Calcea calului (Caltha palustri)

Face este specifica zonelor din emisfera nordica (din Europa pana in zona arctica). In Romania creste in zonele umede, mocirloase, in rigole si unde se gaseste lemn umed, se dezvolta luxuriant la umbra, de la ses pana la zona subalpina. Poate fi si cultivata, desi se recomanda precautie la manevrarea unor cantitati mari de planta. Este o planta erbacee, ce creste pana la 80 de cm inaltime, frunzele sunt rotunjite, seamana la forma cu un rinichi, au margini usor zimtate si sunt ceroase. Florile sunt galbene, au 5 petale, infloresc primavara devreme- aprilie pana in luna iulie. Radacina este un rizom ramificat. Contine substante toxice si iritante: protoanemonina, saponine, coline si flavonine. In fitoterapie se folosesc rizomul si partea aeriana. Calitatile sale sunt laxativ, purgativ, antireumatic.

Uz intern:

- adjuvant in constipatii cronice asociate sau nu cu retentie hidrica, in raceli - sub forma de decoct.

Uz extern:

- dureri reumatismale – sub forma de cataplasme din partea aeriana.

Efecte adverse:

- Planta trebuie folosita ocazional si in cantitati mici, deoarece este toxica. intoxicatia se manifesta prin hipersalivatie, diaree, iritatii.

Citeste si despre:

Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Importanta calciului in dieta Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Importanta calciului in sanatatea oaselor Sindromul de coada de cal - cauze, simptome tratament Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?
Cere sfatul medicului ×