Transfuziile sanguine: reguli, limite, complicatii si alternative

Actualizat: 08 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Transfuzia de sange


Sangele unei persoane contine celule albe, celule rosii, dar si trombocite si plasma. O transfuzie de sange presupune administrarea de sange integral sau doar a unei anumite componente din sange.

Transfuzia de sange este o procedura medicala frecventa, putand fi folosita pentru a trata anumite boli sau urgente medicale. Desi aceasta poate salva vieti, exista numeroase intrebari cu privire la frecventa cu care se poate face.

Reguli pentru transfuzia sanguina

In general, spitalele urmeaza reguli sau protocoale atent realizate atunci cand trebuie sa administreze transfuzii de sange. Adesea, se urmareste nivelul de hemoglobina sau de alte elemente din sange, iar cand nivelul este prea scazut se indica transfuzia. Hemoglobina este o proteina regasita in celulele rosii (hematii), avand ca rol principal transportul oxigenului la nivelul tesuturilor si organelor din corp. Prin analizarea sangelui se poate masura nivelul de hemoglobina din organism. Nivelurile reduse ale acestui element indica adesea pierderi de sange sau un deficit in productia de celule rosii din sange.

Limite ale transfuziilor de sange

O transfuzie de sange poate fi oprita sau interzisa daca persoana ce o primeste dezvolta o anumita reactie adversa sau o complicatie grava. De asemenea, transfuzia de sange poate fi limitata in cazul in care sangele donat este disponibil in cantitate foarte mica. De exemplu, in cazul unor dezastre naturale sau a unor incidente de amploare, cererea de sange poate fi foarte mare, iar cantitatea de oferit foarte mica.

O alta situatie in care transfuzia de sange poate fi limitata apare atunci cand pacientul are nevoie de ea, dar o afectiune coexistenta de sanatate reprezinta o contraindicatie. De exemplu, anumite afectiuni cardiace pot fi agravate prin cresterea volumului sanguin ce apare ca urmare a transfuziilor. Acest lucru are riscuri mai numeroase decat beneficii, din acest motiv fiind cautate alte solutii.

Complicatii

Aproape orice interventie medicala este insotita de riscuri, chiar daca acestea sunt minore. Transfuzia de sange se asociaza si ea cu anumite riscuri si complicatii, unele dintre ele fiind usoare, iar altele chiar amenintatoare de viata. Complicatiile suplimentare ale unei transfuzii de sange pot include febra, infectie, frison, greata si varsaturi, soc (incompatibilitate grup sanguin si Rh), cefalee.

O complicatie rara, dar care trebuie luata in calcul consta intr-o reactie imuna brusca. Acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar al persoanei ce primeste transfuzia ataca celulele sanguine primite. In cazul acestei complicatii trebuie cunoscut faptul ca daunele asupra rinichilor sunt semnificative.

In cazul persoanelor ce necesita primirea a zece unitati de sange intr-o perioada de 24 de ore sau a cinci unitati de sange in patru ore, riscul de complicatii suplimentare este crescut. Acest lucru se intampla deoarece o astfel de transfuzie inlocuieste o cantitate foarte mare din volumul de sange al persoanelor respective. Situatiile in care transfuzarea unei cantitati atat de mari este necesara reprezinta urgente medicale si includ cazuri, precum:

- soc hemoragic (pierderea de sange este mare si in timp scurt);
- leziuni traumatice grave;
- complicatii chirurgicale.

Eventualele complicatii ale transfuziilor cu volume mari de sange sunt reprezentate de:

- hiperkaliemie, adica un nivel crescut al potasiului in sange;
- tulburari de coagulare a sangelui;
- hipotermie, adica scaderea temperaturii corporale sub pragul normal;
- reducerea pH-ului din sange.

Alternative

In unele cazuri, spre exemplu, atunci cand exista reactii secundare la transfuzia de sange, alternativele reprezinta optiuni ce pot reprezenta solutiile salvatoare. Astfel, principalele alternative posibile la transfuziile de sange sunt reprezentate de:

  1. Factori de crestere

Factorii de crestere hematopoietici sunt substante care stimuleaza maduva osoasa sa creasca productia de celule sanguine. In mod normal, factorii de crestere sunt produsi in mod natural de catre organism. Cu toate acestea, exista si versiuni sintetice disponibile pentru persoanele care au nevoie de transfuzie sanguina. Administrarea de factori de crestere poate avea ca efect cresterea numarului de trombocite, de hematii, dar si de celule albe. Totusi, trebuie stiut ca dezvoltarea acestor celule poate dura o anumita perioada de timp, de obicei cateva saptamani. Astfel, deoarece folosirea factorilor de crestere hematopoietici necesita timp, nu este eficienta in situatiile in care viata este pusa in pericol.

       2. Expanderi volemici

Expanderii volemici se administreaza in fluxul sanguin pe cale intravenoasa. Ei au ca scop expansionarea volumului lichidian din organism pentru a ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui catre organe. Aceste substante sunt indicate atunci cand persoanele ce necesita tratament se afla in anumite tipuri de soc. Expanderii volemici nu cresc numarul de celule rosii din sange, dar pot fi folositi ca alternativa daca exista reactii adverse la produsele din sange. De asemenea, exista numeroase cazuri in care acestia au fost utilizati atunci cand transfuzia de sange a fost refuzata din diferite motive. Expansiunea volemica se poate face in mai multe metode, printre care serul fiziologic si plasma expanderii. Exista trei surse de plasma expanderi, adica gelatina, amidonul esterificat si dextranul. In functie de necesitate, medicul va alege care este cea mai buna solutie.

Concluzii

Transfuziile de sange reprezinta interventii ce pot fi salvatoare de viata. In prezent nu exista un numar limita de transfuzii pe care o persoana sa le poata primi. Cu toate acestea, transfuziile se fac doar la indicatia stricta a medicului, iar procedura nu este lipsita de riscuri si complicatii. Urmand cu atentie regulile si protocoalele de transfuzie sanguina, riscul de complicatii poate fi redus, iar rezultatele pot fi imbunatatite. Populatia ar trebuii informata despre necesitatea de sange, si despre cum se poate dona sange care poate salva vieti.

Bibliografie:

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/blood-transfusion-and-donation/blood-transfusion-alternatives.html
https://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/blood-facts-and-statistics
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27732721
http://www.who.int/bloodsafety/transfusion_services/ClinicalTransfusionPracticeGuidelinesforMedicalInternsBangladesh.pdf
https://transfusion.com.au/adverse_transfusion_reactions/complications_massive_transfusion


Citeste si despre:

Bolile renale cronice Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara Hepatita B – ce trebuie sa stii despe aceasta boala Boala Lyme nu este singura boala transmisa de capusa Pregatirea pentru interventia chirurgicala Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii Sangele si bolile de sange Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Sarcina - Luna a II-a Alexitimia - abilitatea limitata de a recunoaste propriile emotii