezechilibrata pot duce la aparitia fragilitatii unghiilor, acestea rupandu-se sau exfoliindu-se foarte usor. Oamenii pot fortifica in mod natural unghiile prin hidratare, dieta adecvata si utilizare de suplimente pe baza de vitamine.

Oamenii pot, de asemenea, sa previna degradarea unghiilor evitand expunerea lor la substantele chimice din solutiile de indepartat lacul sau din produsele de curatenie.

Daca o persoana a incercat mai multe moduri diferite de a-si reface sanatatea unghiilor, insa nu a reusit, aceasta trebuie sa consulte medicul dermatolog pentru a primi un tratament eficient.

Bibliografie:
Biotin. Fact sheet for health professionals. (2019). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
Manicure and pedicure safety. (n.d.). https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/manicure-safety
The skin cancer foundation's official position on uv light and manicure safety donate now. (2015). https://www.skincancer.org/media-and-press/press-release-2015/nail-lamps
Water nutrition. (2016). https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/index.html


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate Cum poate fi identificata o fractura? Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii! Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar Cele mai bune metode prin care relatia cu medicul poate fi imbunatatita Cum va influenteaza dieta starea de spirit Cele mai bune moduri de a preveni roaderea unghiilor