Cele mai nocive alimente pentru ADHD

Actualizat: 05 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


De ani de zile medicii au speculat ca anumite alimente pot juca un rol semnificativ in aparitia si evolutia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Desi au fost efectuate ample cercetari pe aceasta tema, nu este inca destul de clar care sunt produsele alimentare care pot contribui la declansarea ADHD.

Ceea ce stiu, insa oamenii de stiinta este ca unele alimente pot agrava simptomele de ADHD sau pot provoca manifestari similare cu cele intalnite in cazul ADHD.

Alimente care pot declansa simptome de ADHD

- Bomboane. Bomboanele sunt bogate in zaharuri si coloranti artificiali - o combinatie care este nociva, in special pentru copiii cu ADHD, care de cele mai multe ori au nevoie de o dieta speciala pentru ADHD. In cadrul studiilor, s-a dovedit ca ambele componente promoveaza aparitia simptomelor de ADHD.

- Sucuri acidulate. Daca aveti ADHD, trebuie sa luati in considerare eliminarea sucurilor acidulate din dieta dumneavoastra. Aceste bauturi contin adesea indulcitori si coloranti care trebuie evitati de persoanele care sufera de ADHD.

Sucurile acidulate au in compozitie si alte ingrediente care pot agrava manifestarile ADHD, cum ar fi sirop de porumb bogat in fructoza si cafeina. Aportul excesiv de zahar si cafeina poate accentua hiperactivitatea intalnita in cazul ADHD.

- Bauturi energizante. Bauturile energizante sunt din ce in ce mai frecvent consumate de catre tineri, in special de catre adolescenti. Din pacate, ele contin un numar impresionant de ingrediente care pot agrava simptomele de ADHD: zahar, indulcitori artificiali, coloranti artificiali, cofeina si alte stimulente.

Bauturile energizante se numara printre principalele bauturi care declanseaza la adolescenti comportamente ce mimeaza ADHD si nu ar trebui sa faca parte din dieta acestora.

- Fructe si legume congelate. Cele mai multe fructe si legume sunt alegeri sanatoase pentru o dieta ADHD. Cu toatea acestea, fructele si legumele congelate pot contine coloranti artificiali, deci verificati cu atentie etichetele produselor.

Expertii sustin ca acest tip de alimente pot provoca simptome ADHD dintr-un motiv principal: tratarea acestora cu organofosfati pentru controlul insectelor. Organofosfatii s-a dovedit ca declanseaza comportamente care stau la baza unor probleme neurologice, care pot imita simptomele ADHD.

- Peste si fructe de mare. Expertii spun ca unii pesti mari si anumite fructe de mare contin urme de mercur si pot provoca manifstari ale ADHD, pe termen lung. Unii dintre acesti pesti includ rechinul, macroul si pestele-spada. Mercurul, la fel ca si celuloza, este extrem de greu de digerat si se poate acumula, in timp, la nivelul creierului. Acest lucru poate duce la hiperactivitate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cele mai bune tipuri de peste pe care sa le includeti in dieta, pentru gestionarea ADHD.

- Sensibilitati alimentare. Potrivit unui studiu recent, multi copii care sufera de diverse tipuri de sensibilitati alimentare pot prezenta simptome de ADHD dupa ce au fost expusi la anumite alimente. Pe baza rezultatelor cercetarii, printre aceste alimente se numara: laptele, ciocolata, soia, graul, ouale, fasolea, porumbul, rosiile, strugurii si portocalele. Daca suspectati ca sensibilitata la anumite alimente contribuie la declansarea simptomelor de ADHD la copilul dumneavoastra, discutati cu un medic.


Citeste si despre:

ADHD Abilitatea de hiperconcentrare in cazurile de ADHD Care sunt efectele ADHD asupra sexualitatii? ADHD – riscuri si ajutor Dieta pentru sindromul ADHD 7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD Activitati extrascolare pentru copiii cu ADHD Colagenul si Sanatatea oaselor: Prevenirea Osteoporozei Ingrijirea parului dupa tratamentul PRP - ce sa faci si ce sa eviti ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Dieta pentru ADHD reprezinta o solutie? Tot ce trebuie stiut despre ADHD Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete Sanatatea emotionala a adultilor cu ADHD Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD?