Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Miturile despre cancer raspandesc informatii care impiedica populatia sa se protejeze cu adevarat de pericolul dezvoltarii acesti boli raspandite la nivel mondial si creeaza confuzie in mintea pacientilor cu acest diagnostic, nevoiti sa lupte cu toate resursele pentru supravietuire.
Iar o buna intelegere a cauzelor, factorilor de risc si controlului cancerului creste substantial sansele de reusita ale tratamentului oncologic.
Oricare ar fi sursa lor, miturile de cancer pot fi daunatoare pe masura ce se imprima in mentalitatea oamenilor. Ele formeaza o falsa perceptie asupra prevenirii cancerului si afecteaza gradul de speranta al pacientilor privind sansele de supravietuire. Institutul National de Cancer din SUA, Societatea Americana a Cancerului si Societatea Americana de Oncologie Clinica ofera explicatiile reale care se ascund in spatele celor mai frecvente mituri despre cancer.
1. Cancerul provoaca durere si este depistat prin acest simptom
Rata de vindecare a cancerului creste direct proportional cu stadiul precoce in care este diagnosticat. Multe tipuri de cancer nu cauzeaza dureri, mai ales in fazele incipiente, motiv pentru care eficacitatea tratamentului oncolic este mai mare atunci cand boala este depistata cat este inca asimptomatica.
Medicii recomanda efectuarea analizelor medicale de specialitate in mod regulat persoanelor expuse factorilor de risc pentru tipuri de cancer distincte, precum cancerul cervical, mamar sau de colon, tocmai din pricina faptului ca simptomele, precum durerea, apar in stadii tardive.
2. Cancerul se transmite intotdeauna de la parinti
In timp ce predispozitia genetica variaza in functie de fiecare tip de cancer, istoricul familial care include aceasta boala nu dicteaza in mod necesar dezvoltarea cancerului in randul urmasilor. Doar unele forme ale bolii, precum cancerul mamar, ovarian sau colorectal, au o componenta genetica relevanta, frecventa transmiterii din generatie in generatie fiind de 5%-10% din cazuri.
3. Cancerul este o boala moderna
In realitate, cancerul este boala cunoscuta inca din Antichitate, despre care oamenii de stiinta spun ca a aparut inca de la evolutia speciilor de primate si a primilor umanoizi. Medicii egipteni au mentionat cancerul mamar in izvoarele istorice intre anii 1500 si 3000 I.H., pe cand Hipocrate a facut distinctia intre tumorile maligne si benigne.
4. Radioterapia si chimioterapia sunt otravitoare
Este adevarat ca atat radioterapia, cat si chimioterapia, afecteaza ADN-ul celular. Insa celulele tumorilor canceroase sunt mutante, se prolifereaza cu rapiditate, sunt mai susceptibile distrugerii si se regenereaza mult mai greu decat celulele tesuturilor sanatoase. In consecinta, o doza de radioterapie bine stabilita se concentreaza pe zonele in care se afla tumorile, atacand celulele bolnave si menajand organele si tesuturile sanatoase.
Chimioterapia tinteste strict catre distrugerea celulelor care se multiplica foarte rapid, adica a celor canceroase. Pe de alta parte, este posibil sa fie afectate si celule non-tumorale cu diviziune accelerata, precum cele ale maduvei osoase si ale foliculilor de par.
Scopul radioterapiei si al chimioterapiei este de a elimina celulele canceroase intr-o maniera in care celulele sanatoase sa fie cat mai putin afectate, de aceea sunt si variantele de tratament oncologic cu cele mai multe sanse de reusita, dar si cu efecte secundare numeroase.
5. Leacul pentru cancer s-a descoperit, insa este tinut secret
Acest mit cu tenta conspirationala se bazeaza pe un concept in sine fantezist, de vreme ce numeroasele tipuri de cancer raspund in mod diferit la tratamentul oncologic. Unele documentare dedicate acestui subiect vorbesc despre ascunderea leacului deja descoperit pentru cancer, pe motivul obtinerii de profit din afacerile cu uleiuri miraculoase si terapii alternative care promit rezultate neasteptate si din care se castiga averi la nivel mondial.
Specialistii spun ca fiecare forma canceroasa se dezvolta dintr-o arie infinita de mutatii celulare, de aceea tipurile de cancer raspund in mod diferit tratamentelor oncologice (interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie etc.). Prin urmare, ideea unui singur leac magic care sa vindece toate tipurile de cancer cu cauzele si patologiile ar trebui sa fie tratata de oricine cu scepticism.
6. Telefoanele mobile cauzeaza cancer cerebral
Pana in prezent, nu s-au descoperit dovezi credibile care sa valideze teoria conform careia expunerea la campurile electromagnetice emise de telefoanele mobile ar putea fi o cauza a cancerului cerebral.
Chiar daca studiile recente nu au depistat un risc crescut de dezvoltare a cancerului de piele in randul utilizatorilor de celulare, demersurile stiintifice in acest sens continua, pe masura ce datele devin mai relevante din punct de vedere temporal (telefoanele mobile au aparut pe piata relativ recent, iar efectele lor asupra sanatatii vor putea fi cuantificate in mod relevant dupa inca 20 sau 30 de ani).
7. Produsele cosmetice pot cauza cancer mamar
Unii cercetatori au incercat sa evidentieze potentialul risc al folosirii de produse cosmetice cu chimicale toxice in compozitie in raport cu susceptibilitatea la cancerul mamar fara sa aduca insa si dovezi care sa sustina aceasta teorie.
Cele mai controversate cosmetice in acest sens au fost antiperspirantele cu aluminiu in compozitie, substanta cu potential toxic odata ajunsa in cantitati mari in organism. Autoritatile de certificare a sigurantei in industria cosmetica spun ca deodorantele de acest tip contin concentratii foarte mici de aluminiu, care nu pun in pericol sanatatea.
8. Poluarea urbana este un factor mai mare de risc pentru cancerul pulmonar decat fumatul
Exista numeroase voci care sustin teoria conform careia aerul poluat din mediile urbane ar fi un factor de risc mai mare pentru instalarea cancerului pulmonar, decat fumatul activ sau pasiv. Statistice medicale contrazic, fara doar si poate, afirmatia aproape 9 din 10 cazuri de cancer de plamani (aproximativ 87%) sunt diagnosticate in randul pacientilor fumatori.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.