6 investigatii pentru orice bolnav de diabet

Actualizat: 21 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Orice bolnav de diabet ar trebui sa fie supus si altor investigatii in afara de cele regulate pentru monitorizarea valorilor glucozei, pentru a detecta si trata inca din faza de debut, eventualele complicatii care pot sa apara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Investigatii

Investigatii

Printre acestea se enumera:

- Masurarea tensiunii arteriale - hipertensiunea arteriala este des intalnita alaturi de alte simptome la persoanele cu diabet zaharat (peste 50% manifesta hipertensiune). Aceasta combinatie fatala poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 75%. Prin mentinerea sub control a tensiunii arteriale, diabeticii pot evita complicatii grave cum ar fi: insuficienta cardiaca, accidentele vasculare cerebrale, boli de rinichi si ale ochilor. Verificarea valorilor tensiunii arteriale este recomandata la fiecare vizita la medic. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa aibe tensiunea arteriala sub 13/80 mmHg.

- Profilul lipidic sau lipidograma - screenul profilului lipidic implica masurarea, cel putin o data pe an, a lipopoteinelor cu densintate scazuta (LDL), a celor cu densitate mare (HDL) si a trigliceridelor. Cercetarile indica faptul ca un nivel ridicat de lipide creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Nivelul LDL (colesterol rau) trebuie sa fie mai mic de 100 mg/dl, HDL (colesterol bun) mai mare de 40 mg/dl pentru barbati si mai mare de 50 mg/dl pentru femei iar trigliceridele sa aibe valori sub 150 mg/dl. Anomaliile lipidice pot fi modificate printr-un plan adecvat de nutritie, scaderea in greutate, activitate fizica, controlul nivelului de glucoza din sange si tratament medicamentos.

- Consult oftalmologic - retinopatia diabetica este cea mai frecvent intalnita boala in randul diabeticilor. Aceasta poate duce la pierderea vederii. O persoana poate suferi de o boala diabetica a ochilor, fara sa stie, intrucat acestea deseori nu sunt dureroase si nici nu au manifestari evidente. Desi exista diverse tratamente pentru retinopatia diabetica, diagnosticul precoce este cel mai eficient tratament. De aceea, se recomanda ca bolnavii de diabet sa faca anual controale oftalmologice care sa implice examinarea retinei.

- Teste de urina - diabetul este o cauza principala a insuficientei renale si 20-40% dintre diabetici dezvolta boli renale. Cu cat este depistata mai repede afectiunea, cu atat poate fi minimizata lezarea rinichilor in urma medicatiei. Analize cum ar fi microalbuminuria si creatinina serica sunt recomandate o data pe an pentru detectarea oricarui semn a unei posibile boli de rinichi. De obicei, nu trebuie sa existe proteine in urina, dar in diabet, prezenta acestora indica faptul ca este ceva in neregula cu rinichii. Nivelul normal de albumina din urina trebuie sa fie mai mic de 30 mg. Orice valoare mai ridicata este anormala si reflecta un semn precoce de boala renala. Valorile creatininei serice normale variaza intre 0,6-1 mg %.

- Evaluarea picioarelor - cercetarile au demonstrat ca 25% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta probleme ale picioarelor. Netratarea acestora va duce la complicatii grave. Diabetul poate afecta nervii, poate cauza pierderea capacitatii de a simti durerea sau disconfortul si probleme circulatorii care intarzie vindecarea posibilelor rani. Afectiunea se numeste neuropatie diabetica. Se vor examina cel putin o data pe zi picioarele, pentru a se observa eventualele basici, rani, semn de infectie sau leziune. Cel putin o data pe an se va consulta medicul.

- Control stomatologic - se va consulta stomagologul cel putin o data la sase luni pentru o examinare profunda a danturii.

Cu ajutorul acestor teste, un bolnav de diabet se poate bucura de o viata sanatoasa, normala si lunga.


Citeste si despre:

Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Complicatiile diabetului netratat la timp PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 7 motive pentru care ne trezim obositi Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Factorii de risc pentru necroza avasculara Sindromul coronarian acut Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Informatii esentiale despre transplantul de organe Afectiuni cutanate in diabetul zaharat