Chirurgia bariatrica sau pierderea in greutate pe cale chirurgicala (chirurgia obezitatii) actioneaza in trei moduri:
1. prin micsorarea cantitatii de alimente care pot fi ingerate datorita redimensionarii stomacului;
2. restrictionarea absorbtiei nutrientilor din alimentele consumate care ajung in sistemul digestiv;
3. combinarea primelor doua mijloace de actiune.
Acest tip de chirurgie se adreseaza anumitor categorii de persoane, care se incadreaza in urmatoarele cerinte:
- indicele de masa corporala (IMC) este mai mare de 40;
- IMC este intre 35-40, dar sunt prezente boli cardiovasculare, colesterol ridicat sau apnee obstructiva de somn.
In general, medicii intervin chirurgical in cazul oamenilor care se afla in imposibilitatea de a pierde in greutate cu ajutorul modificarilor stilului de viata si a tratamentului medicamentos care vizeaza diminuarea numarului de kilograme. Unii doctori le solicita pacientilor sa faca eforturi si sa slabeasca putin in greutate inainte de operatie.
- Gastroplastia si bandajul gastric sunt proceduri restrictive care reduc in mod considerabil dimensiunea stomacului.
- Procedurile malabsorbtive care blocheaza absorbtia alimentelor includ bypassul gastric.
- Bypass-ul gastric cu montaj in forma de Y (roux en Y) combina ambele abordari si este una dintre cele mai des utilizate tipuri de operatii pentru pierderea in greutate. Acesta reduce dimensiunea stomacului si previne absorbtia de calorii in instestinul subtire.
Inainte de a suporta o interventie chirurgicala care presupune scaderea in greutate, orice persoana va fi supusa unui proces de evaluare care va include diverse teste, analize, dar si consiliere. Aceasta din urma va lua in calcul toate nevoile individuale ale unei persoane si preferintele sale pentru a se alege cel mai bun tip de chirurgie bariatrica.
Pregatirea va depinde de specificul procedurii si va include analize de sange si diverse teste de screening. Se va evita utilizarea produselor care contin aspirina si suplimentele din plante cu cel putin o saptamana inainte de interventia chirurgicala. Inainte de operatie cu 24-48 de ore se vor bea doar lichide clare. Pacientului i se va monta o linie intravenoasa prin care i se vor administra calmante si sedative. Dupa ce acesta este anesteziat, i se va introduce un tub in caile respiratorii pentru a-l ajuta sa respire in timpul operatiei.
Chirurgul va utiliza fie metoda deschisa sau chirurgia laparoscopica pentru operatia de bypass gastric.
- Bypass-ul gastric cu montaj in forma de Y - In timpul bypass-ului gastric cu montaj in forma de Y se va utiliza procedura de bypass gastric dar si capse chirurgicale folosite pentru a crea o punga mica ce va servi ca nou stomac.
- Crearea stomacului prin bypass - Prin bypass, atat stomacul cat si o parte a intestinului subtire vor fi micsorate. Ca urmare se vor absorbi mai putine calorii din alimentele care vor trece prin acestea. Stomacul ramane intact, secreta sucuri digestive care ajuta la procesul digestiei din intestinul subtire.
- Tehnica bandajarii - Prin acest procedeu stomacul este micsorat ca si orificiul prin care trec alimentele. Astfel, alimentele se deplaseaza mult mai incet iar senzatia de satietate se instaleaza mai repede.
- Diversiunea biliopancreatica - Aceasta procedura malabsorbtiva scade foarte mult numarul caloriilor si substantelor nutritive absorbite in intestinul subtire.
In cazul tuturor metodelor de chirurgie bariatrica, chirurgul va inchide incizia folosind copci sau capse chirurgicale. Linia intravenoasa si tubul prin care se va respira in timpul procedurii vor fi eliminate. Pacientul va fi monitorizat si i se vor administra calmante. Cicatricile din urma laparoscopiei sunt mai mici decat cele produse de chirurgia deschisa, timpul de recuperare va fi mai scurt si exista mai putine sanse sa apara complicatii. Peste 90% din operatiile de bypass gastric se fac prin laparoscopie.
