Cum sa tinem sub control transpiratia

Actualizat: 05 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fie ca este foarte cald, fie ca suntem emotionati, transpiratia poate deveni o problema care sa ne puna in situatii dintre cele mai jenante.

Expertii ne sfatuiesc ca, inainte de a apela la diverse metode de a controla transpiratia, sa ne adresam medicului daca avem impresia ca transpiram prea abundent, intrucat exista diverse afectiuni care pot sta la baza acestui fenomen si care trebuie excluse in prima instanta.

Odata ce medicul ne-a incredintat ca transpiratia noastra nu se datoreaza unei anumite afectiuni putem apela la diverse metode de a controla sudoratia.

In continuare va prezentam cateva metode care ne pot fi de folos in orice imprejurare, indiferent daca este vorba despre sala de sport sau despre locul de munca.

Cum sa impiedicam transpiratia abundenta

Iata cateva trucuri cu ajutorul carora putem opri transpiratia abundenta:

1. Alegeti doar deodorante si antiperspirante care asigura un grad maxim de protectie. In afara celor disponibile in comert, exista si produse antiperspirante medicale, care pot asigura un grad mai ridicat de protectie.


2. Alegeti cu grija momentul aplicarii deodorantului.
Expertii sustin ca cel mai indicat este sa aplicam deodorantul seara, inainte de culcare, intrucat aceste produse actioneaza prin patrunderea in canalul sudoripar si astuparea ductului glandelor sudoripare.

Daca aplicam deodorantul dimineata, cand secretia sudorala este mai abundenta, exista o foarte mare probabilitate ca deodorantul sa fie indepartat de transpiratie si sa nu mai ajunga la locul unde trebuie sa actioneze, si anume in interiorul ductului glandelor sudoripare.


3. Protejati-va pielea.
Aplicarea deodorantului inainte de culcare asigura un risc mai scazut de iritatare al pielii.

Transpiratia din timpul efortului fizic

Iata cateva trucuri care ne pot ajuta sa transpiram mai putin atunci cand depunem efort fizic:


1. Imbracati-va in asa fel incat sa combateti transpiratia
. Alegeti doar materiale usoare, care lasa pielea sa respire.


2. Fiti atenti cand alegeti echipamentul sportiv.
In ultimii ani, materialele din care sunt confectionate echipamentele sportive s-au perfectionat foarte mult.

Alegeti acele materiale care permit pielii sa respire in timpul efortului fizic. Materialul din care este confectionat un anumit articol sportiv de imbracaminte este inscriptionat pe eticheta produsului.


3. Purtati imbracamintea o singura data.
Nu imbracati un articol de imbracaminte care nu a fost spalat in prealabil. Tricoul sau pantalonii de sport necesita spalare dupa fiecare utilizare.


4. Schimbati des pantofii de sport.
Daca picioarele prezinta un miros dezagreabil, este indicat sa schimbati sosetele si pantofii de sport cat mai des.


5. Utilizati pudra.
Actualmente exista in farmacii pudre speciale care odata puse in pantofii de sport pot indeparta umezeala, mentinand transpiratia la un nivel minim.

Transpiratia la locul de munca

Iata cateva sfaturi utile in combaterea transpiratiei la locul de munca:


1. Reimprospatati... deodorantul.
Este indicat sa avem cu noi un deodorant sau un antiperspirant la locul de munca.

Expertii ne sfatuiesc sa reaplicam deodorantul sau antiperspirantul intr-un moment la mijlocul zilei sau inaintea unei sedinte importante.


2. Purtati haine largi si comode.
Cu cat hainele sunt mai stramte si tesatura este mai deasa, cu atat sunt mai calduroase.

Alegeti sa purtati haine lejere, largi si comode. Este indicat sa evitati matasea, intrucat hainele din acest material creeaza senzatia de caldura locala si stimuleaza transpiratia.


3. Tineti o batista in buzunar.
Daca va transpira palmele si aveti o batista in buzunar sau in poseta o puteti utiliza pentru stersul palmelor inainte de a da mana cu cineva.


4. Evitati mancarurile condimentate
. Anumite condimente, cum ar fi ardeiul iute, ceapa sau usturoiul pot influenta cantitatea si calitatea transpiratiei.

Haine care lasa pielea sa respire

Hainele pot fi aliatii nostri in lupta impotriva transpiratiei abundente. Iata cateva sfaturi:

1. Cititi etichetele hainelor. Este indicat sa achizitionati doar haine pe a caror eticheta este trecut un material care nu mentine umezeala si caldura; un astfel de material textil este bumbacul.

2. Alegeti cu grija culorile. Transpiratia este foarte usor de sesizat daca articolul de imbracaminte este alb; daca transpirati abundent este indicat sa alegeti articole de imbracaminte colorate sau care sa aiba imprimate un model pentru a masca intr-o oarecare masura efectele transpiratiei.

3. Achizitionati pantofi care lasa pielea sa respire. Achizitionand pantofi care lasa pielea sa respire, puteti reduce sudoratia de la nivelul picioarelor.

Se recomanda pantofii al caror interior este captusit cu piele.

4. Evitati palariile. Lasati pielea capului sa respire, astfel incat transpiratia sa se poata evapora nestingherita.

5. Este bine sa aveti o haina de schimb. Daca tineti in vestiar sau in masina o camasa sau o bluza, puteti sa va schimbati foarte rapid, inlocuind hainele umezite de transpiratie atunci cand este cazul.

Transpiratia din timpul noptii

Iata cateva sfaturi pentru a combate transpiratia din timpul noptii:


1. Alegeti cu grija asternuturile.
Cautati sa achizitionati doar asternuturi din materiale usoare in tot timpul anului, indiferent de anotimp.

2. Alegeti cuverturi usoare. Indiferent de anotimp, nu dormiti cu mai multe paturi.

3. Alegeti cearceafuri absorbante
. Cel mai bun material pentru confectionarea cearceafurilor este bumbacul, nu flanelul sau matasea; dintre toate materialele se pare ca bumbacul are cea mai mare putere de absorbtie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Raceala si gripa - simptome detaliate Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Hiperhidroza - transpiratia excesiva Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Transpiratia excesiva a picioarelor Transpiratia excesiva: cauze, implicatii si tratament Cele mai bune masuri care te ajuta sa scapi rapid de transpiratia excesiva