Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii

Actualizat: 03 Decembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Imunitatea este un cuvant des folosit in acest sezon. Cand temperaturile sunt scazute si ferestrele si usile raman inchise, virusurile se pot inmulti in interiorul caminului in care locuiti, iar in cazul in care sistemul dumneavoastra imunitar nu este indeajuns de puternic, este probabil sa va imbolnaviti.

Ce inseamna slabirea sistemului imunitar? Inseamna mai putina energie, posibilitatea de aparitie a complicatiilor in ceea ce priveste sanatatea.

De aceea, este esential sa indepartati orice amenintare cu privire la raceala, gripa si alti germeni intalniti in timpul iernii.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii

Pentru o mai sigura mentinere a sistemului imunitar in timpul sezonului de iarna, trebuie neaparat sa tineti cont de urmatoarele sfaturi benefice:

1. Imbunatatiti-va imunitatea – este foarte important sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra pe tot parcursul anului, dar in lunile de iarna, acest lucru devine din ce in ce mai important. Mancati bine, odihniti-va suficient si fiti activ; toate aceste sunt importante in timpul iernii pentru a va ajuta pe dumneavoastra si familia sau prietenii la mentinerea sanatatii, implicit a sistemului imunitar. Suplimentele ce contin plante si substante nutritive, cum ar fi echinaceea, usturoiul, vitamina C si zincul contribuie la sprijinirea functiei sistemului imunitar.

2. Faceti miscare – desi uneori este cam greu sa va gasiti motivatia de a face exercitii in sezonul rece, amintiti-va un singur lucru, si anume ca trebuie sa fiti mereu activ, ceea ce este esential pentru a va sprijini sanatatea si bunastarea. Mutarea antrenamentului in interiorul unei incaperi pe timpul iernii va fereste de racoare, dar ajuta si la mentinerea sanatatii. Inainte de a incepe sa faceti exercitii fizice, trebuie sa va incalziti putin, deoarece articulatiilor le este mai greu sa faca fata miscarilor bruste in anotimpul rece.

3. Mancati bine – consumati alimente calde, care sunt adesea bogate in grasimi, sare si zahar. In schimb, puteti consuma si alimente cum ar fi supe sau tocanite pline de savoare si legume sanatoase. Asigurati-va ca dieta dumneavoastra include fructe si legume ambalate, ce contin vitamine si minerale, cum ar fi cartofi dulci, legume cu frunze verzi, sfecla rosie, kiwi, mandarine, banane, usturoi sau ghimbir de iarna.

4. Aveti grija de greutatea dumneavoastra – salatele din anotimpul rece pot duce de multe ori la cresteri in greutate. Pentru ca acestea va afecteaza, recomandat este sa nu faceti exces. Desi este foarte tentant sa va ascundeti in spatele unor haine de iarna mai voluminoase, printr-o dieta sanatoasa sau cu diverse exercitii fizice de rutina pe tot parcursul anului, veti fi mult mai sanatos pe termen mai lung.

5. Odihna – somnul adecvat (o medie de opt ore pe noapte pentru un adult) poate ajuta la mentinerea sistemului imunitar al organismului si la lupta impotriva racelii sau a gripei. Evitati alcoolul, cofeina si tigarile, deoarece substantele acestea pot afecta calitatea somnului. Exercitiile, tehnicile de relaxare si de instituire a unei rutine de somn regulat contribuie la promovarea somnului.

6. Sanatatea pielii – vremea rece poate afecta pielea si poate contribui la diverse boli, cum ar fi mancarimi ale pielii uscate sau eczeme. Acest lucru se poate intampla din cauza umiditatii reduse, a consumului de apa in cantitati mai mici decat in timpul verii si, eventual, din cauza circulatiei reduse, ce ar putea scadea fluxul de sange si de substante nutritive la nivelul pielii. Folositi creme hidratante in fiecare zi si astfel ele va pot ajuta la mentinerea pielii umede si netede. Suplimentele ce contin vitamina E sau usturoiul ajuta la circulatia sangelui. Daca oricine din familia dumneavoastra sufera de psoriazis sau de eczeme, recomandati-i sa incerce uleiul de peste. Acesta contine Omega-3, ce poate ajuta la oprirea acestor factori de mancarime a pielii. Nu uitati sa folositi si protectia solara, este foarte potrivita, deoarece puteti avea arsuri ale pielii chiar si atunci cand vremea este rece si soarele este mai putin prezent.

7. Tineti bacteriile la distanta – desi puteti face o multime de lucruri pentru a sprijini sanatatea si imunitatea in timpul iernii, nu este intotdeauna posibil sa evitati o raceala sau o gripa. Virusurile cauzeaza raceala. Ele sunt transmise prin stranut, tuse sau printr-un simplu contact al mainilor. Spalati-va pe maini si igienizati-va frecvent pentru a evita virusurile prin contactul apropiat cu cineva care are o raceala. Pastrati suprafetele de uz casnic curate, precum si jucariile copiilor atunci cand un membru din familia dumneavoastra este racit. Daca sunteti racit, asigurati-va ca beti multe lichide, inclusiv apa, ceai cald sau supe. Evitati alcoolul si cofeina pentru a fi odihnit. Suplimentele cum ar fi vitamina C, zincul si echinaceea pot ajuta la ameliorarea simptomelor si reducerea duratei unei raceli.

8. Stresul si mentinerea starii de spirit – in timp ce stresul este o parte din viata de zi cu zi, evenimentele excesiv stresante pot fi legate de efecte negative in diverse domenii. Stresul poate reduce rezistenta la bacterii, afectand sistemul imunitar. Foarte important, stresul creste nevoia de magneziu dietetic care este important pentru muschi si functia nervilor. Multe dintre vitaminele B sunt necesare. B1, B5, B6 si B12 sunt foarte bune pentru un sistem nervos corespunzator. Sunatoarea ajuta la calmarea nervozitatii, iritabilitatii si dobandirea unui echilibru emotional. Aceasta poate fi, de asemenea, benefica la imbunatatirea echilibrului starii de spirit, insa e recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a incepe cu un supliment de acest fel.

9. Circulatia – in timpul iernii, mainile si picioarele noastre pot simti de multi ori senzatia de rece. Aceste membre se afla la extremitatile corpului nostru, ceea ce inseamna ca sunt mai departe de inima, cea care pompeaza sangele in tot corpul pentru a ne mentine senzatia de caldura. Vitamina E si plantele medicinale contribuie la sprijinirea circulatiei sanguine periferice, reducand astfel posibilitatea ca picioarele si mainile sa fie reci.

10. Hidratarea – nu uitati sa beti apa. Cu cat vremea se raceste si senzatia de sete scade, este foarte usor sa uitati sa beti portia suficienta de apa. Va trebui sa consumati aproximativ doi litri de apa pe zi in timpul iernii, deoarece este esential ca organismul nostru sa functioneze in limite normale. Daca stiti ca nu puteti bea prea multa apa, incercati ceaiul de plante.

11. Administrati-va un vaccin impotriva gripei si racelii – un astfel de vaccin poate reduce boala; aceasta s-a demonstrat la 50-60% din populatia lumii. Un alt beneficiu ar fi ca scade efectele adverse de severitate a bolilor. Vaccinul tetravalent (include versiunea spray-ului nazal aprobat pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 2 si 49 de ani) are efect impotriva a patru virusuri diferite. Acest vaccin este foarte benefic daca se face in lunile octombrie sau noiembrie, cu cateva saptamani inainte ca sezonul gripei sa ajunga in stadii avansate.

12. Masajul – terapia prin masaj s-a demonstrat ca ar imbunatati nivelul imunitar al corpului si ca ar oferi energie pacientilor ce sufera de cancer. Intr-un studiu la care au participat 500 de persoane, masajul a redus nivelul de cortizol cu pana la 53%. Un masaj de cel putin o data pe saptamana, fie ca este vorba de unul profesional sau cel putin unul facut de cineva din familia dumneavoastra, poate creste, de asemenea, serotonina si dopamina din corp, imbunatatind starea de spirit ce ajuta la protejarea imunitatii.

Cercetarile frecvente au identificat cateva alimente si suplimente pe care ar fi bine sa le consumati pentru a trece cu bine peste anotimpul rece. Acestea sunt:

a. Vitamina C – aceasta stimuleaza productia si functia de globule albe din sange, avand proprietati antioxidante excelente, crescand si concentratia de anticorpi din sange. Consumati capsuni, kiwi, broccoli sau ardei grasi. Incepeti ziua cu un pahar cu apa cu o jumatate de lamaie stoarsa – acest aliment contine vitamina C.

b. Usturoiul – usturoiul contine un compus numit alicina, care are proprietati antibiotice puternice, ce impiedica raceala, dar poate reduce si durata si severitatea acesteia, daca se administreaza de indata ce simptomele apar. Incercati sa consumati cel putin unul sau doi catei de usturoi pe zi sau gasiti un supliment ce contine alicina. Pentru un ceai plin de alicina, puneti un catel de usturoi tocat in apa clocotita.

c. Ghimbirul – are compusi antivirali in tratarea inflamatiilor. Adaugati ghimbir in sucuri sau in ceaiuri.

d. Zincul – s-au gasit alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, pestele si nucile. Ele contin si zinc. Acest mineral este esential pentru o functie imunitara eficienta. Daca nu puteti obtine zinc din alimentele pe care le consumati in fiecare zi, puteti lua un supliment de zinc. Un studiu publicat recent a confirmat faptul ca pastilele de zinc ajuta la lupta impotriva racelii si a inflamarii gatului.

e. Astragalus – o radacina care este face parte din aceeasi familie cu mazarea, astragalus poate fi folosit in supe sau luat sub forma de capsule pentru a consolida sistemul imunitar.

Daca in timpul anotimpului rece va imbolnaviti, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

1. Feriti contactul cu alte persoane – stati acasa, nu mergeti la locul de munca, pentru a evita sa dati boala si altor persoane. Tusiti in maneca si spalati-va pe maini cu regularitate, de dragul familiei dumneavoastra.

2. Beti totul din pahar – o gripa sau o raceala va poate lasa fara lichide din corp, astfel incat trebuie sa beti foarte multe fluide, pentru a evita deshidratarea. De preferat ar fi ca bauturile sa fie lipsite de cofeina. Bauturile calde va ajuta, de asemenea, sa scapati de mucus. Totodata, aceste lichide trebuie consumate dintr-un singur pahar, cel putin pana va trece raceala, pentru a nu molipsi si membrii familiei de raceala.

3. Odihna – faceti in asa fel incat sa ii acordati timp corpului dumnevoastra sa se repare. O gripa serioasa va poate tine la pat si cateva zile.

4. Inhalarea – inspirati abur de apa fierbinte – de la dus, de la baie, de la un bazin sau pur si simplu dintr-un castron – pentru a va usura respiratia nasului infundat. Puteti adauga cateva picaturi de eucalipt sau mentol. Sunt plante benefice pentru o stare de raceala.

5. Utilizati diverse plante – andrographis, o planta puternic amara, combinata cu echinaceea poate ajuta la reducerea severitatii si durata simptomelor de raceala sau gripa.

6. Amortiti durerea – folositi calmante pentru a scapa de dureri, iar in cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile sau apar altele noi, consultati medicul dumneavoastra de familie.

Stimularea imunitatii pe tot parcursul anotimpului rece prin consumarea unei game de produse alimentare proaspete, inclusiv legume cu frunze verzi, este un lucru foarte important. Puteti, totodata, sa va intariti imunitatea prin adiminstrarea unei game variate de vitamine de calitate, cum ar fi echinaceea, usturoi, vitamina C sau zinc.
Cu toate acestea, cu putin efort din partea dumneavoastra, nu exista niciun fel de motiv ca sanatatea dumneavoastra sa sufere in lunile mai reci.


Citeste si despre:

Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate 5 modalitati prin care poate fi salvata vederea Aerul curat sau controlul nivelului de poluare al aerului de la domiciliu Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume Rozaceea Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Ramai activ chiar si in anotimpul rece! Sfaturi pentru sanatate iarna