Tiroidectomie

Ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide.

Indicatii - tiroidectomia este o interventie chirurgicala frecventa, indicata in mai multe boli tiroidiene: hipertiroidie (cresterea patologica a productiei de hormoni tiroidieni), a carei forma cea mai obisnuita este boala lui Basedow, nodul izolat, gusa nodulara (hipertrofie a glandei asociata cu mai multi noduli), cancer tiroidian.

Desfasurare - Operatia se desfasoara sub anestezie generala; dupa o incizie orizontala a bazei gatului, chirurgul indeparteaza fie o mica tumora izolata (enucleere), fie jumatate din unul sau din ambii lobi care formeaza glanda (lobectomie zisa partiala sau subtotala), fie un lob intreg (lobectomie), fie chiar glanda intreaga (tiroidectomie totala).

Consecinte si complicatii - tiroidectomia este o operatie benigna: dar delicata din punct de vedere tehnic, deoarece ea trebuie sa pastreze nervii recurenti, care au contact cu glanda si sunt responsabili de functionarea vocii, precum si micutele glande paratiroide, lipite de partea posterioara a lobilor tiroidieni, care controleaza metabolismul fosforului si calciului. complicatiile acestei operatii (hemoragii, infectii locale) sunt foarte rare. In caz de ablatie totala, un tratament de substitutie prin hormoni tiroidieni trebuie sa fie urmat tot restul vietii.

Citeste si despre:

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Tratamentul cancerului tiroidian Nodulii tiroidieni Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Cancerul tiroidian Hipertiroidismul Hipotiroidismul Diferentele dintre hipotiroidism si hipertiroidism Legatura dintre deficitul de iod si gusa endemica