Beneficiile laptelui

Actualizat: 19 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Compozitia laptelui


In ciuda insistentelor copiilor de a primi suc, parintii continua sa fie fermi si sa le ofere acestora lapte la cina.

Pentru multi dintre adulti acest obicei este unul important, intrucat acestia stiu din copilarie ca laptele este bun pentru mentinerea sanatatii.

Intrebarea este: cum ne ajuta laptele sa avem o sanatate mai buna?

Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat:
- Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase;
- Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular;
- Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale;
- Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei;
- Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor;
- Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos;
- Vitmania A: sustine sistemul imunitar, sanatatea ochilor si a pielii;
- Riboflavine: transforma alimentele in energie;
- Niacina: metabolizeaza zaharurile in acizi grasi.

Cu alte cuvinte, laptele este foarte important in nutritie si nu este nevoie sa fie consumat in cantitate foarte mare pentru a profita de beneficiile sale.

De fapt un pahar de lapte ofera la fel de multa vitamina D ca si 100 grame de somon, la fel de mult calciu ca si 200 grame de broccoli, la fel de mult potasiu ca si o banana mica, la fel de multa vitamina A ca si un morcov si la fel de mult fosfor ca si 200 grame de fasole gatita.

Laptele si dietele de slabit

Toti acesti nutrienti contribuie la starea generala de sanatate si pot juca un rol important in curele de slabire.

Desi exista anumite controverse in ce priveste influenta laptelui asupra scaderii ponderale, sunt studii care arata ca daca tinerii adulti consuma lapte dupa un antrenament sportiv pierd mai multa grasime ponderala decat cei care consuma alte lichide cu aceeasi energie si aceiasi macronutrienti.

Consumul de lactate degresate ajuta la scaderea ponderala si la asimilarea unor cantitati de calciu necesare organismului.

Exista un consens general care arata ca aportul crescut de calciu, mai ales din surse sarace in grasimi, ajuta la prevenirea depunerii grasimilor si determina o crestere a metabolismului.

Calciul a fost asociat si cu obtinerea altor beneficii:
- Cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL-colesterol) – bune pentru inima;
- Imbunatatirea calciului scheletal, atat in timpul cresterii cat si la femei dupa menopauza;
- Reducerea recurentei litiazei renale;
- Imbunatatirea simptomelor sindromului premenstrua.

S-a estimat ca un adult, in timpul Epocii de piatra, ingera intre 2000 si 3000 de mg de calciu pe zi, de 3 pana la 5 ori mai mult decat un adult din zilele noastre.

Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat 1200 de mg de calciu pe zi, alaturi de o dieta cu putine calorii, au slabit mai mult decat cei care au consumat mai putin calciu.

Desigur, exista persoane, cum sunt pacientii care au suferit operatii pentru a pierde in greutate, care necesita pana la 2500 mg de caciu pe zi.

Mai jos este prezentat un tabel cu necesarul de calciu pe zi in functie de varsta:

Varsta (ani) Calciu (mg/zi) Portii pe zi
1-3 500 3
4-8 800 3
9-18 1300 4
19-50 1000 3

51+

1200 4



Iata cateva sfaturi pentru a creste aportul de calciu in organism:
- Utilizarea de lapte degresat sau cu 1% grasime la pregatirea cerealelor;
- Consumarea branzei partial degresate in loc de alte gustari;
- Adaugarea de iaurt grecesc (fara grasime sau partial degresat), in milk-shake alaturi de fructe;
- Persoanele cu intoleranta la lactoza pot folosi lapte de soia imbogatit cu calciu;
- Urda saraca in grasimi, cu indulcitor si scortisoara poate deveni un desert foarte bun;

Daca medicul recomanda un supliment cu calciu, cum ar fi citratul de calciu, este important sa se afle cantitatea de calciu elemental si nu pe cea de citrat de calciu.

Pentru persoanele cu probeleme renale este recomandat acetatul de calciu nu citratul.

Este bine de retinut ca organismul uman nu poate absorbi la o masa mai mult de 600mg de calciu, astfel ca doza administrata o data nu trebuie sa depaseasca aceasta cantitate.

De asemenea, este indicat sa fie evitata asocierea calciului cu multivitamine si fier, intrucat va exista o competitie intre acestea, in ce priveste absorbtia.

Laptele si bolile

Exista studii care arata ca persoanele care consuma lapte au un risc mai mic de a inceta din viata din cauza unor afectiuni cum ar fi cele cardiace si accidentul vascular cerebral cu 15-20%.

Aceasta cercetare este prima care asociaza consumul de lapte cu decesul cauzat de aceste afectiuni. Totusi, exista si teorii contradictorii care afirma ca laptele, de fapt, contribuie la aparitia acestor boli.

De fapt, consumul de lapte determina cresterea valorilor colesterolului si in acelasi timp presupune o scadere a tensiunii arteriale, ambele fiind mecanisme intalnite in afectiunile cardio-vasculare.

