In alcatuirea sanilor intra canale galactofore si lobuli, acestia din urma avand ca scop producerea laptelui matern. Ectazia ductelor mamare este o afectiune ce survine atunci cand apare blocarea unui canal galactofor, cu rol important in transportul laptelui. Acest blocaj apare atunci cand canalele galactofore se dilata, iar peretii lor se ingroasa.
Desi aceasta afectiune poate produce diverse simptome neplacute si inconfortabile, trebuie stiut ca nu este grava, indiferent de complicatiile aparute, si nu creste riscul de a dezvolta cancer mamar.
Ectazia ductelor mamare apare cel mai frecvent la femeile care sunt aproape de menopauza sau care au ajuns deja in aceasta perioada. Totusi, exista si cazuri foarte rare in care afectiunea a fost relatata si in cazul barbatilor.
Ectazia ductelor mamare nu este o afectiune care sa provoace intotdeauna manifestari. Totusi, atunci cand apar, acestea pot fi reprezentate de:
- secretie de culoare verde-maronie de la nivelul mamelonului;
- formatiune nodulara in spatele mamelonului, acest lucru indicand canalul galactofor infundat;
- infundarea sau ombilicarea mamelonului, caracterizata prin intrarea mamelonului spre profunzimea sanului;
- durere sau sensibilitate in zona adiacenta canalului infundat;
- inrosirea pielii din zona afectata;
- inflamatie in jurul mamelonului.
In cazul in care infundarea canalului galactofor se complica printr-o infectie, pot sa apara semne si simptome suplimentare. Medicii se refera la acest lucru prin termenul de mastita, aceasta manifestandu-se prin:
- febra;
- durere intensa a sanului;
- stare generala alterata;
- inflamatia sanului;
- caldura locala;
- inrosirea sanului afectat.
Vizita la medic trebuie realizata imediat ce apar modificari la nivelul sanilor. De asemenea, acest lucru trebuie grabit atunci cand modificarile devin persistente, severe sau ingrijoratoare. Desi ectazia ductelor mamare este o afectiune benigna, iar simptomele sale se rezolva adesea fara tratament, este indicata prudenta, astfel incat orice suspiciuni sa poata fi inlaturate. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca exista anumite similitudini intre simptomele ectaziei ductelor mamare si cele ale cancerului mamar.
In plus, orice persoana care experimenteaza simptomele mastitei trebuie sa solicite parerea medicului, mai ales daca acestea nu se imbunatatesc in urma ingrijirilor acordate la domiciliu. Mastita lasata netratata poate provoca abcese, adica acumulari de puroi extrem de dureroase. Abcesele necesita tratament medical rapid, altfel putand sa provoace complicatii ulterioare.
Specialistii din domeniul medical nu au reusit inca sa descopere cauzele exacte ale ectaziei ductelor mamare. Cu toate acestea, cauzele potentiale si factorii de risc includ:
- imbatranirea – modificarile naturale ale testului mamar ce apar odata cu trecerea anilor pot creste riscul de infundare a canalelor galactofore;
- ombilicarea mamelonului – atunci cand un mamelon sufera aceasta modificare, structura unui canal galactofor se poate schimba considerabil, ridicand astfel riscul de ectazie a ductelor mamare;
- obezitatea – persoanele supraponderale sau cu obezitate pot fi mai expuse riscului de ectazie a ductului mamar decat cele care au o greutate situata in limitele sanatoase.
- fumatul – consumul de tutun reprezinta un factor de risc major cunoscut pentru ectazia ductelor mamare. Rezultatele unui studiu realizat in 2005 sugereaza ca persoanele care fumeaza au de trei ori mai multe riscuri sa dezvolte aceasta afectiune, comparativ cu persoanele care au renuntat la fumat sau nu au fumat niciodata.
