Servicii medicale de ingrijire la domiciliu

Actualizat: 08 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt serviciile medicale la domiciliu


Intrucat tehnologia a evoluat si toate domeniile se extind din acest punct de vedere, si domeniul medical dobandeste din ce in ce mai multe laturi. Ingrijirea medicala la domiciliu este un obicei stravechi, realizat de catre primele cadre medicale, inainte de inventarea spitalelor. In zilele noastre acest obicei se reia din ce in ce mai frecvent, sub diverse forme.

Tipurile de servicii medicale ce pot fi realizate la domiciliu sunt variate si numeroase. In functie de unitatea ce ofera aceste servicii si in functie de nevoile pacientului, acestea pot include consulturi medicale de specialitate, tratamente personalizate si pana la teste de diagnostic realizate acasa.

Cine ofera servicii medicale la domiciliu

Serviciile medicale sunt realizate la domiciliu de catre echipe medicale ce pot fi formate din: medic generalist si medici din diferite specializari, specialist psihoterapeut, asistente medicale, infirmiere, tehnicieni, specialist nutritionist etc. Acestea sunt de regula oferite de catre intreprinderi private, focusate pe acest tip de ingrijire medicala, serviciile fiind realizate contra-cost.

Persoanele asigurate care se confrunta cu afectiuni acute sau cronice si au dificultati in a se deplasa catre o unitate medicala pentru a primi ingrijiri au dreptul la ingrijiri medicale la domiciliu sau paliative. Prioritate in obtinerea ingrijirilor medicale sau paliative la domiciliu o au asiguratii care sufera de afectiuni oncologice sau neurologice. Cei care doresc sa beneficieze de aceste ingrijiri la domiciliu trebuie sa depuna o cerere la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la care sunt inregistrati, in care sa solicite explicit aceste servicii.

Indicatii

Intrucat serviciile sunt diverse, numeroase categorii de pacienti pot apela la astfel de ingrijiri medicale la domiciliu.

Cel mai frecvent se intalnesc:
• Pacienti care locuiesc singuri si nu se pot deplasa frecvent la spital
• Pacienti in varsta sau copii mici pentru care expunerea in mediul exterior poate fi periculoasa
• Pacienti imunodeprimati
• Pacienti cu afectiuni locomotorii ce ingreuneaza deplasarea
• Pacienti cu boli cronice tratate prin medicatie parenterala (injectii intravenoase, intramusculare sau subcutanate)
• Pacienti cu durere cronica intensa, ce necesita tratament de paliatie a durerii
Intr-un final, absolut oricine poate apela la aceste servicii, atat timp cat sunt aprobate de catre un medic.

Lista de servicii medicale la domiciliu

- analize medicale;
- monitorizarea functiilor vitale;
- consultatii de medicina generala;
- EKG, masurare tensiune arteriala, pulsoximetrie, ecografii;
- injectii intramusculare si intravenoase;
- perfuzii endovenoase;
- recoltare analize de laborator;
- ingrijirea ranilor si a plagilor;
- schimbare pansamente;
- manevre terapeutice pentru prevenirea escarelor;
- clisma la domiciliu;
- sonda vezicala la domiciliu;
- masaj terapeutic;
- kinetoterapie.

Tipologie

Serviciile medicale posibile sunt numeroase, iar fiecare unitate isi alege propriile servicii disponibile intr-o anumita regiune. Pacientii pot apela la servicii precum:

1. Consult medical de specialitate. Puteti apela la consulturi medicale cu scop diagnostic sau de control, in functie de nevoile prezente. Medicul generalist va poate spune de ce specialist aveti nevoie si puteti apela la un consult in regim de urgenta sau un consult programat.

2. Ingrijiri de asistenta medicala. Cea mai comuna forma de ingrijire medicala la domiciliu o reprezinta tratamentele si serviciile oferite de catre asistentii medicali. Asistentii vor respecta un plan de tratament prescris de catre medic si vor putea realiza periodic, zilnic si chiar de mai multe ori pe zi, terapiile indicate. Acestea pot include injectii diverse, montarea de perfuzii, ingrijirea de stoma, ingrijirea escoriatiilor si a altor plagi, monitorizarea starii generale a pacientului, controlul durerii si altele.

