Sucul de rodie este bogat in antioxidanti cum ar fi polifenoli, taninuri, antociani, dar si in vitamina C.
Beneficiile pentru sanatate oferite de sucul de rodii au fost comparate cu cele furnizate de vinul rosu, de strugurii negrii sau ceaiul negru.
Singurul potential dezavantaj al sucului proaspat de rodii este faptul ca are un continut foarte ridicat de zahar natural. O cana de suc de rodii contine aproximativ 30 de grame de zahar.
Sucul de rodie este benefic pentru scaderea valorilor colesterolui rau, imbunatateste circulatia sanguina, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si amelioreaza sindromul metabolic.
Rodia are un efect antioxidant puternic si proprietati antiinflamatorii, precum si alte caracteristici gratie carora are loc scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea profilului lipidic. In general, proprietatile vindecatoare ale rodiei sunt efectul flavonoidelor, taninurilor, catechinelor si acidului elagic din compozitia acesteia. Toti acesti compusi transforma rodia intr-un aliment mai benefic decat vinul rosu sau ceaiul verde.
Cercetatorii au descoperit ca sucul natural de rodie contribuie la reducerea aterosclerozei, principala cauza a bolilor cardiovasculare. Sucul de rodii reduce leziunile prezente in vasele de sange la cei diagnosticati cu ateroscleroza. In urma consumului constant de suc de rodie s-a constatat ca este impiedicata peroxidarea lipidelor care se refera la procesul rezultat in urma stresului oxidativ si degradarea lipidelor membranelor celulare si a deteriorarii celulelor.
De asemenea, s-a constatat ca sucul de rodie imbunatateste fluxul de sange din sistemul cardiovascular al persoanelor care sufera de boli cardiovasculare si contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei.
Ca urmare a unor studii s-a constatat ca bolnavii care sufera de diabet zaharat de tip II si care au baut suc de rodii au inregistrat o scadere a cantitatii lipidelor din sange. De aceea, oamenii de stiinta recomanda ca sucul de rodii sa faca parte dintr-o dieta standard pentru mentinerea sanatatii inimii.
De asemenea, s-a descoperit ca rodia actioneaza ca un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, fiind un relaxant natural pentru artere. Acest tip de inhibitori au rolul de a diminua actiunea angiotensinei, o enzima care este produsa atunci cand rinichii primesc semnalul de a contribui la reducerea presiunii arteriale. Astfel are loc relaxarea vaselor de sange si diminuarea tensiunii arteriale, marindu-se cantitatea de oxigen care ajunge la inima.
Pentru a observa efectele benefice ale sucului de rodie asupra sanatatii inimii trebuie sa consumati aproximativ 240 ml de suc de rodie zilnic, pe o perioada de patru-opt saptamani.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.