Pentru a diagnostica ectazia ductelor mamare, medicul trebuie sa fie informat cu privire la simptomele existente, dar si despre istoricul medical. In plus, pot fi efectuate si examinari fizice ale sanilor. Ulterior, medicii pot recomanda una sau mai multe investigatii suplimentare, inclusiv:
- mamografia – utilizeaza radiatiile X pentru a obtine imagini detaliate ale sanilor;
- ecografia mamara – este o investigatie neinvaziva ce utilizeaza ultrasunetele pentru a realiza imagini ale tesutului mamar;
- biopsia – presupune prelevarea unui esantion din tesutul mamar folosind un ac foarte subtire. Ulterior, acest esantion este trimis in laborator pentru a fi examinat in mod amanuntit sub microscop;
- examenul secretiilor mamelonare – se realizeaza mai ales atunci cand secretiile de la nivelul mameloanelor contin sange.
Persoanele cu ectazie a ductului mamar nu necesita intotdeauna tratament. Cu toate acestea, in cazul in care afectiunea altereaza calitatea vietii unei persoane, medicul poate recomanda diferite optiuni de tratament pentru ameliorarea simptomelor. Astfel, sunt disponibile urmatoarele posibilitati:
Medicamente
Medicamentele antialgice si antiinflamatorii, precum ibuprofenul si acetaminofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii, a sensibilitatii si a inflamatiei de la nivelul sanului afectat. Medicii si farmacistii pot oferi cele mai bune sfaturi cu privire la beneficiile si riscurile asociate acestor medicamente.
In plus, medicii pot recomanda antibiotice pentru persoanele cu simptome caracteristice mastitei, mai ales atunci cand nu se imbunatatesc prin alte metode realizate la domiciliu.
Interventiile chirurgicale
Chirurgia pentru ectazia ductelor mamare este o interventie necesara in cazuri foarte rare. Medicii rezerva, de obicei, aceasta interventie pentru persoanele a caror simptomatologie nu se diminueaza dupa oferirea tratamentului medicamentos. Interventiile chirurgicale sunt reprezentate de urmatoarele optiuni:
- excizia canalului galactofor infundat;
- indepartarea chirurgicala a tuturor canalelor galactofore ale sanului afectat.
Aceste interventii chirurgicale sunt realizate, de obicei, sub anestezie generala, tocmai pentru a elimina durerea si disconfortul din timpul interventiilor. Chirurgul va realiza o incizie de dimensiuni mici la nivelul areolei mamare si va elimina canalul sau canalele afectate. Ulterior, incizia trebuie suturata, ramanand o mica cicatrice in acest loc. Totusi, aceasta cicatrice se va estompa cu trecerea timpului.
Remedii
Persoanele cu simptome usoare pana la moderate si le pot ameliora prin cateva remedii simple ce pot fi realizate in confortul propriului domiciliu. Aceste remedii includ:
- aplicarea unei comprese calde la nivelul mamelonului;
- purtarea unui sutien suportiv pentru a reduce disconfortul;
- utilizarea unor tampoane absorbante pentru san;
- dormitul pe partea laterala a corpului, opusa sanului afectat;
- renuntarea la fumat;
- pierderea excesului de greutate corporala;
- tratarea mastitei cat mai curand posibil si folosirea unor pachete cu gheata sau comprese reci pentru a ameliora simptomele;
- odihna suficienta.
Ectazia ductelor mamare apare atunci cand un canal galactofor se infunda din cauza fluidelor care circula prin interiorul sau. Aceasta afectiune nu este grava si trebuie cunoscut ca nu ridica riscul de a dezvolta boli oncologice. Totusi, daca simptomele sunt atat de severe incat produc disconfort si alterarea calitatii vietii, medicul poate oferi tratament adecvat.
Simptomele ectaziei ductelor mamare le pot mima pe cele ale cancerului de san, deci este foarte importanta evaluarea amanuntita a sanilor de catre medic. Cu cat vizita la medic este realizata mai rapid, cu atat recuperarea este mai rapida.
Bibliografie:
Duct ectasia. (2017). https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/duct-ectasia.html
Duct ectasia. (2019). https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/duct-ectasia
Liu, L., et al. (2017). Periductal mastitis: An inflammatory disease related to bacterial infection and consequent immune responses? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274658/
Rahal, R. M., et al. (2005). Risk factors for duct ectasia [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15982393
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.