Timp de o zi sau doua dupa operatie se vor bea cantitati mici de lichide clare, apoi vor urma lichide mai dense. Timp de trei-patru saptamani se vor consuma portii mici de alimente, pasate. Din a doua luna, se vor manca mancaruri moi, usor de mestecat. Dupa trei luni se va relua regimul alimentar obisnuit. In orice caz, pacientul nu va mai fi capabil sa consume portii mari.
In unele cazuri pierderea in greutate va fi semnificativa: chiar jumatate de kilogram la doua zile, in primele trei luni. Combinatia dintre chirurgia malabsorbtiva si cea de micsorare a stomacului produce o pierdere mult mai mare in greutate decat alegerea uneia dintre proceduri. Cei care sufera operatie de bypass gastric pierd aproximativ doua treimi din greutatea lor excesiva in decursul a doi ani.
Dupa o slabire brusca, ar putea fi necesara indepartarea chirurgicala a excesului de piele.
Chirurgia bariatrica poate produce rezultate dramatice. Beneficiile pierderii in greutate, totusi, nu apar imediat. Procesul necesita schimbari permanente ale stilului de viata: consumul a mese mici si dese de alimente sanatoase si exercitii fizice.
Persoanele care sufera de hipertensiune, diabet zaharat sau alte probleme de sanatate cauzate de numarul excesiv de kilograme pot observa ameliorarea sau disparitia acestora, imediat cum pierd in greutate. O data cu scaderea in greutate se va imbunatati si starea generala a celor care sufera de artrita si apnee de somn: se va observa o ameliorare a durerilor articulare, a tulburarilor de respiratie si rezistentei implicata de unele activitati fizice.
Toate interventiile chirurgicale implica un anumit risc. In cazul chirurgiei bariatrice, riscul de deces este sub 1% si complicatiile grave sunt destul de rare. Pentru a se evita complicatiile, se va merge la consult medical dupa operatie, se vor urma intocmai dieta si recomandarile medicului pentru un nou stil de viata.
Cei care au suportat interventia chirurgicala bariatrica pot dezvolta urmatoarele complicatii:
- noul stomac revine la marimea vechiului stomac;
- varsaturi atunci cand se consuma mai multe alimente decat permite capacitatea noului stomac;
- dezintegrarea bandajului gastric si desfacerea capselor, fapt ce duce la reversul procedurii;
- scurgerea continutului stomacului in abdomen;
- formarea de calculi biliari ca urmare a pierderii excesive in greutate;
- deficiente nutritionale si probleme de sanatate.
Operatia de bypass poate determina miscarea rapida a continutului din stomac in intestinul subtire. Simptomele includ tulburari vasomotorii: greata, slabiciune, transpiratie, lesin si ocazional diaree, dupa mese. Pentru a se evita aceste simptome se vor urma recomandarile dietetice recomandate de medicul nutritionist.
Dupa operatie, in cazul multora dintre pacienti este redusa absorbtia vitaminei B12, fier si calciu. Cu cat este mai ampla interventia chirurgicala cu atat riscul acestor deficiente nutritionale este mai mare. Cu ajutorul suplimentelor alimentare se va creste aportul acestor substante nutritive si se va preveni anemia si osteoporoza. Majoritatea oamenilor necesita o monitorizare atenta si utilizarea pe tot parcursul vietii a produse alimentare si medicamente speciale.
Desi bandajul gastric este considerata tehnica cel mai putin invaziva de pierdere in greutate, pot aparea diverse probleme, inclusiv:
- dezintegrarea bandajului gastric;
- blocarea cu alimente a orificiului prin care trec alimentele;
- infectii;
- esofagita sau boala de reflux gastroesofagian;
- malnutritie.
In urma unei interventii chirurgicale de pierdere in greutate, emotiile sunt diferite. Unele persoane sunt fericite sau entuziasmate ca vor incepe sa piarda in greutate. Altele se vor simti frustrate sau coplesite de modificarile pe care trebuie sa le faca in dieta, stilul de viata sau cele presupuse de activitatile fizice. Orice pacient va discuta cu medicul legat de lamuririle sau detaliile pe care doreste sa le obtina.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.