Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala a devenit cel mai mare deziderat in secolul vitezei, cand o cariera stabila stirbeste multe ore din zi, in defavoarea timpului petrecut in familie.
Insusi cuvantul echilibru starneste panica in mintea celor care viseaza constant la o viata libera, in care responsabilitatile sa nu cantareasca mai mult decat placerile personale. Chiar si asa, cai de compromis exista, ca in orice lupta in care eforturile trebuie sa aiba, in cele din urma, recompensele lor.
Cea mai buna cale de a recapata echilibrul propriei vieti este concentrarea timpului si atentiei asupra lucrurilor care pot fi controlate. Acapararea tuturor orelor din timpul zilei de catre serviciu este o alegere, nicidecum o condamnare.
La fel se intampla si cu satisfactiile vietii personale cariera nu trebuie sa fie sacrificata, pentru o viata privata implinita. Intotdeauna se poate opta pentru calea de mijloc.
1. Planificarea programului zilnic
Prima greseala in aparitia unui dezechilibru intre viata profesionala si cea personala este lipsa unei planificari de baza a timpului, astfel incat cele doua sa coexiste, nicidecum sa se elimine reciproc.
Proactivitatea in privinta propriului program este de mare ajutor in dozarea corecta a fiecarei zile. Astfel, poate fi util sa notati in agenda tot ce intentionati sa faceti saptamana viitoare, de la orele de program, pana la iesirile cu prietenii sau partenerul de viata. In acest mod, veti avea limite temporale pe care sa le respectati si de care sa va amintiti de fiecare data cand deschideti agenda.
Observati cu atentie ponderea orelor petrecute muncind si cea a orelor dedicate relaxarii. Cand exista diferente mari intre acestea, stiti ca se impun cateva modificari in stilul de viata o ora in plus pentru lectura, o gestionare mai buna a timpului la birou, mai mult ajutor acasa din partea membrilor familiei etc.
Pe hartie, toate aceste probleme pot fi sesizate mai usor. Iar acesta este primul pas catre rezolvarea lor.
2. Renuntarea la activitatile inutile
O alta cauza a haosului existential din viata multor oameni este investirea timpului si a energiei in activitati inutile, care nu adauga valoare vietii. Irosirea clipelor libere folosind echipamentele tehnologice fara un scop real sau petrecerea timpului suplimentar la serviciu doar pentru a discuta frivolitati cu un coleg sunt exemple concludente in acest sens.
Solutia in acest caz este inventarierea activitatilor care nu aduc beneficii vietii profesionale si personale si reducerea graduala a timpului investit in ele. De pilda, timpul petrecut la serviciu peste program poate fi redus considerabil, prin evitarea accesarii platformelor sociale, primirea telefoanelor personale si verificarea contului din banca de nenumarate ori. Aceste obiceiuri afecteaza mai mult decat realizam calitatea vietii.
3. Specularea tuturor oportunitatilor
Daca exista pana si cea mai mica posibilitate de a solicita angajatorului mai multa flexibilitate in programul de lucru, este bine sa o speculati la maximum. Acelasi lucru este valabil si pentru delegarea sarcinilor.
Cu cat detineti mai mult control asupra propriului timp, cu atat va veti resimti mai putin stresul cotidian. Iar eliminarea stresului de la locul de munca asigura si o stare psihologica pozitiva pentru petrecerea timpului liber in favoarea detasarii, relaxarii si placerii de a trai.
4. Arta de a spune NU
In momentul in care incetati sa acceptati sarcini si obligatii doar din vina sau simt al obligatiei, incepeti sa va recapatati cu adevarat echilibrul intre viata personala si cea profesionala.
Asertivitatea este dovada de maturitate si control al propriei vieti, nicidecum un defect care sa va stanjeneasca. Daca viitoare cand sunteti rugati de un coleg sa va ocupati de o sarcina suplimentara, refuzati politicos solicitarea, fara remuscari. Cantariti cu atentie deciziile de acest tip si masura in care vi se cuvin anumite responsabilitati.
In acest fel, veti avea mai mult timp pentru activitatile pe care le amanati deseori, dar care va aduc realmente satisfactii.
5. Izolarea problemelor de la serviciu
Acum cand tehnologia permite conexiunea cu oameni si lucruri de oriunde, granita dintre serviciu si spatiul domestic poate sa dispara cu usurinta. Insa aceasta limita este extrem de importanta pentru echilibrul dintre viata personala si profesionala, de aceea este de preferat sa tineti laptopul in geanta atunci cand petreceti timpul cu familia.
Orice urgenta profesionala sau grija legata de serviciu poate fi amanata pana la inceperea programului de lucru. Timpul de acasa trebuie sa fie dedicat in totalitate familiei.
6. Solicitarea ajutorului
Asumarea prea multor sarcini si responsabilitati poate conduce, incet si sigur, la un colaps fiziologic si mental major. Stabiliti legaturi de colaborare cu colegii de serviciu, astfel incat sa aveti un sprijin cand intervine o problema personala urgenta.
Acasa, solicitati ajutorul partenerului de viata, al copiilor sau al altor membri ai familiei in privinta menajului, cumparaturilor si pregatirea mesei. Ocupati-va strict de ce vi se cuvine si nu va supraincarcati cu responsabilitatile celor din jur.
7. Ingrijirea personala
Randamentul de la serviciu nu se va mentine niciodata in parametri optimi, daca forma fizica si psihologica in care va aflati nu este intretinuta corespunzator. Faceti din ingrijirea personala o prioritate urmati o dieta echilibrata (fara excese sau infometare), includeti miscarea in programul zilnic si dedicati o parte a zilei activitatii care va face cu adevarat placere (lectura, muzica, yoga sau dansul, de pilda).
Totodata, propuneti-va sa descoperiti activitati noi pe care sa le intreprindeti in familie, cu partenerul sau cu prietenii buni (cursuri de gatit, jocuri de societate, plimbari cu bicicleta etc.).
Toate aceste cai de destindere sunt esentiale pentru echilibrul dintre eforturile depuse la serviciu si satisfactiile vietii personale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.