10 motive pentru a schimba medicul

Actualizat: 01 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru ca o persoana sa aiba o stare buna de sanatate este esential sa ii acorde importanta si sa urmeze recomandarile medicului sau. De asemenea, medicul trebuie sa-si trateze fiecare pacient cu respect si sa fie dispus sa comunice cat mai eficient cu el, in special pentru ca fara respect reciproc, rezultatele nu vor fi cele asteptate.

Desigur, nu se va renunta la un medic dintr-un motiv minor, situatiile trebuie bine analizate, dar daca se va decide ca alt specialist poate oferi o ingrijire medicala mai buna, nu va trebuie prea multe motive pentru a schimba medicul.

10 argumente care ar putea sta la baza deciziei de a va schimba medicul

Cei care s-au aflat in oricare din urmatoarele 10 situatii ar trebui sa ia in considerare schimbarea medicului:

1. Va simtiti jenati sa-i puneti intrebari suplimentare medicului. Unul pentru motivele pentru care o persoana merge la medic este de a gasi raspunsuri la intrebarile legate de sanatatea ei. Medicul este considerat un expert care are cunostinte vaste despre domeniul sanatatii in general si starea de sanatate a dvs, in particular.

Insa unii medici par sa nu aiba niciodata timp sa raspunda intrebarilor pacientului. Multi medici acorda ultimele minute alocate consultatiei raspunsurilor la intrebarile pacientilor lor, insa altii ofera raspunsuri seci de genul "da", "nu", "nu are importanta". Daca un pacient nu se simte confortabil in comunicarea sa cu medicul, ar trebui sa caute un medic dispus sa le raspunda la intrebari, intrucat un pacient informat poate avea mai multa grija de sanatatea sa.

2. Medicul pare sa nu isi aduca aminte vreodata despre istoricul medical. Fie ca un bolnav se duce la medic pentru a solicita completarea unei retete pentru tratamentul lunar sau pentru a discuta o alta problema, medicul ar trebui sa isi aduca aminte macar periodic amanunte din istoricul medical al pacientului. Este dificil pentru un specialist sa retina informatii exacte despre fiecare bolnav, dar daca trebuie sa i se reaminteasa sau sa i se repete la orice vizita ceea ce s-a discutat la vizita anterioara situatia devine nu tocmai placuta.

Probabil ca este mai avantajos pentru pacient sa colaboreze cu un medic mai bine organizat sau care face conexiuni sau memoreaza cu usurinta informatii despre pacientii sai. In acest mod poate fi urmarit mai bine progresul unei boli si se poate stabili un plan de actiune mai bun, in viitor.

3. Tratamentul recomandat de medic nu functioneaza. Este posibil ca un pacient sa mearga la acelasi medic o perioada indelungata de timp, dar sa simta ca problema sa de sanatate nu s-a ameliorat. Tratamentul pare sa nu fie potrivit iar medicul nu schimba nimic si nici nu a oferit vreodata vreo sugestie noua pentru gestionarea simptomelor.

Chiar daca pacientul semnaleaza ca nu observa efectele pozitive ale medicatiei sau terapiei, medicul insista ca este nevoie in continuare de tratament si ca rezultatele vor veni in timp. Dar daca specialistul nu a recomandat si alte alternative, ar trebui sa cautati un alt medic, dispus sa gaseasca metode diferite de abordare.

4. Medicul se afla tot timpul in ofensiva si este suparat in timpul consultatiei. Posibil sa doriti sa stiti de ce medicul va sugereaza un anumit tip de tratament sau de ce nu este dispus sa accepte alte tipuri de tratamente alternative. Desi efectul pozitiv al multora dintre tratamentele alternative sunt nedovedite, medicul trebuie totusi sa va explice acest lucru si sa fie dipus sa va impartaseasca avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de tratament.

Cu toate acstea, daca medicul devine furios sau defensiv atunci cand i se pun intrebari legate de modalitatile sale de tratament sau cand doriti informatii suplimentare legate de alte metode, poate este timpul pentru o schimbare. Medicii trebuie sa fie dispusi sa informeze pacientii despre diferite tipuri de tratamente si sa-l recomande pe cel care ar trebui sa functioneze cel mai bine.

5. Va simtiti intotdeauna zorit. Majoritatea medicilor aloca intre 10-15 minute pentru o consultatie. Totusi, perioada de asteptare la cabinet se prelungeste deseori pentru ca in cazul unora dintre pacienti consultatia se extinde. De aceea, multi dintre bolnavi asteapta ca medicul sa le ofere cateva minute in plus cand au nevoie de o explicatie sau raspuns la intrebari.

Daca medicul se uita frecvent la ceas sau respinge orice intrebare suplimentara, fara sa va lamaureasca, ar fi indicat sa va cautati alt medic care sa va acorde atentia cuvenita.

6. Medicul recomanda medicatia fara sa ofere pacientului informatii legate de alte metode de ingrijire sau control ale bolii. In cazul multor boli, medicamentele reduc simptomatologia dar uneori este necesar ca medicul sa recomande metode suplimentare de gestionare a conditiilor medicale.

Daca medicul pur si simplu completeaza reteta medicala luna de luna fara sa discute despre modificarile necesare in stilul de viata sau abordari comportamentale, acesta ar trebui inlocuit cu un alt specialist care are o viziune mai ampla in tratarea bolilor.

7. Nu aveti incredere in profesionalismul medicului. Daca atunci cand iesiti din cabinetul medicului va simtiti debusolati si va intrebati daca medicul detine suficiente informatii medicale, despre starea, simptomele si tratamentul bolii de care suferiti este normal sa va doriti sa fiti tratati de un specialist informat, care este la curent cu noile studii si cercetari din domeniu si cunoaste cele mai noi tipuri de medicamente disponibile.

In cazul in care aveti vreun dubiu legat de profesionalismul medicului, cautati alt doctor care va transmite incredere.

8. Medicul va este antipatic. Atunci cand mergeti la consult medical si medicul va acuza de severitatea simptomelor, daca este nepasator si rece fata de eforturile de a va imbunatati starea de sanatate, ar trebui sa il inlocuiti cu alt profesionist care va intelege mai bine boala si ceea ce implica aceasta.

9. Va programati cu dificultate la consultatie sau asteptati vreme indelungata in fata cabinetului medical. Uneori poate fi necesar sa va programati chiar si cu doua saptamani in avans pentru o vizita medicala. Insa, la orice cabinet medical ar trebui sa puteti merge oricand la consultul medical in caz de urgenta.

De asemenea, asteptarea o perioada nerezonabila in fata cabinetului medical, poate genera stres, iar programul pentru acea zi ar putea fi schimbat complet. Iar acesta ar putea fi un motiv plauzibil pentru a va alege alt medic care valorizeaza timpul.

10. Comunicarea cu medicul este deficitara. In situatia in care medicul nu este dispus sa asculte detaliile pe care i le ofera pacientul despre simptome, stil de viata si care ignora in mod constant ceea ce are acesta de spus sau nu este dispus sa asculte bonavul si sa respecte eforturile si ideile sale, poate fi momentul ca acesta sa fie inlocuit.

Cu siguranta ca aceasta lista nu este completa si exista diverse alte motive pentru un bolnav sa-si schimbe medicul: medicii nu ofera retete compensate, locatia cabinetului medical este un inconvenient, comunicarea este dificila etc. Totusi, cel mai important este respectul. Daca aveti o relatie medic-pacient construita pe respect, atunci restul argumentelor devin minore.


Citeste si despre:

10 motive pentru care nu ne simtim satui 6 motive pentru care plang bebelusii noaptea si tu pierzi ore pretioase de somn 10 motive pentru care nu reusiti sa slabiti Motive pentru o viata activa 7 motive pentru care ne trezim obositi Adevaratele motive pentru care te simti obosit tot timpul 14 motive pentru care iti intarzie menstruatia Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Rinoplastia pentru adolescenti Sexul anal: considerente medicale Dieta pentru copii supraponderali! Retete sanatoase pentru detoxifierea organismului si mentinerea siluetei Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic Analize utile pentru afectiunile sistemului urinar Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie