Transpiratia excesiva: cauze si cum o controlam

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hiperhidroza sau transpiratia excesiva reprezinta o tulburare a functionarii glandelor sudoripare care afecteaza foarte multa lume.

Persoana afectata de aceasta conditie medicala transpira excesiv si impredictibil, chiar si cand temperatura ambientala este scazuta sau cand se afla in repaus.

Transpiratia ajuta organismul sa isi mentinta temperatura optima si in cele mai multe cazuri este un act fiziologic normal. Oamenii transpira mai mult la temperaturi ridicate, cand fac multa miscare sau atunci cand sunt nervosi, emotionati sau cand le este frica.

Transpiratia excesiva care se produce in absenta acestor factori este cauzata de o hiperactivitate a glandelor sudoripare. Poarta numele de hiperhidroza si poate duce la disconfort, atat fizic, cat si emotional.

9% din populatia lumii este afectata de hiperhidroza, boala necontagioasa, care se declanseaza in copilarie sau in adolescenta. Afectiunea poate fi diagnosticata de catre un specialist edocrinolog, care urmareste simptomele si reactiile la anumite tratamente.

Cauzele transpiratiei excesive

Atunci cand transpiratia excesiva afecteaza mainile, picioarele si axilele poarta numele de hiperhidroza primara, iar cauzele sunt, de regula, ereditare. In acest caz, cei care sufera de hiperhidroza au in familie cel putin inca un membru care se confrunta cu aceeasi situatie.

Daca transpiratia apare ca urmare a unei alte afectiuni medicale, conditia poarta numele de hiperhidroza secundara.

Transpiratia excesiva poate fi favorizata de o serie de factori. Oscilatiile hormonale, asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul adolescentilor sau al femeilor aflate la menopauza, reprezinta una dintre cauze.

Stresul este si el un factor declansator al transpiratiei abundente. Din cauza anxietatii si a emotiilor puternice, corpul poate reactiona in acest fel si elimina mai multe lichide prin procesul de transpiratie, in astfel de cazuri mai abundent si mai activ decat este normal.

Greutatea in exces si obezitatea pot declansa transpiratie excesiva. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile pulmonare, hipertiroidismul si accidentul vascular cerebral pot declansa o transpiratie in exces.

Efectele hipehidrozei

Transpiratia excesiva reprezinta un disconfort din cauza senzatiei continue de umezeala a pielii, in principal a palmelor, talpilor si axilelor.

Transpiratia abundenta poate deveni vizibila prin haine, fapt care creeaza o stare neplacuta si sporeste anxietatea. In plus, bacteriile intrate in contact cu o piele umeda, genereaza mirosuri neplacute.

Din aceasta cauza, persoana care sufera de transpiratie excesiva, se va simti rusinata de felul in care arata, de mirosul pe care il emana inevitabil corpul sau. In consecinta, cu stima de sine scazuta, va avea tendinta de izolare, de retragere din viata sociala.

Cum tinem sub control transpiratiei excesive in anumite zone ale corpului?

Transpiratia excesiva poate fi controlata cu antiperspirante puternice, care inhiba activitatea canalelor sudoripare.

Produsele care contin intre 10 si 20% clorura de aluminiu sunt cele mai bune pentru combaterea transpiratiei la subrat. Unor persoane li se poate prescrie un produs cu un continut mai ridicat de clorura de aluminiu, care se aplica seara, pe zonele afectate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Transpiratia excesiva: cauze, implicatii si tratament Transpiratia excesiva a picioarelor Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva Transpiratia excesiva, semn al unor afectiuni grave Hiperhidroza - transpiratia excesiva Cum se manifesta un atac de panica Transpiratia si mirosul corpului Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament Cele mai bune masuri care te ajuta sa scapi rapid de transpiratia excesiva Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Gestionarea transpiratiei excesive 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee Flictenele: tratament si prevenire