Tot ce trebuie sa stiti despre bazofile

Actualizat: 18 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul produce mai multe tipuri diferite de globule albe in mod natural. Celulele sanguine functioneaza pentru a mentine organismul sanatos, luptand impotriva virusilor, bacteriilor, parazitilor si ciupercilor.

Bazofilele sunt un tip de celule albe din sange. Desi sunt produse in maduva osoasa, ele se gasesc in multe alte tesuturi din intregul corp.

Acestea fac parte din sistemul imunitar si joaca un rol esential in buna functionare a acestuia, prin producerea de imunoglobulina E ca un raspuns la bacterii si infectii fungice. Mai mult, bazofilele previn formarea cheagurilor de sange.

Daca nivelul bazofilelor este scazut, acest lucru poate fi determinat de aparitia unei reactii alergice severe. Daca o infectie se dezvolta, tratamentul poate fi pentru o perioada mai lunga de timp. In unele cazuri, un numar prea mare de bazofile poate duce la anumite tipuri de cancer de sange.

Medicul poate determina daca numarul de celule albe din sange se situeaza intr-un interval acceptabil si poate recomanda efectuarea analizelor de sange in fiecare an.

Care este rolul bazofilelor?

Indiferent daca intervine o rana in timpul unei caderi sau daca apare o infectie din cauza unei rani, bazofilele vor ajuta in combaterea infectiei si in restabilirea sanatatii.

In plus fata de combaterea infectiilor parazitare, bazofilele joaca un rol in:

Prevenirea coagularii sangelui: Bazofilele contin heparina. Aceasta este o substanta care subtiaza sangele.

Ameliorarea reactiilor alergice: In cazul reactiilor alergice, sistemul imunitar este expus la un alergen. Bazofilele elibereaza histamina in timpul reactiilor alergice, care amelioreaza inflamatia din zona corpului care a fost expusa alergenului.

Care este intervalul normal pentru bazofile?

Bazofilele reprezinta mai putin de trei procente din celulele albe din sange. Intervalul normal este de 0-300 bazofile per microlitru de sange. Trebuie retinut ca intervalele normale de testare ale sangelui pot varia de la laborator la laborator.

Testul de sange este singura modalitate de a afla daca bazofilele au valori anormale. In mod obisnuit, nu exista simptome exacte legate de un nivel anormal al acestora, iar medicii recomanda rar un test doar pentru a vedea numarul de bazofile din organism.

De obicei, testele de sange sunt efectuate in timpul unui control general de sanatate sau cand se investigheaza o alta afectiune.

Ce poate determina nivelul bazofilelor sa fie prea mare?

Urmatoarele cauze pot determina cresterea nivelului bazofilelor:

Hipotiroidismul: acesta apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienta cantitate de hormon tiroidian. Daca hormonul tiroidian are nivel scazut, acesta poate cauza incetinirea functiilor organismului.

Simptomele includ:

- oboseala in respiratie in timpul efortului;
- incetinirea gandirii;
- voce ragusita;
- cresterea in greutate;
- pielea poate deveni uscata si creste grosimea ei;
- parul fragil;
- intoleranta la frig;
- constipatie;
- poate creste nivelul colesterolului din sange;
- un ritm cardiac mai incet.

Tulburarile mieloproliferative: se refera la un grup de afectiuni care determina producerea multor celule albe din sange, a globulelor rosii din sange sau a trombocitelor in maduva osoasa.

Desi sunt cazuri foarte rare, aceste tulburari pot progresa in leucemie. Leucemia este un cancer al celulelor albe din sange.

Tipurile majore de tulburari mieloproliferative includ:

- Policitemia vera: este o tulburare a sangelui, ce are ca rezultat supraproductia celulelor rosii din sange. Simptomele includ senzatia de oboseala, slaba si dificultati de respiratie.

- Mielofibroza primara: aceasta apare atunci cand tesuturile fibroase inlocuiesc celulele producatoare de sange in maduva osoasa. Poate provoca anemie, splenomegalie si globule rosii sanguine cu forma anormala.

Simptomele includ senzatie de oboseala, o cantitate anormala de sangerare sau sangerare prea usoara, febra si durere osoasa.

- Trombocitmie: afectiunea provoaca o supraproductie a trombocitelor, ceea ce duce la coagularea sangelui sau in cazuri mai rare, hemoragii suplimentare.

Simptomele includ senzatie de arsura, roseata si furnicaturi pe maini si picioare. De asemenea, poate aparea o senzatie de frig la varfurile degetelor.

- Inflamatia autoimuna: acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar ataca corpul.

Simptomele includ:

• articulatii inflamate;
febra;
• pierderea parului;
• dureri musculare.

Ce poate determina nivelul bazofilelor sa fie prea scazut?

Urmatorii factori pot determina scaderea nivelului bazofilelor:

Hipertiroidismul: apare atunci cand glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian.

Excesul de hormon determina accelerarea functiilor corpului.

Simptomele includ:

• cresterea frecventei cardiace;
• cresterea tensiunii arteriale;
transpiratie excesiva;
• pierdere in greutate.

Infectiile: infectiile apar atunci cand bacteriile sau alte substante nocive intra intr-o parte vatamata a corpului.

Reactiile de hipersensibilitate acuta: in acest caz, organismul produce o substanta sub forma unei reactii alergice acute.

Simptomele includ:

• ochii umezi;
• curgerea nasului;
eruptii cutanate rosii.

In situatii extreme, simptomele pot deveni foarte periculoase. Daca suferiti o reactie anafilactica si nu mai sunteti in stare sa respirati, este necesar un consult medical de urgenta.

Ce alte tipuri de celule albe exista?

Organismul contine mai multe tipuri de leucocite in sange si toate ajuta in protejarea impotriva bolilor. Bazofilele sunt granulocite. Acest grup de globule albe contine granule bogate in enzime.

Aceste enzime sunt eliberate daca se detecteaza o infectie si daca are loc o reactie alergica sau un atac de astm. Ele provin si se matureaza in maduva osoasa.

Alte tipuri de granulocite includ:

Neutrofile: acesta este cel mai mare grup de globule albe din corp. Ele ajuta la combaterea infectiilor.

Eozinofile: ajuta la impiedicarea aparitiei infectiilor cu paraziti. La fel ca bazofilele si celulele mastocite, acestea joaca un rol important in reactiile alergice, astm si lupta impotriva agentilor patogeni paraziti.

De asemenea, ele se dezvolta in maduva osoasa inainte de a intra in sange. Celelalte tipuri principale de celule albe din sange sunt:

Limfocitele: ataca agentii patogeni, inclusiv bacteriile si virusurile.

Monocitele: aceste celule fac parte din sistemul imunitar, luptand cu infectiile, ajutand la eliminarea tesuturilor deteriorate si distrugand celulele canceroase.


Citeste si despre:

Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament Rinita non-alergica Intoleranta la gluten Adevaruri despre sange Analize recomandate in functie de patologii Alergenii din aer Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Tumorile hipofizare Anticorpii IgE si alergiile Celulele stem adulte Afectiuni ale glandelor salivare Hipofiza si rolul ei in organism Afectiunile leucocitare la copii
Cere sfatul medicului ×