Sfaturi de care trebuie sa tineti cont in timpul unei diete

Actualizat: 18 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Atunci cand kilogramele in plus va deranjeaza, iar stima de sine este scazuta, ideea unei diete care sa va ajute sa va mandriti cu imaginea pe care o vedeti in oglinda este ideala.

Daca vreti sa slabiti corect, fara a va imbolnavi este esential sa va efectuati o serie de investigatii inainte, iar dieta pe care o urmati sa fie recomandata de catre un medic nutritionist.

Cele mai importante analize inainte de a urma o dieta

• Analizele de sange. Daca veti urma o dieta hipocalorica, in lipsa analizelor si a recomandarilor medicale este foarte posibil sa agravati anumite afectiuni metabolice. Urmatoarele analize ar trebui sa fie indispensabile: hemoleucograma, testele de coagulare si biochimia sangelui.

• Teste pentru coagulare sanguina. Nu este recomandat sa urmati o dieta pe baza de salate verzi daca prezentati valori modificate ale coagularii sanguine. Motivul este acela ca vitamina K, aflata din belsug in aceste produse, fluidizeaza si mai mult sangele, crescand astfel riscul de aparitie al hemoragiilor.

• Sumarul de urina. Persoanele care au o predispozitie pentru formarea calculilor renali trebuie sa aiba grija la felul de legume pe care aleg sa-l consume pe timpul dietei. Este cunoscut faptul ca mare parte dintre legumele crude pot agrava calculii renali deja existenti.

Pe de alta parte, inainte de a decide ce dieta sa urmati, este obligatoriu sa tineti cont de sfaturile unui medic nutritionsit.

Prinicipalele sfaturi ale nutritionistilor

• In primul rand, marea majoritate a nutritionistilor sustin ca nu exista o cura de slabire minune, ci esential este modificarea stilului de viata actual, care in timp va duce la pierderea unor kilograme.

• Este important sa consumati proteine la fiecare masa, insa portiile de mancare sa fie mici. Nu trebuie sa va ridicati de la masa satui.

Activitatea fizica este si ea foarte importanta. Daca nu aveti un obicei sau placerea de a merge la sala, atunci mergeti pe jos cat puteti de mult. De exemplu, daca mergeti la birou cu mijloacele de transport in comun, indicat este sa coboarati cu o statie mai devreme si sa mergeti pe jos. Nu mai utilizati liftul, nici acasa, nici la birou, ci urcati scarile pe jos. Urcand scarile, veti consuma 10 calorii pe minut, iar o plimbare de 30 de minute va va ajuta sa scapati de 60 de calorii.

• Acordati atentie sporita somnului. Organismul are nevoie de somn pentru a-si putea reface energia fizica si psihica, de aceea este ideal sa dormiti minimum 8 ore pe noapte. Mai mult, se pare ca in 8 ore de somn puteti arde aproximativ 500 de calorii.

• Nu sariti peste masa de seara. Totul este sa alegeti corect ora la care serviti cina, dar si ce anume mancati seara. Printre alimentele care pot constitui o cina lejera pentru silueta se regasesc: somonul, carnea slaba de pui si de curcan, file-urile de peste, nucile, orezul brun, cerealele integrale. Totodata, cel mai bine este sa cinati cu cel putin doua ore inainte de a va culca.

• Beti minimum 2 litri de lichide pe zi. Este foarte indicat sa bei cat mai multe lichide, de preferat apa, fiindca atunci cand organismul va fi bine hidratat, metabolismul va functiona la parametri normali.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru sanatate iarna Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii 8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii 6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna 7 sfaturi pentru a gasi echilibrul intre viata profesionala si cea personala Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Sarcina pe saptamani De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian Ce este un anevrism aortic si cum se poate trata? Arsuri stomac Cum sa va protejati oasele inainte si dupa menopauza Idei de gustari sanatoase pentru calatorii, aprobate de nutritionisti Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Servicii medicale de ingrijire la domiciliu