Patlageaua rosie (Lycopersicon esculentum)

Patlageaua rosie este originara din America de Sud (Peru, Bolivia), dar a fost aclimatizata cu succes pe toate continentele. In tara nostra este o planta de cultura, cultivata atat la scara larga, cat si in gospodarii. Patlageaua are tulpina inalta, acoperita cu perisori, poate ajunge pana la 3 m lungime, dar este fragila si are nevoie fie de spaliere de sustinere, fie se agata de alte plante sau suporti. Frunzele sunt lobate (intre 5 si 9 frunzulite pe un petiol), acoperite cu perisori fini. Florile sunt mici si galbene. fructele sunt rosii, carnoase, gustoase si au multe seminte mici. Printre elementele chimice constitutive se numara: apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.Principalele proprietati ale plantei sunt: energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular, aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant, alcalinizant al sangelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, antioxidant, usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului. In fitoterapie se utilizeaza fructul (rosia).

Uz intern:

- afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, constipatie, enterite, guta, hiperaciditate gastrica, hipervascozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intoxicatii cronice, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv - sub forma de rosii consumate ca atare, suc proaspat sau conservat.

Uz extern:

- acnee, comedoame, eruptii cutanate, intepaturi de insecte, iritatii tegumentare, seboree - sub forma de rosii zdrobite si aplicate local, masca din rosie si caolin.

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie
Cere sfatul medicului ×