Febra la copii - semnal de alarma?

Actualizat: 19 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multi dintre parinti se ingrijoreaza atunci cand fruntea micutului lor este anormal de calda la atingere. Este firesc ca febra copilului sa alerteze parintii si ca acestia sa se gandeasca la diverse modalitati de a o trata.

Totusi, impulsul acestora de a administra micului pacient atipiretice de genul ibuprofenului sau acetaminofenului nu este intotdeauna cea mai buna solutie.

Motivul? Specialistii considera ca febra este un mecanism fiziologic cu efecte benefice in lupta impotriva infectiei, iar reducerea febrei poate impiedica, de fapt vindecarea.

De asemenea, nu exista dovezi solide ca febra agraveaza o boala sau ca va cauza complicatii neurologice pe termen lung. Astfel, obiectivul principal ar trebui sa fie imbunatatirea starii generale si a confortului copilului, decat normalizarea temperaturii corpului.

Sfaturi de la specialisti

- Parintii nu trebuie sa se concentreze doar asupra febrei, ci a starii generale de sanatate a copilului sau a simptomelor sale;

- Chiar si in lipsa febrei sau a unui disconfort evident, trebuie urmarit daca micutul este activ, daca se joaca sau este letargic, daca apar dificultati de respiratie, daca prezinta dureri sau daca are eruptii cutanate.

Toate acestea sunt indicii ale unei boli si trebuie sa se instituie imediat tratamentul.

- Se va evita deshidratarea. O temperatura care creste cu rapiditate, devine o problema. In cazul in care copilul are gura uscata sau urineaza mai putin ca de obicei sau daca prezinta varsaturi, se recomanda sarurile de rehidratare orala, cele care sunt deja usor indulcite pentru a fi mai usor de baut de catre copil.

Daca nu are stari de greata sau varsaturi, orice tip de bautura va dori sa consume copilul este foarte buna: bauturi racoritoare pentru copii, apa sau sucuri naturale.

- Se va stabili impreuna cu medicul pediatru un plan de actiune. In timpul consultatiilor regulate la medicul pediatru, parintele ar trebui sa intrebe medicul ce masuri ar trebui sa ia in cazul in care copilul se imbolnaveste si cum ar putea fi diminuata febra.

Pe de alta parte, imediat cum micutul are febra, medicul trebuie contactat.

- Se va actiona imediat atunci cand copilul sufera de boli cronice. In aceste cazuri, febra poate agrava afectiunea. De asemenea, temperatura ridicata poate solicita mult mai mult inima unui copil care a fost diagnosticat cu cardiomiopatie.

In astfel de cazuri este important sa se elaboreze un plan de interventie in timpul vizitelor la medic.

- Atentie sporita in cazul febrei la copiii foarte mici. Daca un copil cu varsta sub un an are febra de peste 38.5 C sau chiar mai mare trebuie consultat imediat sau dus de urgenta la medicul pediatru.

Pana la varsta de un an, copiii sunt prea mici pentru a li se administra orice tip de medicamente, iar febra poate fi semnul unei boli grave.

- Medicamente utile in caz de necesitate. Specialistii recomanda, totusi, parintilor sa aibe la indemana atat ibuprofen cat si acetaminofen pediatric, pentru orice eventualitate.

Cercetarile au demonstrat ca un procent mare de parinti le administreaza copiilor fie o doza prea mare sau prea mica de medicament sau nu finalizeaza tratamentul indicat de medic - atitudini care sunt in defavoarea ameliorarii bolii.

- Copilul cu febra trebuie sa se odihneasca suficient. Nu se va trezi un copil care are febra pentru a i se da medicamente. In cazul in care copilul doarme, inseamna ca acesta se simte confortabil (exceptie fac situatiile in care febra este foarte avansata).

Un copil care are temperatura ridicata va dori sa se odihneasca mai mult ca de obicei.

Totusi, cum ar trebui tratata febra, atunci cand copilul este bolnav?

Modalitatile de tratament pot fi diferite. Nici un parinte nu ar trebui sa se streseze decat daca febra copilului sau depaseste 38.5 C sau persista mai multe zile.

Febra este un raspuns normal al organismului prin care acesta diminueaza puterea de reproducere a virusurilor si bacteriilor, o abilitate a acestuia de a produce mai multe globule albe in sange care ajuta la lupta impotriva infectiilor.


Citeste si despre:

Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Febra la copii - cat de periculoasa poate fi Febra Otita la copil Prim-ajutor in diverse situatii Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate Infectiile virale Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Simptome la copii - semnificatii posibile Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Racelile la copii, un serial cu multe episoade Alergiile alimentare la copii Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanele copiilor? Riscurile rucsacurilor prea grele Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor? Febra de fan sau rinita alergica
Cere sfatul medicului ×