Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate

Actualizat: 06 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oamenii de stiinta studiaza beneficiile sucului de cirese, deoarece pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, acesta ar putea avea efecte pozitive pentru tratarea insomniei si este posibil sa contribuie la scaderea nivelului de colesterol.

Pe langa beneficiile pentru diminuarea durerii musculare si efectele sale inflamatorii, consumul sucului de cirese prespune si o serie de riscuri precum cresterea in greutate si cresterea nivelului trigliceridelor, daca nu este consumat corespunzator.

Riscuri

- Cresterea in greutate - Nici un studiu cu subiecti umani nu a demonstrat legatura dintre consumul de suc de cirese si pierderea in greutate, dimpotriva, se pare ca sucul de cirese determina cresterea in greutate. Consumul a 30 de grame de suc concentrat de cirese amestecat cu o ceasca de apa contine 110 calorii.

Daca ati baut doua pahare pe zi fara sa renuntati la nimic altceva din dieta dvs. normala ati putea castiga aproximativ jumatate de kilogram la fiecare 16 zile. Daca alegeti un suc indulcit de cirese, riscati sa castigati si mai multe kilograme.

Pentru a reduce riscul cresterii in greutate incercati sa excludeti din dieta un aliment cu acelasi numar de calorii ca si sucul de cirese.

- Trigliceride - Orice aliment care contine zahar, poate ridica nivelul de trigliceride, un tip de grasime care se acumuleaza in artere si creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Daca ati baut mai mult de 1.5 cesti de suc de cirese zi de zi, nivelul de trigliceride ar putea creste. O ceasca de suc de cirese contine aproximativ 19 grame de zahar.

Specialistii recomanda limitarea consumului de alimente cu adaos de zahar dintr-o zi astfel incat sa nu se depaseasca 100-200 calorii pe zi dintr-un total de 2000 de calorii pe zi.

Recomandari

Daca o persoana va bea suc de cirese cu moderatie, nu vor exista implicatii negative pentru sanatate. Ciresele proaspete ofera, totusi, beneficii mai mari si mai putine riscuri pentru sanatate. Acestea contin aproximativ acelasi numar de calorii ca si sucul de cirese, doar ca au mai putin zahar.

O ceasca de cirese contine aproximativ 2.5 grame de fibre per portie (cana) pe cand sucul de cirese nu are in compozitie aceasta cantitate. Fibrele pot fi utile pentru scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange dar si pentru pierderea in greutate.

Beneficiile cireselor pentru sanatate

- Diminuarea durerilor musculare - ciresele contin niveluri ridicate de antocianine care contin antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii.

Acestea au un efect similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene pe care sportivii le folosesc de obicei in timpul unui concurs pentru a preveni si reduce durerea musculara. Atletii care au consumat suc de cirese au raportat reduceri seminificative ale durerii post-cursa.

- Efecte antiinflamatorii - sucul de cirese are rol antiinflamator. Acesta reduce inflamatia si stresul oxidativ. Studiile au apreciat ca sucul de cirese este un antiinflamator natural care s-a demonstrat ca reduce circulatia in organism a concentratiei de makeri inflamatori.

Sucul din cirese este un tratament homeopat traditional in comunitatile laice. Mai multe cercetari au concluzionat ca sucul de cirese si-a dovedit proprietatile antiinflamatorii si in cazul tratatamentului artritei.

- Ajutor pentru somn - Ca sa dormiti mai bine, beti seara, inainte de culcare, un pahar de suc de cirese. Specialistii au constatat ca sucul de cirese ajuta la indepartarea insomniilor si contribuie la obtinerea unui somn de calitate.

In urma studiilor s-a constatat ca ciresele ajuta la reducerea seminificativa a severitatii insomniei dar nu influenteaza timpul total de somn.


Citeste si despre:

Alergiile alimentare la copii Cura cu cirese: efecte remarcabile! Ciresele beneficii si retete delicioase Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti Uleiul de masline: beneficii si utilizare 7 salate pe care copiii le vor adora Minune intr-un bol: salata de fructe Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Piramida alimentatiei Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Dieta Perricone Interactiunea alimentelor cu medicamentele Dieta pe timp de vara 28 de alimente supernutritive