Maladiile cardio-vasculare nu sunt singurele influentate de consumul de lapte.

Alte studii arata o mica scadere a incidentei decesurilor declansate in urma afectiunilor cardio-vasculare, accidentului vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer de colon si posibil a cancerului de vezica urinara.

Sanatatea oaselor

Laptele si produsele lactate ofera calciu, fosfor, magneziu si proteine care sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa a oaselor.

Consumul adecvat de lapte si produse lactate din copilaria si de-a lungul vietii ajuta la mentinerea unor oase puternice si le protejeaza impotriva unor afectiuni cum este osteoporoza.

Dintii

Cantitatea de calciu si fosfor din lapte si produse lactate, este benefica pentru dezvoltarea dintilor si pentru mentinerea sanatatii lor.

Proteina prezenta in cea mai mare cantitate in lapte este cazeina si este protectiva intrucat formeaza o protectie la nivelul smaltului dintilor, prevenind astfel pierderea calciului si fosforului atunci cand smaltul dintilor este expus la acizii din gura.

Studiile au sugerat ca laptele reduce efectul cariogenic al alimentelor asupra dintilor, atunci cand sunt consumate impreuna cu laptele. Specialistii recomanda laptele pentru a fi consumat intre mese intrucat nu cauzeaza carii

Laptele si tensiunea arteriala

Un numar din ce in ce mai mare de studii sugereaza ca un consum de 3 portii de lactate pe zi, alaturi de 5 portii de fructe si legume ca parte a unei diete sarace in sare, poate reduce hipertensiunea arteriala atat la adulti cat si la copii.

Desi mecanismele exacte implicate nu sunt clare, se crede ca potasiul, calciul, magneziul si proteinele din lapte sunt probabil implicate.

Laptele si bolile cardio-vasculare

Mai multe studii au aratat o legatura intre consumul de lactate si reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare.

Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat lactate au avut mai putine accidente vasculare cerebrale decat cei care nu au inclus acest aliment in dieta. Aceasta asociere poate fi datorata mai multor elemente din lapte, dar studiile epidemiologice arata ca aportul crescut de calciu determina o scadere semnificativa a riscului de boli cardio-vasculare.

Mai specific, studiile arata ca aportul crescut de calciu determina o scadere a colesterolului rau si o crestere a celui bun. In plus, este cunoscut faptul ca acest element leaga grasimile rele, la nivelul intestinului si previne absorbtia lor, ducand astfel la scaderea nivelului lor in sange.

Obezitatea

Contrar credintei comune, studiile arata ca persoanele care consuma lapte si produse lactate sunt mai suple decat cele care nu le consuma.

Consumul de lactate in cadrul unei diete ce controleaza aportul caloric se asociaza cu scaderea ponderala, in special din regiunea abdominala. Acest lucru este in special important deoarece grasimea la nivelul trunchiului este in mod special asociata cu problemele de sanatate.

Mecanismul implicat este neclar, dar se pare ca include actiunea calciului din lapte si lactate.

Diabetul de tip 2

Studiile arata ca un consum regulat de lapte si lactate degresate poate determina reducerea riscului pentru diabetul de tip 2, care reprezinta o importanta problema de sanatate a adultului si a devenit din ce in ce mai frecvent la copii si adolescenti.

In plus, cu cat consumul de lactate este mai mare cu atat riscul de diabet scade. Se considera ca acest efect se datoreaza nutrientilor benefici continuti in lapte, printre care calciu si magneziu sau faptului ca lactatele au un indice glicemic scazut care ajuta la controlul glicemiei.

Cancerul

Exista evidente considerabile care sugereaza ca laptele are efecte protective fata de cancerul colorectal si cel mamar.

Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat in medie 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, au avut cu 35% un risc mai mic pentru cancerul colorectal decat barbatii care au consumat mai putin de 2 pahare pe saptamana.

Un alt studiu a arata ca femeile care au baut mai mult lapte in copilarie si au continuat sa consume lactate ca adulti au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar.

Calciul si acidul linoleic conjugat sunt considerate a fi componentele protective pentru cancerul de colon.

Hidratarea

Pentru a mentine hidratarea se recomanda consumul a 6-8 pahare de lichid pe zi.

Deshidratarea
determina o concentrare slaba a atentiei si probleme de functionare a memoriei, iar persoana devine iritabila. Laptele este o alegere foarte buna pentru tratamentul deshidratarii deoarece nu doar rehidrateaza, dar ofera si nutrienti benefici, protejand in acelasi timp dintii!

Rehidratarea dupa exercitiul fizic este in special importanta pentru inlocuirea lichidelor pierdute, iar un alt studiu arata ca ciocolata cu lapte ajuta la recuperarea organismului dupa exercitiul fizic.


Citeste si despre:

Beneficiile consumului de lapte la copii Intoleranta la proteinele laptelui de vaca Beneficiile alaptarii Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Nutrientii din diferite tipuri de lapte Grasimi sanatoase pentru inima Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Laptele de soia Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic