Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical

Actualizat: 06 Decembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista 26 de oase in piciorul uman, dintre care calcaiul (calcaneul) este osul cel mai mare. Calcaiul uman este conceput pentru a oferi un suport rigid pentru greutatea corpului.

Cand mergem pe jos sau alergam, calcaiul atenueaza impactul piciorului cand atinge solul. Expertii spun ca presiunea pusa pe un picior cand se merge pe jos poate fi de 1,25 ori greutatea corpului nostru. In consecinta, calcaiul este vulnerabil la daune, in cele din urma la durere.

Durerea de calcai este o problema foarte frecventa intalnita la picior. Cei care sufera simt durere, fie sub calcai sau pur si simplu in spatele calcaiului, in cazul in care tendonul lui Ahile este conectat la oasele calcaiului.

Chiar daca durerea poate fi severa, rareori este o amenintare la adresa sanatatii. Durerea de calcai este de obicei usoara si dispare de la sine. Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea poate persista o perioada mai lunga de timp si devine cronica.

In majoritatea cazurilor, durerea are o cauza mecanica. Aceasta cauza este rezultatul unei artrite, a unei infectii, a unei probleme traumatice autoimune, a unei probleme neurologice sau a unei afectiuni sistemice (o boala care afecteaza intreg corpul).

Cauze frecvente ale durerii de calcai

Durerea de calcai nu este cauzata doar de un singur factor, ci este rezultatul stresului repetitiv. Cele mai frecvente cauze ale durerii de calcai sunt:

1. Fasciita plantara – in cazul in care fasciita plantara este prea intinsa, multe fibre de tesuturi moi devin inflamate, de obicei, in cazul in care se ataseaza la oasele calcaiului. Uneori, problema poate aparea la nivelul mijlociu al piciorului. Pacientul prezinta durere de picior mai ales dupa perioade lungi de odihna. Unii pacienti au crampe musculare in cazul in care tendonul lui Ahile se strange prea mult.

2. Bursita la calcai – inflamarea in spatele calcaiului. Poate fi cauzata de mersul prea dur pe tocuri. O alta cauza ar mai fi presiunea de la incaltaminte. Durerea este simtita de obicei fie in interiorul calcaiului, fie in spatele calcaiului. Uneori tendonul lui Ahile se poate umfla.

3. Umflaturi de la toc – este o cauza des intalnita. Osul calcaiului nu este inca pe deplin matur si se freaca excesiv. Adesea, umflaturile sunt cauzate de faptul ca piciorul este plat. Pentru ca femeile sa poata purta tocuri inalte, osul trebuie sa fi ajuns la maturitatea deplina.

4. Sindromul de tunel tarsian – este un nerv mare in partea din spate a piciorului care devine comprimat. Acesta este un tip de neuropatie care poate aparea la nivelul gleznei sau al piciorului.

5. Fractura de stres – acest tip de fractura este cauzata de stresul repetitiv, de obicei cauzat de efortul fizic intens sau de sport. Atletii sunt deosebit de predispusi la fracturi de stres la nivelul oaselor metatarsiene ale piciorului. Aceste fracturi mai sunt cauzate si de osteoporoza.

6. Tendinita achiliana – pe termen lung este o afectiune cronica asociata cu degenerarea progresiva a tendonului lui Ahile. Uneori tendonul lui Ahile nu functioneaza corect din cauza mai multor componente minore microscopice ale tendonului care nu se pot vindeca si nu se repara in mod corect. In cele din urma, tendonul se ingoasa, slabeste si devine dureros.

Alte cauze ale durerilor de calcai:
1. Rupturi ale tendonului lui Ahile;
2. Chist osos;
3. Guta;
4. Neuroma;
5. Osteomielita;
6. Neuropatie periferica;
7. Probleme de mers;
8. Poliartrita reumatoida.

Durerile de calcai de obicei vin treptat, fara niciun prejudiciu pentru zona afectata. Simptomele sunt frecvent declansate de purtarea pantofilor plati. Incaltamintea plata poate intinde fascia plantara intr-un mod in care zona devine inflamata si umflata. In cele mai multe cazuri, durerea este localizata sub picior, spre partea din fata a calcaiului.

Dischinezia post-statica (durerea dupa repaus) – simptomele tind sa fie mai accentuate doar dupa ce va dati jos din pat dimineata sau dupa o perioada de odihna din timpul zilei.

Trebuie sa fiti vazut de un doctor cat mai curand posibil daca:
a. Aveti dureri severe insotite de umflare in apropierea calcaiului;
b. Simtiti amorteala sau furnicaturi in calcai, precum si febra sau dureri;
c. Nu sunteti in masura sa mergeti pe jos in mod normal;
d. Nu puteti indoi piciorul.

Luati masuri necesare pentru a vedea un medic in cazul in care durerea de calcai a persistat mai mult de o saptamana.
Un podiatrist (medic specializat in evaluarea si tratamentul bolilor de picioare) efectueaza un examen fizic si o sa adreseze intrebari pertinente despre durere. Medicul va intreba pacientul cat de mult a mers pe jos, ce tip de incaltaminte poarta sau detalii cu privire la istoricul medical. Adesea, acest istoric medical este suficient pentru a se genera un diagnostic. Alteori, sunt necesare mai multe teste de diagnosticare, cum ar fi testele de sange sau scanarea imagistica.

Tratamentul non-chirurgical

Exercitiile de stretching – exercitii prin intinderea muschilor gambei ajuta la usurarea durerilor, grabind recuperarea.
Gheata – asezarea unui pachet de gheata pe calcai pentru 20 de minute de mai multe ori pe zi ajuta la reducerea inflamatiei. Puneti un prosop subtire intre gheata si calcai. Nu aplicati gheata direct pe piele.
Schimbarea incaltamintei – purtati pantofi de sustinere care au un suport bun si un toc usor ridicat pentru a reduce stresul pe fascia plantara.
Medicamentele – medicamentele administrate pe cale orala, antiinflamatorii nesteroidieni, cum ar fi ibuprofenul, pot fi recomandate pentru a reduce durerea si inflamatia.

In cazul in care inca aveti dureri dupa cateva saptamani, piciorul si glezna trebuie consultate de un medic chirurg care poate adauga una sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

a. Tampoane de bumbac strans legate – plasarea tampoanelor de bumbac in pantof atenueaza impactul mersului pe jos.
b. Dispozitive Orthotic – dispozitivele personalizate Orthotic care se potrivesc cu pantofii dumneavoastra corecteaza anomaliile structurale care stau la baza a ceea ce provoaca fasciita plantara.
c. Terapia cu injectii – in unele cazuri, injectiile cu corticosteroizi sunt folosite pentru a ajuta la reducerea inflamatiilor si in calmarea durerilor.
d. Folositi pe timpul noptii o atela – purtarea unei atele pe timp de noapte va permite sa mentineti extinderea fasciei plantare pe timpul somnului. Acest lucru va poate ajuta sa reduceti durerea de dimineata.
e. Fizioterapia – exercitiile si alte masuri legate de fizioterapie pot fi folosite pentru a oferi un ajutor.

Desi cei mai multi pacienti cu fasciita plantara raspund la tratamentele non-chirurgicale, un procent mic dintre pacienti pot necesita uneori interventii chirurgicale. In cazul in care, dupa mai multe luni de tratamente non-chirurgicale continuati sa aveti dureri de calcai, interventiile chirurgicale pot fi luate in considerare. Chirurgul va discuta cu dumneavoastra despre optiunile chirurgicale si va determina ce abordare ar fi mai benefica.

Nu conteaza ce fel de tratamente suferiti pentru fasciita plantara, cauzele care au condus la aceasta problema pot ramane. Prin urmare, va trebui sa continuati sa aveti grija la masurile preventive. Purtarea pantofilor de sustinere sau utilizarea dispozitivelor Orthotic personalizate sunt cele mai importante lucruri in tratamentul pe termen lung pentru fasciita plantara.


Citeste si despre:

Va confruntati cu parodontita? Iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia Ce presupune ruptura ligamentului incrucisat anterior Spasticitatea - ce este si cand apare Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice Importanta calciului in dieta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Durerea cronica Disuria (urinarea dureroasa) Durerile de urechi, cauze posibile Durerea in gat Durerea asociata cancerului