Grupele de sange si bolile asociate acestora

Actualizat: 11 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Tipuri de grupe de sange


Grupele de sange sunt unele dintre cele mai misterioase taxonomii ale organismului uman.

Exista 4 tipuri de grupe de sange – A, B, AB si 0 – impreuna reprezentand cele 4 grupe de antigeni gasite pe suprafetele celulelor rosii din sange.

Grupe de sange si afectiuni

Tipurile noastre de sange pot dezvalui cateva modele complexe in ceea ce priveste sanatatea.

Putem schimba stilul de viata sau dieta, insa nu putem schimba tipul de sange, care este determinat de substantele microscopice mostenite de la parinti.

Aceste substante de suprafata interactioneaza cu sistemul imunitar in diferite moduri in care schimba riscul de aparitie a mai multor boli comune. Deci, in functie de grupa de sange, s-ar putea sa fiti mai mult sau mai putin susceptibil de a suferi de probleme cardiace, cancer, precum si o serie de alte maladii.

1. Probleme de memorie – grupa de sange cea mai susceptibila o reprezinta grupa AB. Creierul si sistemul vascular au multe in comun. Un studiu recent a descoperit ca persoanele cu grupa de sange AB au fost cu pana la 82% mai predispuse in a dezvolta probleme de memorie.

Unul dintre aceste motive se datoreaza proteinei de coagulare, cunoscuta si sub numele de factor de coagulare VIII, care poate reduce calitatea fluxului sanguin la nivelul creierului mai degraba decat de etansarea locului prejudiciat.

Deoarece nivelurile factorului VIII sunt strans legate de grupa de sange, aceasta poate fi o legatura cauzala intre grupa de sange si tulburarile cognitive.

2. Boli de inima – grupa de sange cea mai susceptibila o reprezinta grupa AB. Un studiu recent a descoperit ca persoanele cu caractere de sange non-0 au un risc de a dezvolta boli cardiovasculare. Dar cei cu grupa de sange AB au fost cei mai expusi, demonstrand ca 23% au suferit de boli de inima fata de subiectii cu grupa de sange de tip 0.

3. Stresul – grupa de sange cea mai susceptibila o reprezinta grupa A, deoarece anumite tipuri de grupe de sange sunt mai predispuse de a avea probleme cu nivelurile de hormoni din organism.

Persoanele cu grupa de sange A sunt mai susceptibile de a avea niveluri mai ridicate de cortizol, hormonul stresului, in corpul lor. Asadar, exercitiile de reducere a stresului, cum ar fi Tai Chi si yoga pot fi mai benefice in reducerea acestei tensiuni.

Atunci cand glanda suprarenala depoziteaza din ce in ce mai mult cortizol in sange, raspunsul persoanelor de a fi stresate devine si mai acut. Persoanele cu grupa de sange A pot dezvolta anxietate intr-un mod mult mai rapid.

4. Bacteriile intestinale – antigenii sunt adesea gasiti in mucoasa tractului digestiv – aproximativ 80% dintre persoane intra in aceasta categorie.

O mare parte din bacteriile care traiesc in intestinul oamenilor folosesc acesti antigeni drept hrana, astfel incat aceste bacterii se dezvolta, iar cu timpul dispar. Un studiu a aratat ca persoanele cu grupa de sange B au cu pana la 50.000 de tulpini de bacterii mai multe decat celelalte cu grupa de sange A sau 0.

Din ce in ce mai mult, studiile arata ca schimbarile in continutul microflorei tractului digestiv pot fi legate de bolile metabolice, inclusiv diabetul zaharat sau obezitatea. Grupa sanguina si statutul secretor joaca un rol important in conditionarea caracteristicilor generale ale tractului digestiv.

5. Ulcerul – aceleasi bacterii ce pot provoca cancerul la stomac printre persoanele cu grupa de sange A sau AB pot ridica riscul de aparitie a ulcerului, daca detineti grupa 0. Aceasta grupa de sange modifica raspunsul imunologic al organismului pentru bacterii, insa motivul nu se stie cu certitudine.

Grupele de sange si cancerul

Desi exista, probabil, foarte multe studii cu privire la grupele sanguine si diversele boli ce se pot dezvolta, multe se bazeaza in totalitate pe analiza statistica. Cele mai multe studii anterioare au fost controversate, deoarece acestea au fost analizate in mod incorect.

Se poate spune de la bun inceput ca forma de cancer are tendinta de a fi asociata cu grupa A si mai putin asociata cu grupa B.

a. Cancerul de sancancerul de san este cancerul cel mai frecvent in randul femeilor. In timp ce ratele de mortalitate sunt in scadere usoara pentru unele sub-populatii de femei, acest tip inca este un adversar potential letal. In timp ce multi factori de risc sunt asociati cu dezvoltarea cancerului de san, rareori se mentioneaza ca grupa de sange are o influenta asupra susceptibilitatii si a rezultatelor.

Unii cercetatori au mers mult mai departe si au precizat ca grupele de sange s-au dovedit a poseda o valoare independent-predictiva a altor factori cunoscuti de prognostic.

Femeile cu grupa de sange A au o tendinta generalizata la rezultate negative si de progresie mai rapida a cancerului de san. Aceasta tendinta se produce in randul femeilor ce prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer.

b. Tipuri de cancer de reproducere feminina tumorile ginecologice apar mai frecvent si sunt asociate cu un prognostic mai nefavorabil la femeile cu grupa de sange A. Ca exemplu, cancerul endometrial apar mai frecvent la grupa A, cancerul ovarian mai frecvent la grupele A si B.

Pentru ambele tipuri de cancer, grupa A este asociata cu o rata de supravietuire intre 5 si 10 ani. In schimb, cea mai buna rata de supravietuire este vazuta in randul femeilor cu grupa de sange 0, urmata de grupa B.

Femeile cu grupa B sunt cel mai putin susceptibile de a avea o tumoare ovariana. Grupa 0 este asociata cu o rata de supravietuire de mai bine de 5 ani pentru cancerul de col uterin.

c. Cancerul vezicii urinare – acest tip de cancer pare sa fie o exceptie de la observarea generalizata a grupei A si agresivitatea cancerului. In urma studiilor, persoanele cu grupa de sange A au fost mai putin predispuse in a avea cancer agresiv si au fost oarecum protejate impotriva recidivelor de cancer de vezica urinara.

S-a descoperit ca persoanele cu grupa 0 au avut tumori cu un grad mai mare si rate mai mari de mortalitate. Tipul de sange 0 este asociat cu un grad superior in dezvoltarea cancerului de vezica urinara.

Tipul de sange A este intr-un fel protejat de acest tip de cancer. Tipul de sange AB mosteneste o tendinta de protectie la cancerul de vezica urinara.

d. Cancerul de plamani – persoanele ce detin grupa de sange A prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer. Aceasta tendinta este si mai mare in randul persoanelor mai tinere de 50 de ani. Acest lucru sugereaza faptul ca fumatul creste riscul pentru cancerul pulmonar cu fiecare decada de expunere.

e. Cancerul de colon – cancerul de colon este de fapt una dintre putinele boli relative cu o asociere semnificativa a Rh-ului grupei de sange a unui individ.

Desi persoanele cu Rh + si Rh - sunt aproximativ la fel de susceptibile de a avea cancer de colon, indivizii cu Rh - sunt mai susceptibili in a dezvolta o boala localizata, in timp ce este mai probabil ca indivizii cu Rh + sa dezvolte boli metastatice. Acest lucru sugereaza ca Rh+ al persoanelor cu cancer colorectal este mai putin protejat impotriva raspandirii tumorii decat pacientii cu Rh-.

In timp ce grupa de sange joaca un rol important in riscul de aparitie a unor boli, nu este clar daca acest rol este mai mare sau mai mic. Cel mai bun sfat este de a avea un stil de viata sanatos.

De asemenea, daca sunteti preocupat de conditiile de sanatate specifice, indiferent daca boala este de inima sau cauzeaza pierderi de memorie, pastrati legatura cu medicul dumneavoastra.


Citeste si despre:

Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Bolile sistemice determinate de infectiile orale Bolile autoimune Hematemeza (varsatura cu sange) Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Bolile reumatice (reumatismul) Sangele in scaun - hemoragiile digestive Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Ce putem schimba pentru a tine bolile cardiovasculare la distanta? Grupele de sange si transfuzia sanguina