3. Terapie ocupationala, terapie de limbaj, fizioterapie. Multi pacienti trec prin patologii sau accidente care induc nevoia de a invata din nou sa faca activitati zilnice, sa vorbeasca sau sa isi recapete mobilitatea. Cele trei tipuri de terapii au acest scop, fiind insa terapii de lunga durata de cele mai multe ori, iar pentru ca rezultatele sa fie bune, pacientul si specialistii trebuie sa lucreze impreuna si cu rabdare.

Terapeutul este cel care face planul exercitiilor pentru fiecare pacient, iar atunci cand acestia nu se pot deplasa destul de frecvent la unitatea terapeutica, tratamentele se pot realiza la domiciliu. De regula exista un terapeut sau un tehnician care merge la domiciliul pacientului si il ajuta sa isi continue exercitiile; mai exista varianta de telemedicina, in care pacientul si terapeutul discuta prin diverse mijloace video-telefonice pentru a se urmari tratamentul.

4. Servicii medico-sociale. Asistentii sociali sunt specialist ce se pot deplasa la domiciliul pacientului atunci cand acesta are nevoie de consultanta si indrumare, de regula in urma unui accident debilitant sau pierderea unei persoane din familie.

5. Ingrijire de baza. Multi pacienti au nevoie de ingrijiri simple, oferite de catre infirmiere medicale  spalat, gatit, imbracat, plimbat etc. Majoritatea unitatilor ce pun la dispozitie servicii medicale la domiciliu dispun si de infirmiere.

6. Inchirieri de echipamente medicale. Acesta este un alt tip de serviciu medical oferit frecvent si deseori necesar: inchirierea de echipamente medicale diverse, de la scaune cu rotile, atele si dispozitive de sustinere pana la paturi medicale speciale. Inchirierea se face de regula timp de o luna, fiind un abonament prelungit pana cand pacientul are nevoie.

7. Servicii nutritionale. Specialistii dieteticieni-nutritionisti pot oferi consultatii la domiciliul pacientului, fiind foarte utili pentru persoanele cu malnutritite: fie obezitate, fie subpondere. Indiferent de extrema in care se afla, pacientii cu nutritie precara au nevoie de corectare si indrumare atenta si indelungata, pentru ca obiceiurile alimentare sa le imbunatateasca starea de sanatate. Uneori poate fi nevoie de alimentatie parenterala sau administrata pe stome de alimentare, servicii ce trebuie monitorizare de catre dietetician si medic.

8. Analize de laborator si teste imagistice. In cazuri atent selectate, unele tipuri de analize precum cele de sange si testele de urina, pot fi efectuate la domiciliul pacientului. Electrocardiograma, ecografia si chiar radiografia pot fi de asemenea realizate de catre o echipa formata din medic si asistent medical. Aceste optiuni sunt foarte utile pentru pacientii cu imposibilitate de deplasare pentru controlul medical periodic.

9. Servicii farmaceutice. Atat medicamentele, cat si echipamentul necesar (ex: nebulizator si masca de oxigen) pot fi livrate acasa, iar pacientii sunt instruiti in legatura cu folosirea lor.

10. Servicii de transport medical. Numeroase companii si spitale ofera optiuni de transport pentru pacientii ce nu au surse sau posibilitate de transport la spital. Dializa este una dintre exemplele frecvente: pacientii ce fac dializa trebuie sa ajunga intr-o unitate speciala la fiecare 24-48 de ore, transportul fiind asigurat de catre unitatea spitaliceasca responsabila de pacient.

Serviciile medicale la domiciliu sunt numeroase, de diverse tipuri si realizate sub diverse modalitati, in functie de necesitatile pacientului si resursele disponibile. Puteti gasi astfel de surse de servicii pe internet sau cu ajutorul medicului dumneavoastra.

Concluzie

Serviciile medicale pot fi realizate acasa in foarte multe situatii, cu ajutorul medicilor si furnizorilor potriviti. Daca dumneavoastra sau o persoana apropiata aveti dificultati in a va deplasa la spital, aceste servicii pot fi modalitatea ideala de a va evalua si pastra sanatatea in continuare. Discutati cu medicul despre tratamentele ce pot fi asigurate in acest fel.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/caregiving/types-of-home-health-care-services
https://thecarehub.ro/en/medical-consultation-at-home/


Citeste si despre:

Ingrijirea pacientilor muribunzi PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Urticariile Cum sa imbatranim sanatos Hipertensiunea arteriala maligna Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale? Legea privind dispozitivele medicale