Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functia tiroidei atat la mama, cat si la copil - studiu

Actualizat: 24 Iulie 2021

Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functia glandei tiroide atat a mamei cat si a copilului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici de la Royal Devon and Exeter Hospital, citat de Reuters.

Cercetatorii britanici au studiat influenta fumatului asupra functiei glandei tiroide la doua grupuri de femei aflate in etape diferite de sarcina - in primul trimestru si in trimestrul al treilea. La ambele grupuri, cercetatorii au descoperit ca fumatul este asociat cu modificari ale nivelului hormonilor tiroidieni in organismul matern.

De asemenea, la nastere, cercetatorii au masurat nivelul hormonilor tiroidieni din cordonul ombilical al copiilor nascuti de mame fumatoare si au ajuns la concluzia ca modificari ale glandei tiroide provocate de fumat apar si la nou-nascuti.

"O buna functionare a glandei tiroide este cheia in mentinerea sarcinii, iar in cazul femeilor insarcinate care sufera de dezechilibre tiroidiene, este afectat metabolismul si creste riscul de pierdere a sarcinii, de nastere prematura sau de insuficienta in dezvoltarea creierului (copilului, n.r.)", a explicat Bijay Vaidya, medicul care a coordonat cercetarea.

Studii anterioare au demonstrat deja ca fumul de tigara cauzeaza nasterea unor copii cu greutate mica, ii face pe nou-nascuti vulnerabili la deces prin sindromul mortii subite si creste numarul copiilor nascuti cu malformatii precum cheiloschisis (buza de iepure, nr.r.), afectiuni ale inimii sau alte probleme.

Cercetatorii britanici au adaugat ca la femeile care renunta la fumat in timpul sarcinii, nivelul hormonilor tiroidieni este comparabil cu cel al femeilor nefumatoare.


Citeste si despre:

Copiii au nevoie atat de mama cat si de tata Alimentatia in timpul sarcinii Calatoreste in siguranta in timpul sarcinii Sex in timpul sarcinii Acneea in timpul sarcinii Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Descopera tratamentul revolutionar de intinerire a fetei, gatului, decolteului si mainilor! Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii 7 sfaturi pentru a face fata anxietatii in timpul sarcinii Activitatea fizica in timpul sarcinii