Scurgerile mamelonare reprezinta orice tip de secretie care are loc prin mamelon. Acestea pot aparea fie spontan, fie la compresie. Scurgerile mamelonare sunt frecvente la varsta fertila, chiar si in absenta unei sarcini sau a alaptarii.
De obicei, nu semnaleaza o afectiune grava, insa pot fi si un semn al cancerului de san.
O secretie cu aspect laptos, verzui sau purulent, prezenta la ambii sani si care apare doar la compresie are de obicei o etiologie benigna.
Atunci cand secretia mamelonara este apoasa, maronie sau cu sange, apare dintr-un singur duct mamelonar si este spontana, necesita investigatii amanuntite, intrucat poate indica afectiuni mai grave.
Scurgerile mamelonare pot avea culori diferite. Acestea pot oferi indicii despre cauza care le produce. Astfel:
Culoare alba, neclara, galbuie sau purulenta: o infectie a sanului sau mamelonului.
Culoare verzuie: chisturi.
Culoare maro sau laptoasa: ectazia ductelor mamare.
Fara culoare, limpede: cancer de san (mai ales daca provine de la un singur san).
Culoare sangerie: papilom sau cancer mamar.
Secretia mamelonara poate avea inclusiv texturi diferite. Spre exemplu, poate fi consistenta, apoasa sau lipicioasa. Poate proveni dintr-un singur mamelon sau din ambele si poate fi spontana sau sa apara doar la compresia sanului.
Alte simptome ale scurgerilor mamelonare:
- durere sau sensibilitate a sanului;
- infundarea sau umflarea mamelonului;
- micsorarea mamelonului si schimbari de culoare ale acestuia;
- roseata;
- dimensiunea sanilor se modifica, un san ramanand mai mic decat celalalt;
- febra;
- lipsa menstruatiei;
- greata si varsaturi;
- oboseala.
Pe parcursul sarcinii sau in timpul alaptarii, cantitati mici de lapte pot fi eliberate spontan prin canalele ductale. Scurgerile pot aparea la inceputul sarcinii si pot continua timp de pana la doi sau trei ani dupa ce s-a oprit alaptarea.
Cu toate acestea, si femeile care nu sunt insarcinate sau care nu alapteaza pot avea scurgeri mamelonare. Cauzele includ:
- contraceptive;
- abces mamar;
- papilom intraductal;
- medicamente care cresc nivelurile de prolactina, cum ar fi antidepresivele;
- stimularea excesiva a sanului sau a mamelonului;
- ectazia ductala;
- modificari hormonale in timpul menstruatiei sau a menopauzei;
- traume la nivelul sanului;
- prolactinomul - o tumoare noncanceroasa a glandei hipofizare;
- glanda tiroida subactiva;
- mastoza fibrochistica;
- cancer mamar.
Daca secretia mamelonara dureaza mai mult de un ciclu menstrual sau daca este insotita si de unul sau mai multe simptome de avertizare, trebuie efectuat un consult de specialitate.
Si barbatii pot prezenta secretii mamelonare, care sunt de obicei asociate cu marirea sanului si sensibilitatea lui (ginecomastie).
Cancerul de san poate provoca eliberarea de secretii prin ductele mamare, in special carcinomul ductal in situ (CDIS), o forma incipienta de cancer la nivelul ductelor mamare. Simptomele apar si in cazul Bolii Paget a sanului, un tip rar de cancer mamar.
Totusi, trebuie retinut faptul ca secretia mamelonara are in rare cazuri drept cauza cancerul: 3-9% dintre persoanele care se prezinta la medic cu un astfel de simptom sunt diagnosticate cu cancer.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.